Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Vår Barnverksamhet

Vi vill ge alla barn chansen att uppleva naturen!

Är du intresserad av att bli ledare? Vi startar gärna flera grupper. Är du den vi söker betalar friluftsfrämjandet din ledarutbildning. Du behöver inte vara expert! Ett intresse räcker långt liksom att vilja upptäcka naturen tillsammans med barn. Har du egna barn i passande ålder är det ett fint sätt att umgås och att träffa andra barn. 

Öppna skogsgläntan

Välkommen på upptäcktsfärd till djurens värld! Öppna skogsgläntan är vår verksamhet för de allra minsta (0-2 år), som vänder sig till föräldralediga eller annan vuxen hemma dagtid.

Vi sjunger, leker och fikar tillsammans, ungefär som i öppna förskolan fast utomhus. Vi kommer ut i alla väder under avslappnade former och upptäcker en ny värld i närområdet och får nya vänner, vilket ger föräldrarna nya nätverk och stöd i föräldrarollen. Barnen får upptäcka och uppleva naturen för första gången med alla sinnen och hela kroppen, med trygghet och vägledning från medupptäckande vuxna.

Målen för Öppna skogsgläntan är:

  • att barn och föräldrar har roligt tillsammans i naturen
  • att barn och föräldrar tillsammans utforskar naturen med hela kroppen och alla sinnen
  • att föräldrarna utvidgar sitt nätverk
  • att barnen och föräldrarna får vana att vara ute året runt.

För att delta behövs ingen särskild utrustning utöver lämpliga kläder och kanske ett sittunderlag och lite fika. Det går även bra att ta med äldre syskon, de brukar också uppskatta verksamheten även om den i första hand riktar in sig på barn upp till ungefär två år.

Vi träffas nära dig

Öppna skogsgläntan kan ske i den lilla parken runt knuten men även i ett trevligt, lättillgängligt skogsområde. Allt som behövs är variationsrik miljö där barnen kan träna motoriken och musklerna. Träffarna varar mellan en och två timmar beroende på väder och årstid.

Skogsknopp – korta ben på upptäcktsfärd

Skogsknopp är vår verksamhet för barn mellan ett och tre år. Här är korta ben en fördel, man är närmare alla roliga kottar och spralliga myror – och mossan är mjuk om man trillar.
Här får de efter egen förmåga träna motoriken och stärka musklerna i den mest fantastiska platsen för barns utveckling: naturen. Naturen stimulerar alla sinnen och väcker barns naturliga nyfikenhet! Träffarna kan ske såväl i den lilla parken som på en mysig plats i skogen. Vi ses en till två timmar åt gången och varvar upptäcktsfärd med fika och lek. Grupperna leds av ledare från Friluftsfrämjandet och barn deltar gemensamt med föräldrar eller en annan vuxen. Vi träffas regelbundet under terminerna, året runt.

Skogsknytte

Skogsknytte är vår verksamhet för barn i 3-4 årsåldern. Tillsammans med ledare och föräldrar får de utforska i sin egen takt, med hela kroppen och alla sinnen.

Lekar och sånger gör vistelsen extra rolig och vi lär barnen att vara rädda om allt som är levande. Träffarna kan ske såväl i den lilla parken som på en mysig plats i skogen. Vi ses en till två timmar åt gången. Barn deltar gemensamt med föräldrar eller en annan vuxen. Träffarna sker regelbundet under terminerna, året runt.
 
Målen med Skogsknytte är:
  • att barn och föräldrar har roligt tillsammans i naturen
  • att barnen får utforska naturen med hela kroppen och alla sinnen i sin egen takt
  • att hjälpa barnen vidga sina begrepp
  • att barnen och föräldrarna får vana att vara ute året runt.

 

Skogsmulle – barnens favorit sedan 1957

Skogsmulle är en friluftsverksamhet för barn från cirka 5-7 år. Här får de genom lekar upptäcka naturen och lära sig om skogens vanligaste växter och djur. 

Träffarna sker regelbundet och vi är ute cirka 2 timmar per gång, till exempel i en skogsbacke nära barnens hem för en ökad förståelse av att naturens små och stora under finns överallt.

Verksamheten tillfredsställer barnens naturliga nyfikenhet och upptäckarglädje och utvecklar deras känsla av ansvar för allt som lever. Som karaktär är Skogsmulle barnens vän i skogen – och han kommer till några träffarna för att leka, sjunga, berätta om naturen och sätta deras fantasi i rörelse. Spännande för barn i lek- och sagoåldern! I skogsmiljön kommer kunskap, gemenskap, och rörelse under leken naturligt till barnet. Ingen annan lekplats kan möta sig med äventyret och mystiken i naturen. Ingen annan lekplats kan ge barnet sådana möjligheter att utveckla sin finmotorik och sin grovmotorik. Genom Skogsmulle får barnen en känsla för naturen och allt som lever i den. I känslan ingår attityder, värderingar och identifieringar.
Skogsmulle är en symbol för hänsyn i naturen. Att lära sig att vara aktsam i det lilla perspektivet, gör oss medvetna om vår inverkan på naturen och grundlägger en ekologisk förståelse.

Familjemulle-för hela familjen

Det här är en Skogsmullegrupp där även syskon och andra familjemedlemmar är välkomna. Vi går på upptäcksfärd på barnens villkor i naturens fantasifulla, spännande värld och föräldrar och syskon får följa med.

Vi upplever naturen tillsammans och hela familjen får vara med i det spännande att upptäcka och lära sig om livet i naturen. Vi fikar så klart och kanske kommer Skogsmulle på besök.

Strövarna har äventyr för barn från 7-10 år
Strövarna drar iväg till ett närbeläget skogsområde. Under egna upptäckterfår barnan hjälp att förstå hur allt hänger ihop i naturenoch hur vi människor är en del av det. Barnen får lära sig att ordna en lägerplats, laga enklare mat på stormkök och över öppen eld,packa och sköta sin egen ryggsäck. I strövarna får barnen tillfredsställa sin samlariver och äventyrslust

Frilufsarna nya spännande äventyr för dig som är 11-13 år
Målet för frilufsarna är att bli så självständuga med natur och friluftslivet att de efter tre år kan genomföra en veckas fjällvandring.Vi tränar på att använda akompass, orientera i okänd terräng,, tälja och tillverka husgeråd, klara av att bära en ryggsäck, som är rättpackad,vårda egen utrustning,planera längre vandringar, övernatta i stuga och i tält, klara av matlagning och bakning på stormkökoch öppen eld, såga och knopa, paddla kanadensare och kajak, ta hand om skador och mycket mera!

TVM om du är 14 år eller äldre
Tre Vildmarks Mål innebär mera avancerat friluftsliv där man själv-med stöd planerar turer i skogen, fjällen och på vattnet. Du själv sätter gränserna! Vi söker ledare till denna verksamhet! Kontakta grenledaren om du är intresserad.