Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Äventyrliga dagen

Sista helgen i maj tog Friluftsfrämjandet i Södertälje med sig en ung man ut i naturen för att ge honom en paus i vardagen. Vi gjorde det under konceptet Äventyrliga Dagen som just riktar sig mot ungdomar som har det tufft av en eller annan anledning.

I höstas gjorde styrelsen i Södertälje lokalavdelning ett upprop för nomineringar och vi valde sedan ut en kille som är drygt 20 år gammal, bor i Södertälje och som vi bedömde behövde skulle må bra av att komma bort en stund. Vi kan kalla honom Johan. Johan bor hemma hos sina föräldrar, är arbetslös, var mobbad och retad i skolan, har inte avslutat gymnasiet och lider av depression och dåligt självförtroende. Han har få vänner och säger själv att han har svårt att ta kontakt med andra. Men när jag träffar honom är han vältalig, artig, social och utåtgående och inte alls blyg eller tillbakadragen utan bläddrar ivrigt och nyfiket igenom böckerna och kommer med idéer och förslag på ändringar. 

Vi träffades först några veckor före äventyret och planerade äventyret och det visade sig då att Johan är mycket intresserad och också duktig på att laga mat varför äventyrets planering koncentrerades på det. Vi gjorde upp en meny bestående av rätter hämtade från böckerna "På en Låga" och "Kokbok för Friluftskockar" som skulle passa en vandring på Sörmlandsleden. Vi bestämde menyn, och med stöd från ICA Supermarket Nykvarn handlades all mat in, tack Anders!

Jag planerade rutten som gick längs etapp 36 på Sörmlandsleden då den har spektakulär utsikt över Bråviken och ger ett bra första intryck av naturen och vildmarken om man inte har varit så mycket där innan. 

Johan lever och bor tillsammans med sina föräldrar som fungerar bra socialt men där hans pappa dricker mycket och är alkoholist. Johan tar stort ansvar hemma och den här pausen var behövlig för honom berättade han för mig under 

helgen. Det framkom att hans pappa hade uppehåll under stora delar av förra året men nu tyvärr fått ett återfall. Som tur är förekommer det inte något våld i familjen men vardagen är tuff för Johan. 

Under de veckor då vi planerade äventyret och under själva helgen tyckte jag att man kunde se en liten, liten förändring - Johan pratar nu om att börja studera och flytta hemifrån och kanske kan ett sådant här äventyr ge honom en push i rätt riktning. 

Vi gick cirka 4,5 km första dagen i lugnt tempo med lite packning men det var jobbigt för Johan som inte är van och han blev snabbt trött. Men han klarade det bra och höll humör och tempo uppe och klagade aldrig. Nu fick han kanske se att han klarar något som han först inte trodde att han skulle klara av. Efter den första dagsetappen slog vi läger och gjorde en bas vid Nävekvarns Klint där vi slog upp tältet och lagade den medhavda maten. Vi gick till och med ned till havet och doppade oss på kvällen trots att det var väldigt kallt. 

Det blev nog inte mycket sömn för Johan under natten men med liggunderlaget från Exped gick det bättre. 

På morgonen lagade vi frukost tillsammans och gick cirka två kilometer tillbaka till utgångspunkten och äventyret var över för den här gången. Vi åkte tillbaka till Södertälje och skildes åt men med en mycket positiv känsla och förhoppningsvis går det bra för Johan framöver. 

Patrik Neckman
ordförande i Södertälje LA och Johans guide under denna Äventyrliga dagen
Tveka inte att höra av er om ni undrar över något: patrik.neckman@friluftsframjandet.se.

Här kan ni läsa mer om Äventyrliga Dagen. Just det här lokala äventyret möjliggjordes genom sponsorerna Craft, Morakniv, Didriksons, SaltåKvarn, Exped, Devold och ICA Supermarket Nykvarn. Varmt tack till er!

DSC08176.jpg
DSC08076.jpg
IMG_5851.jpg