Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Geocaching

Geocaching är en högteknologisk skattjakt som är mycket populär, inte bara i Sverige utan i de flesta länder. Geocaching passar alla åldrar och är inte bundet till årstider.

Hur gör man? Med hjälp av en GPS-enhet ska man hitta "skatter",  eller s.k. cacher. Cacherna kan vara av olika storlekar och former. När man har hittat en cache, så ska den loggas - dels i den logg som ska finnas i cachen och dels på geocaching.com:s  hemsida. Du behöver alltså ha ett konto hos geocaching.com. På geocaching.com:s webbplats kan du söka efter cacher på en världsomspännande karta. Det finns miljontals cacher utlagda i de flesta länder. Troligen också i det område du befinner dig just nu. Här loggar du också de cacher du har hittat.
 Ett konto hos www.geocaching.com är gratis och du kan t.ex. skaffa dig medlemskap här med denna länk.

Vad behövs för att leta cacher?  Du behöver först och främst en GPS-enhet, så att du kan navigera till cachen. Föreningen har 5 st. att hyra ut.  Om det däremot är en aktivitet i föreningens regi får man låna en GPS gratis.The best hobby...

Har du en smartphone, t.ex. en iPhone, kan du ladda ner appar från Appstore. Du behöver två appar. En där du själv kan lägga in koordinaterna för den cache du vill hitta, dvs om du vet vilka koordinater cachen har. Denna app, Free GPS, är gratis. Den andra appen har en inlagd karta och med hjälp av den kan du söka efter cacher som är utplacerade i området du befinner dig i. Med denna app kopplar du upp dig till geocaching.com:s webbplats. Appen heter Geocaching  Groundspeak och man erbjuds köp inuti appen.
Har du en mobil med operationssystemet Android, t.ex. en Samsung, kan du även ladda ner en app som heter c:geo. Denna app är, när detta skrivs (i dec. 2016), gratis. En nackdel med apparna är att de endast fungerar där man har mobiltäckning.
En annan nackdel är att GPS:en i mobilen  kräver rätt mycket ström och man riskerar därför att "batteriet tar slut" efter ett antal timmar. Man kan dock köpa "batteribackup", en sk powerbank, till sin smartphone. Den laddar du upp hemma och ansluter sedan din smartphone ttill denna.

Tänk också på
att om du kopplar upp dig mot geocaching.com när du är utomlands, så kan det bli dyrt.
Dock kan man med den Geocaching  Groundspeak ladda ner cacher i ett större område hemma och använda de nerladdade cacherna "off-line", dvs. utan att vara uppkopplad. Detta kan också vara praktiskt när du letar cacher i ditt närområde.

Ett tips är att alltid ha med sig en penna för att kunna logga cachen. Det är inte säkert att det alltid ligger en penna i cachen.

Ovanstående är bara ett kort sammandrag av geocaching. Mer finns att läsa på internet.
Nedan har du några länkar:

 "Allt" om geocaching:

 http://sv.wikipedia.org/wiki/Geocaching

 När man har hållit på ett tag med geocaching och blivit erfaren, så kanske man själv vill lägga ut cacher. Här finns tips om vad man bör tänka på när man lägger ut en cache:

http://www.geocaching.se/?page=contentpages/beginner

På geocaching.com:s hemsida hittar du mycket information om du vill lära dig mer. Bland annat finns en kort video (med engelskt tal, men svensk text):

Tycker du att geocaching verkar intressant? Kontakta då någon av oss undertecknade.

Är intresset tillräckligt stort, så kommer vi att arrangera informationskvällar och utflykter.

Inger Karlsson, 076-789 54 50