Här nedan finns info om våra mountainbikeäventyr! Häng med! 
 
Intresserad av MTB-cykling? Cykla med oss, vi kommer kunna inspirera varandra och hitta nya stigar i Åkersberga med omnejd.
 
Vi märker ett växande intresse av cykling i skog och mark, vilket vi tycker är roligt. Att cykla i grupp är dessutom riktigt roligt. Österåker erbjuder fin skogscykling i varierad miljö. Vi går igenom vad som gäller för cykling i skogen och hur man tar stor hänsyn till andra besökare i skogen.
 
Vi cyklar måndagar (2 timmar) från april t.o.m juni och augusti till oktober. Vi har delat in oss i 2 till 4 fartgrupper beroende på antal deltagare. Sedan cyklar vi i skogar norr, väst eller öst om Åkersberga. Dessa turer har varit väldigt uppskattade!
 
Vi har dessutom haft några längre turer på lördagar, då 3 till 4 timmar, i skogar i Täby/Vallentuna, Bogesund eller på Ljusterö. Vi genomför även utflykter till skogar i Haninge ibland.
 
Vi kommer ha lite olika kurser under året - håll utkik efter dessa bland äventyren. 
 
När vi är många delar vi in oss i olika grupper för att vi ska cykla med så jämna grupper som möjligt - det blir oftast roligare. Grundkravet är att du orkar cykla i två timmar, med någon paus.
 
Grön grupp - Här passar du som kanske inte cyklat så mycket och inte är så teknisk. Farten är lugn och anpassas efter gruppen efter parollen ALLA SKA MED. 
 
Blå grupp - För dig som cyklat ett tag. Du kan grundläggande teknik på cykeln och tar dig över enklare hinder i skogen. Du cyklar regelbundet och fixar 2 timmar på sadeln utan problem. Vi stannar för att slipa på tekniken och ibland vid behov för att hämta andan. 
 
Röd grupp - Här har du bra flås och är tekniskt duktig. Du är van vid att cykla och cyklar flera gånger i veckan. Få stopp görs förutom vid mekaniska problem eller punka.
 
Tjejgrupp - Vi kommer skapa tjejgrupp vid de tillfällen detta önskas och vi har tillgängliga ledare.
 
Är du osäker på vilken grupp du ska välja - testa den gruppen med lägre krav första gången så kan du byta till nästa tur. MTB är ofta mer krävande under 2 timmar än vanlig landsvägscykling då det är mer växlande vägförhållanden, snabba skiften så det blir mer av ett intervallpass.
 
Information inför tur (brukar likna denna nedan):
 
Vi anpassar farten efter gruppen, vi cyklar i flera grupper med olika farter. För att orka med bör du fylla 15 under året.
 
Vad måste jag ta med:
- Mountainbike
- Hjälm, märkt med namn och ICE nummer (tel.nr till anhörig)
- Oömma kläder
- Dricka
 
Vad bör jag ta med:
- Första hjälpen-kit
- Legitimation
- Reparationsutrustning minst för punktering 
 
Ledare har lite extra verktyg och kan hjälpa till vid behov av mekning under turen.
 
Samling på ytan utanför Sporthallen i Åkersberga, mellan Sporthallens parkering och friidrottsarenan.
 
Som medlem i Friluftsfrämjandet behöver du anmäla dig så vi vet hur många vi blir. Vi tar en liten avgift för varje tur, detta för att kunna utveckla nya och befintliga ledare.
Betalning sker via Swish på plats.
 
Är du intresserad av att bli MTB-ledare så är du välkommen att kontakta oss i Friluftsfrämjandet Österåker.