Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Långfärdsskridsko

Är du redo för nästa skridskoäventyr?

Friluftsfrämjandet Österåker anordnar långfärdsskridskoturer på naturisar.

Nu är vi medlem i SKRIDSKONÄTET. Se info längre ner.

En normal vinter börjar vi i januari med turer på Garnsviken, men även andra insjöar i vårt närområde. Senare på säsongen åker vi gärna på skärgårdsisar, tex Gälnan men även Svartlögafjärden eller Trälhavet, allt efter isarnas förutsättningar.

Följ oss på vår Facebook-sida där vi lägger ut våra skridskoäventyr.

Vår ambition är att hålla kurs för nybörjare varje vinter. Då går vi igenom säkerhet och teknik. Våra kurser innehåller ett längre teoripass följt av praktisk skridskoåkning på sjö. Kurs läggs ut som ett äventyr här på sidan.

Vi kommer dessutom hålla turer när väder och is tillåter. Dessa turer kommer utlysas på kort varsel här på hemsidan och facebook @ffosteraker. Kommer informationen kort inpå planerad tur kommer vi även maila medlemmar som lagt in "långfärdsskridsko" i sin medlemsprofil.

Vi vill även tipsa om att det finns fler informationsvägar för att komma ut på isen:

Som medlem i Friluftsfrämjandet Österåker finns möjlighet att logga in på Skridskonätet. Kontakta oss för behörighet: osteraker@friluftsframjandet.se

På www.ffo.skridsko.net finns information om isar m.m. (ffo=Friluftsfrämjandet Österåker, vår portal)

Som medlem kan du även följa med på andra lokalavdelningars turer. Sök på www.friluftsframjandet.se - "långfärdsskridsko"
eller ex på
www.alliansen.net - www.facebook.com/Stockholmsalliansen 

När det gäller långfärdsskridsko finns en gruppindelning 1 - 6 (samt E65 och familjetur) som avspeglar åkstäcka, (medel)hastighet och hur ofta man tar andhämtningspauser. Övrig förhållanden och krav på färdigheter beskrivs i utlysningen.
 
Gruppindelning
 
Grupp 1 
För de mest vana och konditionsstarka åkarna. Högt tempo 20 km/h eller mer. Åksträcka cirka 100 km.
 
Grupp 2 
För de mycket vana och konditionsstarka åkarna. Högt tempo 16-18 km/h. Åksträcka  60-80 km.
 
Grupp 3
För vana åkare med god kondition. Ev. sämre is hindrar inte framfarten. Vi åker hela dagen. 13-15 km/h. Åksträcka kan bli 50-60 km, ibland mer.
 
Grupp 4
För vana åkare som vill åka i måttlig fart med tätare uppsamlingspauser. 10-12 km/h. Åksträcka kan bli 40-50 km. Den längre vid goda isförhållanden.
 
Grupp 5 
För mindre vana åkare och för de som vill ta det lugnt. Upp till 10 km/h. Åksträckan anpassas efter deltagarna, 20-40 km.
 
Grupp 6 
För nybörjare som behöver instruktion. Kort åksträcka och ofta inom ett begränsat område, med möjlighet till pauser och att avbryta när man själv vill.

Långfärdsskidskoäventyr på gång

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning