Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

GEOCACHING

2015-08-31

Björn Sundblad,

Björn som är friluftsfrämjare och hängiven Geocachare och nu även historiker. Björn vill sprida kunskaper om Nyköpings historia och hur Ryssbergen fick sitt namn. I en serie med cacher spridda i Nyköping och runt Ryssbergen får ni en liten historielektion och se fina vyer.

GEOCACHE – YEAR 1719

Under juli – augusti år 1719 härjade och brände ryssarna längs svenska ostkusten.

Denna serie av cachar vill påminna om hur Nyköping intogs och brändes den 25 juli.

 

YEAR 1719 #1 SKANSHOLMEN

Du står nu nära resterna av Örstigsnäs skans och tittar ut över Skanssundet. Här stod också allmogen på pass i juli 1719. På andra sidan sundet ligger Hasselö skans, som borde ha varit låset för Nyköping. Dåligt utrustade och skrämda av den anstormande armadan av fartyg med 4000 soldater ombord så lämnade man skansen mot denna övermakt. Nu kunde man segla vidare mot Nyköping. Det kommer att beskrivas i nästa geocache.

YEAR 1719 #2 BRANDHOLMEN

Efter att ha passerat sundet vid Hasselö, med 4000 ryska soldater, var ryssarnas strategi  att segla med galärerna in mot hamnen i Nyköping. På Nyköpingshus hade man lyckats bryta upp dörren till krutförrådet så att man kunde öppna eldgivning. Därför lade man till här på Brandholmen.

Idag har platsen för cachen invaderats av en något mer fredlig inkräktare nämligen Castor fiber (bäver). Se på spåren efter den hårt arbetande familjen Castor.

YEAR 1719 #3 BRANTHÄLL

Den ryska reträtten från Brandholmen gick tvärs över Stadsfjärden över till Branthäll. Då hade det bara gått 3 – 4 timmar sedan de anlänt till Brandholmen. Från Branthäll vandrade man förbi Arnö, Ärila och Svanvik utan att bränna dessa gårdar, eftersom det skulle avslöja deras frammarsch.

YEAR 1719 #4 RYSSBERGEN

Ryssarna marscherade i rask takt till Ärila där de gjorde halt. Man försökte beskjuta Nyköping med artilleri med nådde inte fram. Avståndet på 3 km var för stort. Därför fortsatte man för att försöka ta sig över Kilaån vid Kungsbron för att inta Nyköping .

När du kommer fram till cachen ska se på den fantastiska utsikten över Svanviken och Lindbacke. Sätt dig gärna på bänken och tänk dig 300 år tillbaka i tiden. Svanviken var då en havsvik och inte ett vasstäckt översvämningsområde som det är i vår tid. Tag även med kikare för att spana på fågel mm.

På väg till cachen passerar du Friluftsfrämjandets fritidsanläggning Ryssbergen. Titta på denna länk: http://www.friluftsframjandet.se/regioner/malardalen/lokalavdelningar/nykoping/

Som du ser så går namnet Ryssbergen igen på flera sätt.

lånad karta.png