Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Turer 2016-17

Skridskoåkning vintern 2016-17

18/2 2017: Yngaren - 11 åkare

14/2 2017: Yngaren - 11 åkare (bild överst från Åkerö och nedan den fina isen)
Dagens tur var på Yngaren och vi startade från badet NO om Broby och följde norra stranden, rundade Åkerö och fram till Åkerö huvudbyggnad där vi även anade det gamla äppelträdet. Vi passerade Bo hage till första rasten på Ursnäset. Vi fortsatte utefter den norra stranden och passerade Algö, Halla kyrka, Vårskogsudden till Hånö där vi åkter över till södra stranden och fortsatte västerut förbi Nordnäset och Stubbviksholme där vi svängde norrut till andra rasten i solig vårväme på Ols holme. Vi vände sedan hemåt via herrgårdarna Hagbyberga, Marieberg och Hofsta. Vi åkte mestadels på hård svart kärnis och vädret var superbt. 42 km.

SkridskoturYngaren

SkridskoturBåven

11/2 2017: Båven - 9 åkare (se bild ovan rast Gullfjärden och under Klevasundet)
Vi åkte Sparreholms båthamn - Rockelsta - Hassön - Ängsö - Tova bråte - Fiösundet - Askedalsholmen - Klevasundet - Hornet - Aspö - Hasselö - Valsund - Sparreholm. Superb is, höga moln, någon minusgrad och nästan vindstilla. 36 km.

SkridskoturBåven2

8/2 2017: Kolsnaren, Näsnaren - 7 åkare
Vi åkte Ålsäters stugområde - Håkanstorp - Skenäs - Vingåkersåns utlopp - rast vid Båsenberga - Skenäs - Uvberget - Lagnö huvud - Ålsäter. 5 minusgrader, mest mulet, ONO vind, fläckvis lite snö. Det blev 30 km.

5/2 2017: Hålvetten, Näsnaren - 15 åkare
Dagens åkning i mulet nollgradigt väder startade vid Hålvettens NV spets. Det hade kommit ett tunt pudersnölager på isen som inte var hindrande. Vi åkte hela Hålvetten, gick över till Näsnaren och första rasten blev på Fagerön. Vi fortsatte runt hela västra Näsnaren medurs. Nära Djupvik fick en åkare ett skridskohaveri men med hjälp av remmar och idérika skrinnare kunde han staka sig till Löppsjötorp och till fots ta sig till bilen. Övriga fortsatte tillbaks till ny rast vid Fagerön och kunde sedan via Bergholmen och Nästorp återvända över Hålvetten till startpunkten. En härlig skridskotur i fin natur som blev ca. 4 mil.

Tisnare kanal

3/2 2017: Fjälaren, Tisnare kanal, Brickviken, Brosjön - 5 åkare (se bild ovan)
Start i Ändebol och vi åkte Fjälarens södra sida söder om öarna, hela Tisnare kanal som var helt islagd och vi passerade flera bäverhyddor och många bäverfällda träd. Vi åt vår matsäck i Brickvikens norra del och fortsatt sedan till Tisnarbro där vi återvände via alla vikar till Ändebol. Mulet väder, någon minusgrad och en svag sydvind. 33 km.

1/2 2017: Kolsnaren - 4 åkare.
Vi startade vi Ålsätters stugområde och åkte runt hela sjön moturs och passerade bl.a. Uvberget, Skenäs, Båsenberga. Hård härlig is att åka på och det var vackra ringformade mönster på isen. Mulet och nästan vindstilla. 33 km.

28/1 2017: Hålvetten, Näsnaren - 7 åkare.
Start i Hålvettens västra ände och vi åkte hela sjön till Hjulbo där vi gick över till Näsnaren och åkte där in i de flesta vikar innan vi vid Löppsjötorp i Näsnarens västra ände återvände till fots till bilarna. Ca. 30 km.

24/1 2017: Hunn - 7 åkare. 
Ytterligare en fin dag med härligt vinterväder och nästan vindstilla. Vi startade vid Selesjö och åkte söderut, rundade Storön, passerade Uddenäs, rundade Bremyreö och åkte till Rejmyre där vi hade första rasten. Vi fortsatte norrut till Åndenäs där vi följde stranden runt Näset, vi kunde utan problem åka i sundet väster om Frängsättersön till andra rasten på öns norra spets. Vi fortsatte upp till Torsvikens norra ände och här vände vi åter via många vikar till Selesjö. 
Denna fina dag njöt vi av 45 km fin skridskoåkning. 

Skridskotur på Tisnaren

21/1 2017: Tisnaren - 11 åkare. (bild ovan och nedan) 
Fint vinterväder med minusgrader, sol och svaga vindar. Vi startade vid Brenäs skola och följde södra stranden västerut, isen var bäst närmast land. Passerade Skedevi kyrka och rastade i solen på Mårdnäsets sydvästspets. Fortsatte in till Hävla bruk och följde stranden runt hela Sörviken. Rast 2 blev vid färjeläget på Tisenöns södra sida varefter vi fortsatte tillbaka till Brenäs skola. Det blev 40 km denna härliga dag.

15/1 2017: Tisnaren (5 åkare) 
Härligt vinterväder med sol och fin is. Start vid Brenäs skola och vi åkte västerut utefter södra stranden in till Hävla. Återvände ut på Tisnaren och norrut och rundade Tisenö och tillbaka till Brenäs. En sagolik tur med ytterst lite vind.
30 km.
Rapport Jerry Eriksson

2016

 

22/12 2016: Hönstorpasjön (6 åkare)
Några plusgrader, solsken och fortfarande bra is att åka på. Vi åkte två varv runt sjön och höll oss mest utefter södra stranden som hade en hård och bra isyta. Isen utefter norra stranden var något tunnare och mer påverkad av solen och det varma vädret. På några ställen var isen ytmjuk. De närmsta dagarna ska bli varma, även nattvarma så vår bedömning är att detta kanske var sista skridskoturen före jul. Istjocklek 5-9 cm. (24 km)

21/12 2016: Isspanartur på Hönstorpasjön och Lundsbolssjön (4 åkare och 20 km).

17/12 2016: Kolsnaren. (8 åkare)
Start vid Ålsätters stugområde. Vi åkte runt sjöns östra del på hård stöpis och även in till Marmorbyn. Kafferast vid bron på Lagnös norra sida. Större delen av sjön västerut var något för tunn kärnis som vi avstod från att åka på. Det blev 18 km.

15/12 2016: Hönstorparsjön, Storsjön. (4 åkare)
Start vid Hönstorpasjöns västra del. Bäst is på norra stranden som vi följde till sjöns slut. Vi gled vidare ut på Storsjön som hade något finare is och följde stranden runt hela sjön. Kaffe på bryggan vid badet på Storsjöns västra del. Avslutade tillbaka över Hönstorpasjön. Det blev 20 km.

14/12 2016: Isspanargrupp Hönstorpasjön, Storsjön, Hålvetten

6/12 2016: Hönstorpasjön, Storsjön, Lundsbolssjön (8 åkare)
Sol, nästan vindstilla och blankis. Kan det bli bättre. (båda bilderna ovan är från denna tur)
Vi åkte hela Hönstorpasjön, fortsatte genom sundet till Storsjön utan problem, och åkte utefter Storsjöns norra sida till Eknäs där vi fikade. Längre västerut var isen tunnare och så även södra delen av sjön. Vi återvände på sjöns norra sida tillbaka till Hönstorpasjön och fortsatte sedan till fots över till Lundsbolssjön och åkte ett härligt varv även här. Åter till Hönstorpasjön skrinnade vi tillbaka till bilarna vid sjöns västra del. Det blev 23 km.

4/12 2016: Flundern och Nedre Malmen (10 åkare)
Vi åkte först på Flundern på slät fin ca. 8 cm tjock is. De som åkte mest åkte 10 varv - ca. 13 km.
7 åkare fortsatte med bil till Nedre Malmen och och åkte utefter hela norra sidan av sjön. Här var det 5-6 cm tjock is. Vi åkte här 6,5 km.

2/12 2016: Flundern (4 åkare)
En spanargrupp åkte 13 km på fin is. Istjocklek 6 cm. Ibland strålade solen igenom molnen.