Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Abisko i midnattssol juni 2022

Vilket härligt äventyr vi har haft, utbrast spontant en deltagare när vi väntade på tåget till Stockholm i Abisko...

Vi var ett gäng på 16 personer som tillsammans har upplevt Abisko med omnejd under en vecka då midnattssolen lyste natten igenom. Höjdpunkten var nog för de flesta när vi tog linbanan upp på fjället Nuolja som bjöd på en fantastisk utsikt över fjäll och Torneträsk. Vi vandrade över några snötäcken och flertalet av oss vandrade vidare mot toppen som ligger 1169 möh.

 "Snövandring"

Fint var det också när vi tog Ofotbanan till Narvik, nu var resan verkligen målet, vi fotograferade och fotograferade, fantastiska vyer. Väl framme i Narvik besökte några av oss Krigsmuseet, andra lyssnade på en konsert hos Norska sjömanskyrkan och vissa bara strosade omkring i denna för malmfrakten betydelsefulla hamnstad.

 "Bron mot Narvik"

Abisko fjällstation och dess närområde erbjuder många sevärdheter som vi besökte och det blev vandring varje dag med utelunch vid en jokk eller på en höjd. Ove Håkansson guidade oss säkert och tryggt och hade mycket information att ge om varje plats vi besökte. Samevistet var en sådan plats, några vandrade t o m vidare upp till samernas offerplats som låg på mycket högre höjd medan andra fotograferade fjällblomster.

 "Utelunch"

Jåkkas kanjon där fjällvattnet rinner ner i Torneträsk bjöd på forsande vatten genom berg och sten, mer fotograferande och ännu en utelunch med Torneträsk i fonden och bruset från forsen blev vår lunchkonsert. Vi fortsatte Rallarstigen mot Gränsförsvarsmuseet som överraskade med sin fina skildring av dåtidens händelser. Vi hann även med ett besök vid Abisko naturvetenskapliga station som ingår i Polarforskningssekretariatet. Där gavs en mycket intressant föreläsning om vår miljö och klimatfrågor i stort samt information om stationens forskningsarbete, vilket uppskattades av oss alla.

Marmorbrottet med sin gulvita klippa som består av dolomitkalksten och där Dag Hammarskjölds vandringsled börjar var det första vandringsmålet på denna aktivitet (Abisko i midnattssol). Flera av deltagarna återkom till Marmorbrottet under veckan, för där var så fint.

 

Gina Hellman, vandringsledare