Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Årsfest på Öja 2015

Batteri och konst på Öja

Jag står i aktern på passargerarfartyget Stångskär och summerar dagen på Öja. Det blåser rejält och vågorna slår mot klipporna. När vi kom till Ankarudden på morgonen var kön låååång i väntan på båten, det var inte bara Friluftsfrämjandet som tänkte tillbringa dagen på Öja.

Överresan var fin, några valde att sitta ute på övre däck och njuter av skärgården. Efter cirka 30 minuter kliver vi iland vid Storhamn, vi möts av fint sensommarväder med sol som sedan förändras till regnskurar.

När regnet överraskar oss har vi, 22 förväntansfulla personer, tagit oss till norra Landsort cirka tre km promenad från byn. Vi har gått förbi fågelstationen som vi vid ett tidigare tillfälle besökt. Målet för dagens besök är Batteriet. Vi delas in i två grupper eftersom antalet besökare är begränsat, det blir en blöt väntan för grupp två.

Vi andra kliver ner i en av de sex försvarsanläggningar som byggdes under 1970-talet längs med vår kust, syftet var att försvåra för en fientlig landstigning att kunna nå svensk mark. Som alltid när man har en bra guide blir det mesta intressant. Min kunskap inom det militära är och har aldrig varit särskilt stort, men med guidens kunskap och inlevelse om livet i bergrummet under "Kalla kriget" var det lätt att leva sig in i hur det kunde vara där nere. Männen i gruppen kände igen mycket av det som vi fick se och höra om. Den dryga timmen gick fort och det var dags för den andra gruppen att få guidning.

Det regnade fortfarande när vi kom ut och det var dags för oss att äta lunch. Vi sökte oss till vattnet där det fanns en sommaraffär. Sortimentet var inte stort så här i slutet av säsongen men vi var mer ute efter att sitta under tak. Som oftast när Friluftsfrämjandet är på "resa" så ordnar det sig. Ett bord röjdes undan och när inte stolarna räcker så kan två dela på en och någon sitter på en låda.

När alla åter var samlade så gick vi tillbaka mot byn. Nu hade vi tid att titta, läsa och reflektera kring de olika konstverk som var utställda i den vackra naturen. Denna lärorika, fina dag avslutas med god middag på restaurang Svedtiljas, en Bouillabaisse och till efterrätt blev det glass med goda tillbehör. Stort tack till arrangörerna.

Dagen sedd genom mig och min kamera - Margaretha Larsson