Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Fjällvecka Funäsdalen

Höstfjällvecka i Funäsdalen 11-18 september 2010.

Min son Danne, och jag, beslöt oss för att åka med Eva Skytte Eriksson och hennes son Daniel och övriga i Friluftsfrämjandet till Fjällkällan i Funäsdalen.

Vi var cirka 20 personer som var uppdelade i olika bilar och körde den 11 september mot Härjedalen. Våra vandringsledare Börje och Gunborg Jungeteg var redan uppe och bodde där i sitt andelshus.

Efter 9,5 timme kom vi upp, och vidare till hus nr 5, där vi gjorde oss hemmastadda. Jättetrevliga hus med 3 sovrum, vardagsrum, öppen spis och bastu. Husen var välutrustade och en perfekt planerad diskmaskin (den skulle man ha hemma). Där fanns takvärme, som jag aldrig hört talas om och som jag glömt att googla på.

Vi bodde i fem exakt likadana hus, och bjöd varandra på mat enligt schema, så vi åt 8-9 st tillsammans. Det var riktigt trevligt!

Efter middagen samlades vi i servicehuset, där vi fick träffa alla fjälldeltagare. Herregud, alla verkade tillhöra en enda stor familj!

Den 12 september var det dags för vår första vandring. Turen, som utgick från våra stugor, gick upp på fjället Storvålen, totalt ca 12 km. Vi hade medhavd matsäck som vi välförtjänt intog på en fjällbrant med vidunderlig utsikt. Hösten hade redan kommit hit upp med alla vackra färger.

Den 13:e tog vi bilarna till Fjällnäs och vandrade ca 16 km. Det var resans mest krävande vandring. Mycket upp och ner med videsly upp över öronen och vatten lite här och där . Då kändes det skönt med en avslappnande stund i bastun när vi kom hem. Vi somnade gott den natten.

Den 14 september samlades vi som vanligt kl 10:00, men i regn denna gång. Åkte med bilarna mot Mittåkläppen.

Vandrade ca 4 km till Djupdalsvallen och åt goda våfflor i en mysig våffelstuga.

Gick sen tillbaka till bilarna, totalt 7 km vandring.

På kvällen blev det biljard och konstutställning i servicehuset.

Den 15 september åkte vi till Bruksvallarna. Vandrade till Kariknallarna och testade deras våfflor.

Termometern visade +6 grader uppe på toppen men vinden gjorde att det kändes som -6 grader.

Vi vandrade i lättgående terräng runt Beritkläppen i sol, moln och hagel. Totalt 11 km.

Den 16 september utgick vi från stugorna och vandrade en kortare sträcka. Många åkte sen med bil till Flatruet, där Sveriges högst belägna landsväg finns (ca 1000 m ö h).

Landskapet var kargt och påminde lite som i en amerikansk cowboyfilm. Istället för hästar var det nu flera 100-tals renar!

På vägen tillbaka köpte vi sameslöjd och torkat renkött.

Vi gick också en kulturstig i Ljusnedal och handlade konst i Funäsdalen.

Den 17:e blev det fria aktiviteter pga dagsregn. Dom flesta åkte då till Röros i Norge. Vi gick bland pittoresk bebyggelse och smala gränder. Tittade in på gruvmuseet och åt champinjonsoppa som smakade ister. Norrmännen kan verkligen inte det där med mat.

På kvällen åt vi en gemensam middag på Grönländarens Wärdshus. Laxtournedo och renfile fick vi välja mellan. Mums!

Den 18 september var det dags att packa, städa och åka hem till Haninge igen. Vi kommer att sakna Lavskrikorna som kom och hälsade på varje morgon.

Tack för en händelserik, lärorik och trevlig vecka i fjällvärlden.

När jag kom tillbaka till jobbet på måndagen efter vandringen, fick vi våra stegräknare för att vi skulle vara med i en stegtävling. Typiskt…….

 

Mia Hertz Wallin