Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Veckopaddling Strömsholms kanal

Sol, skratt, vacker natur, träningsvärk och god mat kännetecknade vår veckopaddling, 15-20 juli, i Bergslagen.

Med stora förväntningar och kanoten på taket startade vi en tidig och solig lördagsmorgon i juli från Tungelsta. Eftersom vi är nybörjare på paddling fanns också ett uns av osäkerhet, skulle vi klara av en så pass lång paddling och hur var det med packningen, hade vi allt med?

Vi hade förberett oss genom att träningspaddla några gånger innan bl.a. på Friluftsfrämjandets ”onsdagspaddling” vid Drevviken och hade dessutom fått en bra genomgång av färden och utrustning hemma hos Björn och Arja. Det kändes bra.

Strömsholms kanal är sammanlagt 110 km lång , vi paddlade 70 av dem med start i Söderbärke och mål i Hallstahammar. Genom sjöar och 7 slussar, genom vackert landskap och genom en bit av Sveriges historia i de gamla bruksorterna.

Dagsetapperna höll sig mellan 10 och 25 km. Vissa dagar hade vi medvind, medström och då kändes det som vi kunnat paddla hur långt som helst, andra dagar paddlade vi över stora sjöar med bitvis höga vågor som slog in över kanoten, då var det betydligt tyngre.

Det blev också en del lyft, vissa dagar när det blev uppåt 27-28 grader varmt frestade det på men vi slussade också flera gånger bl.a. i Västanfors där slussen bar namnet Kronprinssessan Victoria och hade en fallhöjd på 5 meter.

Vi gick iland i bruksorter på vägen och åt lunch både på hamnkrogen i Västanfors och brukshotellet i Virsbo, men för det mesta blev det Trangiakök och grillning som det ska vara på en paddeltur.

Vi fick också en del kultur på resan. Utanför Engelsberg besökte vi Oljeön och fick en guidad visning av Sveriges äldsta oljeraffinaderi. Men så klart är det naturupplevelsen under veckan som vi inte glömmer. Grönskande kanaler, solglitter i vattnet, stillheten men också djur- och fågelliv, vi såg både fiskgjuse, häger och spår av bäver.

Att allt blev så lyckat kan vi tacka Björn och Arja för som hade planerat och rekognoserat, våra övriga medpaddlare med humöret på topp och många glada skratt och vädret, kan man önska sig ett bättre paddelväder än vi haft denna sommar

Ett härligt gäng, en härlig vecka och ett sommarminne som kommer att leva kvar.

Tack!

Elisabet och Bosse Linder