Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Kom och möt

Kom och möt på Tyresta by 2005

Vi, Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Haninge, har allt som behövs för att tillfredsställa våra behov av friluftsliv och – aktiviteter nästan utanför våra dörrar. Skogen, vattenlederna, havet, skridskoisarna, skidspåren – det är bara att ta för sig. Därför har vår lokalavdelning lyckas hålla igång många olika grenar för både vuxna och barn. Men vi syns inte för andra när vi vandrar, paddlar, åker skridskor och skidor.

Under flera år har vi försökt att öka intresset för vår förening genom att presentera våra olika grenar på Tyresta en söndag under tidig höst. Vi kallar det "Kom och möt Friluftsfrämjandet i Haninge". I höstas genomfördes detta den 2 oktober. Det blev en aktiv och härlig dag, som vi hoppas ska stanna kvar i minnet på Tyrestas besökare med och utan barn och göra att man söker upp oss igen.

På gården vid serveringen hade det lagts upp material om stavgång, skridsko, cykling och paddling. Särskilt vår kajakaktivitet, med en sprillandes ny kajak som ögonfägnad, drog till sig mycket intresse. Kajakledarna har redan en lång lista på intresserade personer och får säkert fullt upp i maj-juni när det blir dags att lägga kanoter och kajaker i sjön för instruktion och träning.

Hösten 2005 beslöt vi oss för att speciellt lyfta fram vår barnverksamhet. Som förberedelse till "Kom och möt …" hade information om den speciella barn- och familjeaktiviteten spridits till barnfamiljer via barnomsorgen och skolorna. På ängen mittemot Nationalparkernas hus ordnades aktiviteter för barnen. Under fyra timmar fick barnen pröva på att tälja, laga mat på stormkök, gå upptäckar- och naturspår, åka vippbro och färga garn till en egen tofs. Riktiga Strövar- och Frilufsaraktiviteter! Ett kåtatält och grillfat sattes upp. Här täljdes pinnar för gräddning av pinnbröd. Barnen fick instruktioner i hur man hanterar en kniv och grilleld och hur man gräddar det finaste pinnbrödet. På ett annat ställe på ängen kokades te på blad, bär och barr och lagades hundratals krabbelurer. Teet serverades med honung och krabbelurerna med socker och kanel. Några ledare byggde upp en vippbro i ett litet, litet dike (som tur var). Det är riktigt otäckt att vara 6 år och åka upp i luften en och en halv meter sittandes på en smal tvärslå. Men ledarna lugnade och hade fullt sjå att dra vippbron fram och tillbaka med ivriga barn i alla åldrar. Lite lugnare gick det till på upptäckar- och naturspår. Att ha ögon och öron öppna när man går i skogen är basen i barnen upplevelser i skog och mark. På Upptäckarspåret kunde de pröva hur uppmärksamma de var och på Naturspåret hur mycket de kunde om djur och natur. Slutligen kunde man lära sig att knyta en tofs av garn, som hade färgats med växter direkt ur vår närmaste omgivning, t ex gullris, ljung, lökskal, gammal svamp och björkblad. Det blev vackra gula, bruna och olivgröna färger på garnet som barnen lindade till tofsar att sätta på ryggsäcken eller i mössan. Barnen fick ett deltagarkort som efter markering på alla stationer lämnades in och berättigade till en liten present – en kåsa eller en naturbok. Efter avslutad "Kom och möt …." räknades ett 70-tal ifyllda kort ihop. Dessutom lämnades ett tiotal intresseanmälningar för en ny Mulle-grupp på Tyresta. Nu är det upp till oss i Haninge lokalavdelning att göra det bästa av detta intresse, och erfarenheterna från en stimulerande och härlig dag med "Kom och möt Friluftsfrämjandet" på Tyresta hösten 2005.

Tack alla medlemmar, funktionärer och ledare som ställde upp och gjorde vår speciella Familjeaktivitet på "Kom och möt…" söndagen den 2 oktober 2005 till en succé!