Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Holland

Rapport från en kanalbåt

Cykelresa till Nederländerna 2005

30 april Väckarklockan ringer 4.30. Kroppen stretar emot. Den vill inte lämna sängen. Jag får säga till den på skarpen. Tur att jag packade allt igår! På något vis kommer jag upp och Nils och jag far iväg till Arlanda. Hittar flocken av pigga främjare och ansluter oss. Tar en fika. Flygturen går smidigt. På den enorma flygplatsen Skiphol samlar reseledarna in sin flock. Några av karlarna lyckas slita sig och är före oss vid bagageutlämningen. Ledarna fixar tågbiljetter. Vi släpar och bär. Lyckas komma på rätt tåg till Amsterdam. Utanför centralstationen känner jag plötsligt att det är sommar! Vi ser påfallande många orangeklädda människor, med roliga huvudbonader. Vi får veta att det är drottningens dag. Då åker alla holländare till Amsterdam för att fira.

Snart får vi stiga ombord på vår kanalbåt. Vi får lämna våra väskor och vår skeppare Hans bjuder på kaffe. Sedan drar vi ut på stan för att delta i den stora folkfesten. Det tutar, spelar och prånglas ut krimskrams och konstiga maträtter överallt. Ölen flödar och kanalerna är fulla av fantasifulla farkoster. Efter några timmars mingel är vi totalt utmattade. Vi drar oss mot båten Gandalf och checkar in. Hytt nr. 5 ska bli vårt hem denna vecka. Den är ren och snygg och har egen dusch och toa. Besättningen består förutom skipper Hans av två kvinnor, en kocka och en alltiallo. Ombord finns också en stor skeppshund. Kl. 18.30 serveras vi en superb trerättersmiddag. Efteråt blir det kaffe på däck och vi tittar på alla farkoster, som översköljer oss med sin musik. Vi somnar sedan gott i hytten efter en lång och händelserik dag.

1 maj Sol och värme! God frukost. Fin båttur till Weesp. Där blir det ett packande och ”kacklande”, styrande och ställande och utdelning av cyklar. Som en näve färgglada stenkulor ser de ut när de far iväg i sina olikfärgade cykelhjälmar! Kvar på däck blir Erik och jag, som av hälsoskäl inte orkar cykla 5 mil. Vi njuter av lugnet som sänker sig över båten och lapar sol, det är högsommarvärme! Vi glider sakta framåt på kanalerna och lägger till slut till utanpå en annan båt, en bit utanför Utrecht. Skipper kommer och berättar att en olycka har skett. En cyklist har krockat med en bil och åkt till sjukhus. Vi blir förstås oroliga, men kan bara vänta. Får senare höra att det är Sigbritt och att Margaretha följt med henne till ett sjukhus.

Erik och jag tar en lång skön promenad på kanalbanken. När vi till slut hittar en mack där de har glass är lyckan fullständig! Vi ser många vackra trädgårdar. Luktar på en magnolia, underbart! Cykelgänget återkommer och senare även Sigbritt iklädd mitella och Margaretha. Alla är lättade att det inte blev värre än ett brutet nyckelben! Efter en god middag, går båten till Vianen.

2 maj Disigt och halvmulet väder. Cykling från Vianen till Gouda 5 mil (jag misstänker att det är mer). Jag och Erik avstår. Vi stannar ombord tillsammans med Sigbritt. Vi passerar utkanten av Rotterdam. Ser flera vackra villor och mäktiga höghus. Vi räknar till 18 väderkvarnar. Vi slussar i Juliana- slussen. I Gouda cyklar jag ett eget race, delvis i regn. Cykelgänget väller in framåt em. God middag och sångstund till Curres gitarr. Sedan en kvällspromenad.

3 maj Dimma i Gouda. Här får vi en intressant stadsguidning. Många intressanta byggnader t.ex. rådhuset klockspel. Vi avslutar på museum, sedan går vi och fikar. Tårtbitarna är gigantiska, så Nils och jag delar på en. Sigbritt, Erik, Curre och jag tar oss tillbaka till båten. Resten cyklar iväg i regn. Dagens första mål är Kinderdijk, som är berömt för sina många Väderkvarnar. Vi lägger till på ett ganska tråkigt ställe vid en nedlagd fabrik vid Krimpen an lek. Mittemot Kinderdijk. Vi tar en kopp kaffe och tittar på regnet.

Efter en stund, kommer solen. Jag tar cykeln och åker bilfärja till andra sidan. Nu cyklar jag i ”midsommartid”, på vägrenen lyser prästkragar och rödklöver! Jag åker iväg, kanske en mil. Tar en paus på en vacker kyrkogård. Ett stort mörkt moln seglar upp. Jag beslutar att vända. Jag cyklar ner mot alla väderkvarnar. Jag får ”åka slalom” mellan alla fotograferande japaner och amerikaner. Efter ett tag kommer cykelgänget, som haft motvind sista biten. När jag berättar om det nybryggda kaffet och de maffiga kakorna, som väntar på båten, så får de nya krafter. Senare lättar vi ankar och får en solig båtfärd, bl.a. genom Rotterdam. Drink på fördäck, sedan serveras middag under gång. Idag får vi en 8-rätters indisk meny. Först en linspuré med yoghurt, nanbröd med koriander och myntayoghurt, färsk ananas med kokos och dadlar, lammcurry, grönsakscurry, ris, tomat- gurk- och löksallad. På detta en läskande dessert med passionsfrukt och kanel/kardemummayuoghurt. Vi nästan rullade från bordet, men ack så gott! Natthamn : Delft.

4 maj Regn, dis. Kl 9:00 kommer en guide och tar oss med på en intressant stadsvandring. Det regnar bra under tiden, så efteråt blir det kaffe och kaka igen. Sedan en timmes frigång på stan. 12:30 avfärd mot  Leiden. Jag stannar på båten även idag. Efter en timmes färd får vi telefonbud att Margit har kört omkull och skadat armbågen. Den här dagen är vi 7 personer, som valt att åka båt istället för cykel. Fin, men kall kanalfärd idag, på kanten står det fullt med hägrar stilla som skulpturer.

5 maj Dagens tur är 3 mil fram och tillbaka. Den går till den berömda blomsterparken Keukenhof. Jag bestämmer mig för att följa med. Kallt, regn och blåst, men bitvis uppehåll och solglimtar.12.50 euro kostar inträdet. Här finns tulpaner, tulpaner och tulpaner, både i grupp och på stora fält i alla upptänkliga färger! Här finns också en mängd andra blommor t.ex. hyacinter, orkidéer, hortensior, azaleor och olika liljor i ovanliga färger. Jag ”dricker” all skönhet med ögonen! Det är betagande! Sigbritt och Margit har hittat en buss och tagit sig hit. Vilken tur att alla främjare får se detta! Vi är ”hemma” vid 16-tiden och hinner ta en lur före middagen. Idag blir det havsabborre med många tillbehör, det smakar utsökt!

6 maj Vaknar av att båten kör ...den startade kl.6.00. Frukost under gång Vid Crugius lägger vi till. Där finns ett tekniskt museum. Dit går en grupp och en grupp går på promenad. Vi sammanstrålar på ett tehus där vi intar förmiddagsfika. Vi fortsätter båtfärden och får idag se maskinrum och styrhytt. Fortsatt färd mot Haarlem. 14 entusiaster cyklar idag, resten tar ”ruhetag” ombord. Vi färdas på stora breda kanaler och har fönsterbord i matsalen. Så är vi tillbaka till utgångspunkten vid Nemo i Amsterdam. Tar en tur på stan med Margaretha, Tom och Erik. Återvänder till båten vid 18-tiden. Snart kommer cyklisterna. Idag är alla hela och mycket nöjda med sin cykling. Det blir tack och avskedsmiddag med en holländsk måltid. Reseledarna Rita och Margaretha avtackas med sidenschalar med cykelmotiv samt likör. Även besättningen avtackas.

7 maj Mulet, regn. Vi släpar och bär till hotell Y boulevard, ett mediokert hotell, där vi ska bo sista natten. Trycker in allt i bagagerummet. Går på stan, med Curre, Rita, Leif och Maud. Först till Anne Franks hus, som vi beundrar utifrån, eftersom det är kilometerkö för att få komma in. Sedan hittar vi ett nyöppnat tulpanmuseum, mycket trevligt. Sedan blir det fika och apfeltarte. Vi upptäcker att vi glömt våra Goudaostar i skeppare Hans kylskåp. Nils går efter dem. Vi andra tittar på krigsparad. Tappar bort Maud och Leif. Jag går och tittar på diamantslipning med Rita och Curre. Handlar lite bröd och vin. Äter lunch på hotellrummet med Nils. Så är det dags för sista kvällen med gänget. Den börjar med drink i baren sedan gemensam trerättersmiddag på en trevlig restaurang, som Curre känner till. Så är en mycket trevlig resa slut. Nästa dag flyger vi hem!

Ett stort tack till arrangörerna, jag är så glad att jag fick uppleva detta fantasiska äventyr!

Margitta Flodin- Rothman