Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Lillsjön

Koordinater som tar dig hit: Lat. 59.560268 Long. 17.552593

Öster om dragets industriområde, mellan järnvägen och motorvägen ligger Lillsjön och dess omgivande naturområde. Lillsjön är en så kallad åsgropssjö och ligger i ett område med mycket historia. Här drogs en gång båtar över land mellan Kalmarviken och Ullevifjärden och här gick även en viktig landsväg förbi.  

Idag består skogen kring Lillsjön mest av äldre granar och tallar, men det finns flera fornminnen kvar. Bland annat spår av gamla vägar, till exempel en väg från 1700-talet med flera anslutande hålvägar som går ned till sjön. Längs sjöns östra sida finns det flera vägar och stigar. En av stigarna följer kanten ganska nära vattnet och i södra änden på sjön är det flera fina öppna ytor alldeles vid strandkanten. Öster om sjön reser sig Prästberget. Från den 50 meter höga toppen får du en bra utsikt över Kalmarviken. 

Kring Lillsjön finns det inga utmärkta stigar, iordningställda rastplatser eller informationsskyltar. Men det går alldeles utmärkt att utforska naturen på egen hand. Området är inte heller tillgänglighetsanpassat. Det går dock bra att ta sig fram med till exempel barnvagn längs flera av grusvägarna. Kommunen jobbar på att tillgänglighetsanpassa naturen kring Lillsjön och bland annat skyltar med information, spänger och bänkar att sitta på kommer att sättas upp. 

För att ta dig till Lillsjön är det lättast om du går antingen från Kalmarsand eller Draget. Från Kalmarsand följer du gång- och cykelvägen förbi det gamla grustaget och tar höger bort till tunneln under järnvägen. Endast denna väg fungerar om du har till exempel barnvagn med dig. Går du från Draget, utgå från den lilla parkeringen vid dagvattendammen i närheten av rondellen. Från parkeringen går det en grusad stig. Följ den och gå över spången. När du kommer ut på en grusplan följer du stigen till höger. UL:s buss 301 stannar vid Kalmarsand och SL:s buss 579 stannar vid Draget. Kommer du med bil går det bra att stå på den lilla parkeringen i Draget eller längs vägen i Kalmarsand.