Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Bli ledare i Naturparkour

Naturparkour är att balansera på en rot, göra en kullerbytta i lingonsnåret, hoppa från en stubbe, fart från en sten eller kanske hänga och slänga i en trädgren. Det är helt enkelt att tillsammans upptäcka skogssnårets oändliga möjligheter när ni tar er fram på det roligaste, smidigaste och kreativaste sätten ni kan hitta på. .

Naturparkour är Friluftsfrämjandets verksamhet för barn, unga och vuxna som är nyfikna på att uppleva naturen på nya kreativa sätt. Oftast är det ett inslag i redan befintlig verksamhet för tex Vildmarksäventyr eller på en “Prova-på-aktivitet”, men det finns också grupper som bara har Naturparkour en hel termin. 

Hoppfulla äventyr 

Du som är utbildad ledare inom exempelvis Vildmarksäventyr, Skogsmulle och skogens värld och Vandring har möjlighet att gå utbildningen Naturparkour - Påbyggnad. Du behöver alltså inte ha några förkunskaper inom parkour sedan tidigare. 

Grunden till Friluftsfrämjandets Naturparkouräventyr är att vi lär oss tillsammans – ledarens roll är att lägga upp pass, se till att gruppen är trygg och har roligt. Tillsammans inspirerar gruppens deltagare och du som ledare varandra.

Det du ger, får du mångfalt tillbaka 

Som ledare hos oss bidrar du med tid, kunskap och engagemang. Tillsammans med tusentals andra ledare verkar du för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. I gengäld får du: 

  • Utbildning och kontinuerlig utveckling 
  • Härlig gemenskap med andra som också älskar friluftsliv 
  • Chansen att leda och skräddarsy äventyr i naturen för barn och unga 

Vill du bli ledare i Friluftsfrämjandet?

Kontakta din lokalavdelning och berätta att du är intresserad av att bli ledare, så hjälper de dig vidare.

Min lokalavdelning

Så funkar utbildningen 

Friluftsfrämjandets ledare utbildas inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin. Målet med utbildningen är att du ska få färdigheter för att leda grupper ut i naturen.  

  • Utbildningsmetodiken kännetecknas av friluftsupplevelser, samt dialog och reflektion. 
  • Genom utbildningen arbetar du för att få insikt om ditt ledarskap, deltagarnas upplevelser och gruppens olikheter. 
  • Utbildning Naturparkour - Påbyggnad är 1 dag. Samtliga delar är obligatoriska. 
  • Utbildningen fokuserar på grunderna i parkour, metoder för att lära ut parkour till andra, tillämpning av ledarskap i Naturparkouraktiviteter samt säkerhet och trygghet.  

Förkunskaper 

Utbildningen Naturparkour - Påbyggnad förutsätter att du har gått en tidigare grundutbildning inom någon av Friluftsfrämjandets grundläggande ledarutbildningar exempelvis inom Vildmarksäventyr, Skogsmulle och skogens värld eller vandring. Rekommenderad ålder för att delta är 16 år. 

100 % närvaro krävs för att bli godkänd samt godkänt genomförda utbildningsmoment och genomgången värdegrundsutbildning. Vi rekommenderar att du har gått en första hjälpen-utbildning de senaste två åren. 

Om du har frågor om Naturparkour eller utbildningen så kontakta din lokalavdelning. 

Om du vill bli naturparkourledare men inte känner dig helt redo så är du varmt välkommen att skaffa dig mer erfarenhet genom att delta i vår verksamhet. Läs mer om naturparkourverksamheten här. 

Bli inspirerad av andra lokalavdelningar 

Bli inspirerad av Tyresö lokalavdelning och få tips om hur de startade naturparkour för att upptäcka naturen tillsammans med nya målgrupper. Eller av de tre unga killarna som startade upp naturparkour i Borensberg. För att ta del av andra lokalavdelningar som är igång - Sök i Äventyrshanteraren.

Vill du leda Naturparkour? 

Skicka in en intresseanmälan här nedanför, så ser vi till att du kommer i kontakt med din lokalavdelning, och hittar en ledarutbildning som passar dig. Kanske tar det ett par dagar innan någon kontaktar dig, eftersom lokalavdelningarna jobbar ideellt. 

Kanske har din lokalavdelning ingen verksamhet för naturparkour? I så fall kan du hjälpa din lokalavdelning starta upp verksamhet inom ditt intresseområde. Eller, byta lokalavdelning genom att kontakta medlemsservice. Du kommer inte att känna dig ensam – vi är många ledare i hela landet som stöttar varandra. 

Friluftsliv för alla

Friluftsfrämjandet skapar roliga, trygga och lärorika äventyr – på fjället, vattnet, snön, isen och i skogen. Vi strävar efter att spegla samhällets mångfald och erbjuda verksamhet som är välkomnande, anpassad och trygg för alla.