Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Välj rätt paddel för dig

Paddlar förekommer i många prisklasser, former och material. Egentligen finns det inga rätt eller fel, men desto fler åsikter om vad som är rätt paddel. Med den här guiden hoppas vi att du får råd och tips på hur du ska tänka i ditt val av paddel.

Av: Gunnika Isaksson-Lutteman

Många faktorer spelar in

Både kajaken och paddeln är högst individuell utrustning, båda bör provas innan ditt köp. Vad för slags paddel som är rätt för dig avgörs av många faktorer. Dels beror det på din paddelteknik, till exempel om du har en hög paddelföring eller en låg. Aktiviteten du ägnar dig åt påverkar också val av paddel – tänker du surfa eller bege dig ut på en lugn långtur? 

Aktiv paddling som surf eller motionspaddling betyder ofta högre paddelföring och en kortare paddel är att rekommendera. Turpaddling brukar innebära lägre paddelföring och en längre paddel för de flesta. Men blir du trött och musklerna ständigt är fulla av mjölksyra bör du minska på paddelns längd eller storleken på bladet. 

Kajakens bredd och din egen längd spelar också in. 

Storleken har betydelse

Börja med att välja rätt längd på din paddel. Valet bör baseras både på din egen längd och hur högt ovan vattenlinjen du sitter i kajaken, samt kajakens bredd. Är du nybörjare eller ska ut på turpaddling i lugna vatten, är en bra fingervisning att paddeln ska vara så lång att du kan lägga fingertopparna på bladets översta del om du har paddeln intill dig ståendes. 

I tabellen nedan ges översiktliga riktlinjer för hur lång din paddel ska vara i förhållande till dig själv och bredden på din kajak. 

Kajakbredd

<58cm 

60-71cm

>73cm

 Din längd

 

 

 

 <165cm

 210-220cm

230cm

230-240cm

 165-180cm

 220cm

230cm

230-240cm

> 182cm

 220-230cm

230-240cm

240cm

Hur lång en paddel ska vara är ingen exakt vetenskap, men denna tabell är översiktlig och kan ses som en riktlinje i ditt val. 

Bladens storlek och form

Storleken på bladet medför olika förutsättningar för din paddling. Ett stort blad greppar ofta bra i vattnet och ger ett bra driv framåt per paddeltag, men kräver en aktiv paddelteknik. Ett mindre blad greppar inte lika bra och du måste öka frekvensen för att få samma driv framåt – men den är desto lättare att paddla med och är mindre känslig för vindfång. 

Den mjuka rundningen på bladet ska vara ner mot vattenytan, och oftast har tillverkaren satt sin logga på bladets framsida. En tumregel kan vara att om du ser loggan på bladet när du paddlar så har du paddeln åt rätt håll. 

Bladet på paddeln finns i olika former; platta, v-formade, skålade eller vingformade.

  • Platta blad är billiga och enkla att använda eftersom de inte finns varken fram/bak eller vänster/höger på dem. Med en platt paddel får du dock jobba hårdare på varje tag för att ta dig framåt och den kan vibrera vid kraftiga tag. Passar nybörjaren som är ute på en lugn första tur. 
  • V-formade blad är bekväma och lätta att paddla med. Är du turpaddlingsfantast är det här paddeln för dig då paddeln ger en jämn fart utan vibrationer. 
  • Skålade blad har bra grepp i vattnet och ger kraft och fart framåt i varje tag, men kräver att du håller den rätt för att du ska få ut maximalt av den. Du bör ha kommit lite längre med din paddling om du väljer skålat blad. 
  • Vingformade blad är för dig som är avancerad paddlare och passar för rak paddling i hög fart. Med en vingpaddel får du räkna med att du måste träna en hel del innan du får ut full effekt från paddeln. 
  • Grönlandspaddel ger också bra fart men kräver många fler paddeltag. Det innebär att varje paddeltag belastar dig mindre, ungefär som att cykla med lätt växel. 

Sköna skaft

Generellt är det alltid bra att satsa på en lätt paddel – dina armar och axlar kommer tacka dig vid långa turer. Och ju lättare en paddel är, desto dyrare är den. 

Har du problem med lederna rekommenderas ett skaft som är relativt mjukt och som sviktar när du belastar den med ett paddeltag. Även barn och de som sysslar med surf- och turpaddling tjänar på samma sorts skaft. Vill du ha ut så mycket som möjligt av varje paddeltag ska du istället välja styvare skaft. Ju styvare desto mer kraft får du i varje tag.

Testa även olika diametrar på skaftet. Har du stora händer kan ett grövre skaft göra att belastningen blir mindre än med ett smalt skaft. Har du små händer kan det vara svårt att greppa ett för tjockt skaft.

Många material

Paddlar tillverkas i olika material såsom plast, nylon, kolfiber, glasfiber, aluminium och trä. 

  • Plast-och nylonblandningar är de billigaste alternativen och är även stryktåliga, men vid hård paddling kan dessa paddlar kännas för svampiga. Lämpliga för nybörjaren eller den som inte är så rädd om sina grejer. 
  • Kolfiberpaddlar är styva, lätta och dyra. Dessa lämpar sig för dem som vill ha ut mer av sin paddling och har kommit långt i sin paddelteknik.  
  • Glasfiberpaddlar är också lätta men inte lika styva och starka som kolfiberpaddlar, men priset är desto mer överkomligt. Passar turpaddlare bra. 
  • Aluminiumpaddlar är ovanligare men relativt billiga att tillverka. Nackdelen är att vid paddling i kallt vatten blir paddeln väl kylslagen att hålla i eftersom aluminium leder kyla. 
  • Träpaddlar eller så kallade grönlandspaddlarär lätta och har skönt sviktande skaft som är skonsamt mot handlederna. 

Det hänger på vinkeln

Bladen är ofta monterade i vinkel till varandra för att minska vindmotståndet. Det är handlederna som jobbar för att du ska kunna sätta i paddeln i vattnet på ett optimalt sätt. Vilken vinkel, eller om du inte ska ha någon vinkel alls, mellan bladen är högst individuellt. Paddlar du med kompisar eller en grupp från Friluftsfrämjandet kan ni byta paddlar under turen så får du prova vilken vinkel som passar dig bäst. 

De flesta paddlar i Sverige är högerpaddlar, det vill säga att du vrider eller “gasar” med höger handled innan du sätter i vänsterbladet. 

En delbar paddel som är justerbar har många fördelar. Dels att du kan ställa in vinkeln och längden efter den aktivitet du för tillfället utför, samt att du kan ha den som en reservpaddel på kajaken vid långpaddling. 

Har du ont i handlederna finns paddlar med förböjda skaft som minskar påfrestning i handlederna. 

Hitta äventyr på vatten

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning