Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Det viktigaste du behöver kunna i paddling – hur du räddar dig själv eller din kompis ute på tur

När vi tänker på paddling är det ofta spegelblanka vatten och soliga dagar vi har i åtanke. Men vädret kan skifta snabbt och ibland sker oförutsedda händelser. Att kunna rädda sin kamrat eller sig själv när olyckan är framme hör till de viktigaste du behöver kunna. Kanske är det till och med det första du ska lära dig innan du beger dig ut på din första långtur.

Av: Gunnika Isaksson-Lutteman

Friluftsfrämjandet har kurser i paddel- och räddningstekniker – se efter vad som finns nära dig om du är osäker på manövrarna som vi berättar om här.

Rädda din kompis

Det viktigaste att få med sig på turen är så klart sällskap. Är ni flera som paddlar tillsammans kan ni hjälpas åt om det sker en olycka, förutsatt att ni har kontakt med varandra när ni paddlar. Kamraträddning är viktigt att kunna och fungerar både i lugna vatten och i besvärligare vågor. Om någon välter och behöver hjälp upp i kajaken och land inte finns i er omedelbara närhet är det bra att veta hur du bäst hjälper din kompis. Försök alltid att behålla lugnet även om kaos råder. 

Vid medvetande

Är den som vällt vid medvetande så lossar hen sitt kapell och skjuter sig ut ur kajaken. Du som fortfarande är på rätt köl paddlar fram till den nödställde så att hen kan hänga sig fast i din kajaks för. Den tomma kajaken drar du upp tvärs över din egen sittbrunn och vänder ur vattnet. Har ni en länspump med kan ni pumpa ut vattnet senare, men det tar längre tid. En fullt packad kajak är tyngre att vända än en tom och då kan länspumpen komma väl till pass.

Lägg kajakerna parallellt med varann, men med fören åt varsitt håll. Stötta den tomma kajaken genom att hålla i sittbrunnen och däckslinorna så att den nödställde kan kravla sig upp i sittbrunnen genom att åla sig upp med hjälp av däckslinorna. 

Använd gärna hälkroken – en snabb och smidig metod för att ta sig tillbaka in i sittbrunnen. Den nödställde ska då åla sig upp mot kajaken med överkroppen en bit så att ett ben kommer in i sittbrunnen. Låt hälen gå in under däcket i sittbrunnen, kroka fast det och vrid dig in i sittbrunnen. 

Under vattnet och behöver hjälp

Om personen som vällt hänger kvar upp och ner i kajaken och påkallar uppmärksamhet genom att dunka i skrovet med händerna, kan du paddla fram och erbjuda din stäv. Med hjälp av din för kan hen häva sig upp på rätt köl. Det här är bra att träna i lugnt vatten med kompisarna nära, du kommer märka att du klarar dig under vatten längre än du tror. 

Vid medvetslöshet

Är personen som hamnat i vattnet livlös och inte kan klättra in i sin kajak själv får du ta till andra metoder. Hänger hen kvar i sin kajak upp och ner paddlar du fram och lägger dig parallellt bredvid med fören åt samma håll. Ta tag i däckslinorna invid sittbrunnen på bortre sidan från dig och vänd upp hens kajak mot dig. Ta tag i nedre delen på hens flytväst och använd din egen kropp som motvikt. Vicka upp kajaken på rätt köl och ta hand om den livlöse. 

En medvetslös person som ligger bredvid sin kajak får du hjälpa tillbaka till kajaken genom att tråckla in hens ben i sittbrunnen. Lägg dig bredvid med din egen kajak för att underlätta manövern. Ta tag i hens flytväst och sittbrunnskanten och vänd hens kajak på rätt köl samtidigt som du får med dig den livlöses kropp när kajaken hamnar på rätt köl igen. 

Om en kajak försvunnit eller vid bogsering

Har din kompis kajak försvunnit eller gått sönder kan du behöva bogsera din kompis på din egen kajak. Detta kan du göra genom att hen antingen kramar om din för med ryggen under vattnet eller lägger sig på mage i din akter. Paddlar du i vatten där mycket undervattensstenar förekommer är det bättre att utnyttja aktern.  

En bogserlina är bra att ha till hands om någon av dina kompisar behöver skjuts. Antingen för att krafterna har tagit slut eller någon blivit skadad. Använd en tillräckligt lång lina för längre sträckor så att du inte blir rammad bakifrån vid plötsliga vågor. Se till att den som bogserar snabbt kan lösgöra sig från bogserlinan om en nödsituation uppstår. 

Som alltid gäller det att kunna din utrustning den dag du ska använda den skarpt. Träna dig i att bogsera och att bli bogserad så du vet hur du ska göra i olika förhållanden.

En kort och dynamisk bogserlina, så kallad cowtail, kan vara bra att ha till hands vid snabb bogsering ut från klippor eller för att hämta kajaker som driver.  

Rädda dig själv

Om du föredrar att paddla själv och uppleva lugnet på egen hand är det av yttersta vikt att du vet hur du ska ta dig upp i kajaken om du skulle kantra. Det snabbaste sättet är förstås att kunna rolla kajaken. 

Skulle rollen inte funka, lossar du kapellet och sparkar dig ur sittbrunnen. Vänd kajaken på rätt köl och åla dig på mage upp på din kajak från aktern. När du kommer över sittbrunnen trycker du ner rumpan i sittbrunnen med benen på varsin sida om kajaken och tråcklar sedan in benen. 

En flottör är lättast att använda i lugna vatten, men den gör även nytta i bråkigare vågor. En flottör är en uppblåsbar kudde som du fäster på ena paddelbladet. Hamnar du i vattnet vänder du din kajak och trär på flottören på paddeln innan du blåser upp den. Flottören bör alltid vara fäst på kajakens utsida för att vara lätt att komma åt. Lägg paddeln tvärs över kajaken precis bakom sittbrunnen och använd den som stöd när du ålar dig in i kajaken med magen mot kajaken och huvudet mot aktern. Stoppa in benen i sittbrunnen och vänd dig runt. Pumpa ut vattnet i sittbrunnen med en länspump. 

Det går också att med hjälp av flottören fäst på paddeln, stoppa in benen i kajaken under ytan och göra en roll. Flottören ger extra flytkraft och stöd i rollen. 

Tips

Vänj dig vid att vara under vatten och lär känna din kajaks begränsningar under lekfulla former. Testa att sitta uppe på, ligga och stå på kajaken, simma under, kanta den tills den välter. Ha roligt och var gärna flera när ni lattjar. 

Öva på räddningsaktioner för nöjes skull under varma sommardagar eller häng med på Friluftsfrämjandets kurser i räddningsteknik!

Hitta äventyr på vatten

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning