Snabbguide i vandring – så kommer du igång
I Sverige finns gott om vackra leder. För dagsturer, för flera dagar, med eget tält eller via stugor. Friluftsfrämjandets ledare Sofia ger sina bästa tips på hur du som nybörjare får ut mest av din vandringstur.
Sofia är vandringsledare i Friluftsfrämjandet, och att semestra till fots är en personlig favorit året om.
–Det finns många guldkorn i Sverige, och att ta sig tid att utforska dem tillsammans är något jag tycker alla borde prova. Det är både avslappnande och spännande, förhållandevis prisvärt, för att inte tala om klimatsmart, säger Sofia.
Finns mer än fjäll och långturer
–Många tänker fjäll när de tänker vandring, och visst är det en häpnadsväckande miljö. Men även låglandsnatur har mycket att upptäcka. Där finns ofta iordningsställda rastplatser med vindskydd, eldstäder och ved. Vissa guldkorn ligger dessutom inom pendlingsavstånd från storstäder perfekta för dagsturer, säger Sofia.
Beroende på hur tungt du bär, miljön du går i och med vem, kommer du olika snabbt fram. Även med lätt packning på egen hand kan du vara säker på att det går långsammare än hemma. Man brukar räkna med 3–4 kilometer i timmen när man vandrar. Bestäm innan en rimlig dagsetapp.
–Hellre kort, med glädjen i behåll, än en ambitiös som tryter i slutet. En, till en och en halv mil är ungefär vad som brukar kännas rimligt per dag. Men kom ihåg att vi är olika och turen ska bli härlig för alla, säger Sofia.
Ingen lyxsport
Vandring behöver inte kosta mycket. Det du redan har räcker ofta långt, särskilt för dagsturer och i lågland. Du behöver ett par skor som sitter bra, en skyddande jacka mot vind och lättare regn, dagsryggsäck med vatten och mat.
Men att fötterna mår bra är en förutsättning för en bra tur menar Sofia. Beroende på underlag, hur tungt du bär och om du går längs leder eller i terräng, passar skor olika bra. Stressa inte fram ett köp utan tänk på dina behov både nu och framöver.
– Behöver du köpa ryggsäck, fundera på hur du får det mesta av den. Passar den för dagsturer, längre turer och för hur du föredrar att packa – vill du lägga allt i ett stort fack, eller packa småsaker i mindre utanpåliggande fack? En bra ryggsäck kan bli en mångårig vän, säger Sofia.
Lär känna din utrustning
– Du behöver ha med dig kompass och karta, och veta hur du läser av dem. Ur säkerhetssynpunkt för att veta var du befinner dig, men också för att planera turen. Det är inte svårt, men du behöver öva för att bli duktig på att navigera, säger Sofia.
Att testa utrustningen innan är viktigt för att undvika tråkiga överraskningar på turen menar Sofia.
– Gör en hemmatur, ungefär så lång som du har tänkt att dagsetapperna ska bli. Känn efter hur det känns i kroppen och hur ryggsäcken och kängorna sitter. Då kan du plåstra om där du vet att det behövs. Försök välja en testmiljö som är lik din framtida tur. I kuperad terräng belastar utrustningen på ett annorlunda sätt än på planmark.
Kom ihåg
Packa inte för mycket och för tungt. Planera matransoner noggrant och precis, förutom något extra att äta ifall turen drar ut på tiden. Tänk på antalet förpackningar, de tar plats och blir till skräp att ta tillbaka hem. Ett extra underställ och ett par extra strumpor för att alltid hålla fötterna torra, är klokt att ha med, men överpacka inte kläder i övrigt.
– Men packa tid, i form av kortare etapper och en extra dag i marginal. Blir det dåligt väder, eller du vill stanna på en vacker plats kan du unna dig att ta det lugnt och njuta av naturen, säger Sofia.
Dela
Sofia, ledare vandring
Det var kärlek vid första ögonkastet. Ryggsäcken var visserligen för tung och sovsäcken alldeles för dålig, men det spelade ingen roll. Det var min första längre vandring på egen hand, precis på höstkanten – och jag var redan frälst. Men för att våga ta det första klivet kan det, för många, vara helt avgörande att ha en erfaren ledare att ta spår på. Det är därför jag är ledare.
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem