Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Skogsbad för nybörjare

Skogsbad, eller på japanska, shinrin-yoku, handlar inte om ”bad” i sin ursprungliga bemärkelse, utan om att bada våra sinnen i skogen. Men vad ska det vara bra för egentligen, och hur går det till? Ledaren Catherine berättar.

Shinrin-yoku myntades 1982 då den japanska skogsstyrelsen ville minska stress som orsakats av urbana, artificiella miljöer och valde att satsa på forskning på hur Japans skogstillgångar kunde användas i hälsofrämjande syfte.

–Skogsbad handlar om att vara i naturen med öppna sinnen. Att genom syn, hörsel, smak, lukt och känsel vara mer i nuet för att komma åt hälsofördelar, säger Catherine. I en vardag med mycket intryck hittar många ut i naturen för att få återhämtning, där skogsbad är ett sätt.

Catherine är vandringsledare i Friluftsfrämjandet, där turerna ofta har fokus på närvaro och avslappning på olika sätt.

Många goda fördelar

–Stadsmiljö, trafik- och folkmyller triggar den riktade uppmärksamheten och gör oss trötta, förklarar Catherine. Den tar hand om sinnesintryck som kräver mycket energi. Kravlösa vistelser i naturen aktiverar istället den spontana uppmärksamheten. Den hanterar de mjuka intrycken utan ansträngning, vilket fyller på våra energinivåer. Med skogsbad får vi en så kallad vaken vila.

Vistelse i naturen har också visat sig minska stress och öka vår grad av avslappning.

­–Forskningen om skogsbad är fortfarande i sin linda, men några effekter som påvisats är att vi blir mer avspända, uppnår bättre och längre sömn, blodtrycket regleras, hjärta och blodkärl främjas, vår koncentration och minne förbättras och vi får mer energi. Naturen hjälper också mot oro och nedstämdhet. Ju mer icke-tillrättalagd natur vi vistas i, desto bättre. Samtidigt är det de skogsbad som faktiskt blir av som ger effekt, så närmaste park eller skogsdunge går alldeles utmärkt det också!

Så gör du

Skogsbad kan du göra både själv och i grupp, som en egen aktivitet eller som ett inslag i en vandring, cykling eller paddling.

Välj en bra plats där du störs så lite som möjligt av trafik eller människor. Du kommer inte behöva gå långt, men det är skönt med bekväma kläder och skor efter väder. Ta med liggunderlag ett värmande lager eller filt. En timer för att lättare släppa tiden under övningarna.

–Ägna först tio minuter åt att se, lyssna och ta in dofterna omkring den plats du har valt. Gå sedan långsamt och i tystnad ungefär en kilometer, och prova att bibehålla uppmärksamheten på själva gåendet; hur känns det när ena foten lämnar marken, förflyttas fram och sätts i marken igen? Vill du hellre fokusera på det du ser, hör eller doftar, så väljer du det.

Kommer man precis från en vardag med mycket intryck kan det vara svårt att plötsligt ställa om till att vara i nuet och inte i sin kalender. Stanna på en tilltalande plats och sätt dig ned en stund. Om man vill kan man sluta ögonen och gå igenom ett sinne i taget.

–Det kan krävas lite övning för den som är ovan. Ta sinne för sinne. Lyssna till fåglarna, vinden, trädens rörelser, lövens prasslande. Titta på färger, hur solskenet bryts genom lövverket eller naturliga upprepande mönster i naturen – som spiralerna på snigelns skal, trädgrenarna som delar sig, kronbladen på en blomma. Känn efter vad som doftar. Smaka på harsyran, ramslöken eller luften. Känn på trädstammarna eller doppa tårna i vattnet. Testa all dina sinnen, eller bara de du känner för.

Gå sedan långsamt tillbaka till där du startade ifrån.

Hitta vandringar

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning