Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Om du går vilse

Ser du till att hålla dig till en stig, tälta på en plats du har besökt tidigare och inte tar dig iväg på rackartyg när mörkret faller på, kommer du nog att få till en helt vanlig utesovarkväll.

Om det skulle hända att du går vilse, eller att någon i din närhet skulle springa bort, är det bra att tänkt till och pratat igenom vad man ska göra när det händer. Att inför en utflykt prata om vad som kan hända kan dessutom vara ett bra sätt att påminna sig om att hålla koll på var man går, när man väl är ute.

Tänk STOP!

Så fort du inser att du gått vilse, stanna upp och sätt dig ned på en sten. Börjar du testa olika vägar är det lätt hänt att du går åt fel håll. Stanna upp och andas i någon minut – stilla känslorna för att kunna tänka klart.

Har du täckning på telefonen? Hör av dig till ditt sällskap och beskriv vad som hänt och hur din omgivning ser ut. Är ditt sällskap inte i närheten eller hittat dig på en längre tid – ring larmcentralen. Har du inte täckning på telefonen? Slå dig ned på en stubbe och tänk. Var är jag? Var kan närmaste väg finnas? Försök ta kontroll över situationen. Planera sedan för vad du ska göra härnäst.

Blås i visselpipan

Sätt på barnen en visselpipa. På samma sätt som du behöver stilla häftiga känslor om du går vilse behöver barnen metoder för att göra detsamma, och känna sig trygga i att de kan bli upptäckta.

Berätta för barnen att om de går vilse ska de stanna på en och samma plats, sätta sig ned och blåsa i visselpipan tills någon kommer. ”Krama ett träd” har många barn fått höra att de ska göra om de går vilse. Och det är en bra idé. Det är både lugnande och får barnet att inte irra runt i skogen och försvåra en eventuell sökinsats.

Håll koll på telefonen

Tänk på att ta med laddningskällor till din mobiltelefon, och se till att spara på batteriet genom att inte använda telefonen i onödan under kvällen. Ta med lite extra vatten och mat om du känner att det ger dig trygghet att veta att du klarar dig ute länge än planerat.

Det finns överlevnadsguider och fickböcker som får plats i ryggsäcken om du vill lära dig mer, eller ha som hjälp om något skulle hända.

Hitta friluftskunskap

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning