Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Sommarförvara dina längdskidor - så gör du

När vintern börjar lida mot sitt slut är det dags att ställa in längdskidorna i förrådet och kanske istället ta fram rullskidorna eller kajaken. Men vad behöver du tänka på för att dina längdskidor ska må bra över sommaren och vara redo till nästa vinter? Här kommer lite tips för såväl skidorna du vallar som den vallningsfria skidan.

Varför behöver jag göra något med längdskidorna under sommarn – kan jag inte bara ställa in dem i förrådet?

Jo, det är klart du kan, men dina längdskidor mår bättre av att få lite omsorg. Oavsett vilken typ av skidor du har är det alltid bra att rengöra dem ordentligt och lägga på ett lager skyddsparaffin innan sommarvilan. 

På så sätt undviker du att belaget oxiderar och blir grått/matt samt att fästvallan torkar in i belaget och rinner över på glidzonen. Skidan kommer att må bättre och dessutom vara mycket enklare att göra i ordning när första snön kommer och du längtar ut i spåren. 

Vad behöver jag? 

  • Vallaställ att fästa skidan i gör jobbet enklare. Ofta finns det en vallabod med vallaställ i anslutning till spårområden som du kan använda.
  • Klisterskrapa, eller en vässad plastsickel för borttagning av gammal valla och klister.
  • Styrspårsskrapa - Vissa modeller av klisterskrapa fungerar. Det finns i olika utföranden och används för att göra rent styrspåret och kanter.
  • Vallaväck, finns i olika märken.
  • Fiberlene - Fiberduk som inte suger upp vallaväck. Finns i olika märken och används för att jobba med vallaväck. 
  • Nylonslipduk utan slipmedel/partiklar. Dessa förenklar rengöring av fästzonen och är även bra för att jämna ut vassa kanter runt smårepor.
  • Pappersduk att torka ren skidan med. Går bra att använda hushållspapper eller liknande.
  • Vallastrykjärn. Ett vanligt strykjärn kommer också fungera men använd inte det du använder till dina kläder. Har du ett gammalt avlagt så fungerar det absolut! Skillnaden är att ett vallastrykjärn går att ställa in efter grader och håller en jämnare temperatur och blir därmed enklare att valla samt minimerar risken att skada belaget. OBS: Tänk på att föra vallajärnet över vallan i en rörelse. Inte fram och tillbaka på ett ställe, då blir belaget för varmt. Känner du att vallan inte värmts in ordentligt på vissa ytor är det bättre att låta skidan svalna och sedan värma in en gång till. Ryker järnet är det för varmt.
  • Mjukt paraffin för varma väderförhållanden - 4 grader och varmare eller universal paraffin för temperaturer runt -4 till -10 grader.
  • Plastsickel att dra av paraffinet med. 

Hur gör jag? 

  1. Rengör fästzonen ordentligt från gammal valla eller tejp. 
    Använd vallaväck för att lösgöra vallan/tejpen och skrapa bort den med en sickel. Vid större mänger klister kan du med fördel lägga en remsa med Fiberlene över klistret och sedan applicera vallaväck. Låta det stå en stund för att sedan skrapa både duk och klister på samma gång. Då samlas även klistret i duken. 

    För att få bort mer hårt sittande valla/tejp som sitter kvar är nylonslipduk enkelt att använda för att avlägsna det. Glöm inte kanterna/sidorna på skidorna! Lämna fästzonen helt fri från valla/tejp. Torka torrt och rent med pappersduk.

    OBS: Har du vallningsfria skidor hoppar du direkt till steg två och du behöver således inte vallaväck, Fiberlene eller en nylonslipduk för rengöring av dessa skidor.  

  2. Rengör glidzonen.  
    Under vinterns alla fina turer i naturen samlas det smuts på belaget. Rengör INTE detta med vallaväck som på fästzonen, det torkar ut belaget. Använd istället ett mjukt paraffin.

    Du applicerar paraffinet med hjälp av ett vallajärn och sicklar av medan det fortfarande är varmt – glöm inte styrspåret i mitten av skidan. Då får du med smuts och gammal utsmetad valla som sitter på belaget. Denna procedur kan upprepas.

  3. Applicera ett sista lager paraffin. 
    När du har rengjort skidan applicerar du ytterligare ett lager av paraffin (välj mellan mjukt eller universal) med vallajärnet över glidzonerna på belaget. Detta låter du sitta kvar under sommaren – sickla inte bort det. Det gör att belaget på dina skidor bevaras och skyddas. Använder du universal paraffin är chanserna goda att du kan åka på det direkt när det åter är dags.

    Tips! Blir det för krångligt med vallaställ och vallajärn? Idag finns det även flytande glidvallor som enkelt kan appliceras utan strykjärn och vallaställ. Dessa är absolut bättre än att inte valla skidorna och är även bra för att bättra på vallan inför dagens pass. 

 
Sommarförvara den vallningsfria skidan 

Även den vallningsfria skidan, eller skinskidan, mår bra av lite omsorg inför sommarförvaret. Därmed även sagt att dessa skidor inte är helt vallningsfria utan behöver vallas på glidzonen (se steg två och tre) som en traditionell vallningsbar skida. Skinnet rengörs med en Cleaner som finns i olika märken. Använd inte vallaväck eftersom det förstör skinnet. Däremot behöver du inte vara rädd att få lite glidvallaskrap/-damm i skinnet. Det kan till och med påverka positivt. 
 
Nu har du gett dina längdskidor riktig kärlek och gett dig själv de bästa av förutsättningar att fånga den första turen nästa säsong! 

Begrepp 

  • Fästvallan och klistret är det som gör att du får fäste. Det sitter under fästzonen mitt under bindningen/foten och en bit fram. Fästzonen är ofta utmätt och markerat från butik. I regel går den från hälen och 25-45 cm framför bindningen. 
  • Glidzonerna är den del av belaget som sitter i yttre änderna på skidorna. Det vill säga från bakändan på belaget fram till fästzonens början och från fästzonens slut fram till spetsen på skidan. 
  • Belaget är materialet som är under dina skidor. För en modern skida är denna plast speciellt anpassad för skidåkning. Det som är speciellt med skidbelag är att det har mikroskopiska porer som ger en förmåga att suga upp valla som i sin tur kan anpassas för bästa glid. 
  • Styrspår är den skåran under belaget som går längst med största delen av skidans längd. Den är tänkt att ge mer riktningsstabilitet. 

Hitta längdäventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning