Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Sommarförvara dina längdskidor - så gör du

Nu börjar vinter lida mot sitt slut och det är dags att ställa in längdskidorna i förrådet och kanske istället ta fram rullskidorna eller kajaken. Men vad behöver du tänka på för att dina längdskidor ska må bra över sommaren och vara redo till nästa vinter?

Varför behöver jag göra något med längdskidorna under sommarn – kan jag inte bara ställa in dem i förrådet?

Jo, det är klart du kan, men dina längdskidor mår bättre av att få lite omsorg. Rengör dem ordentligt med vallaväck och skyddsparaffin innan sommarvilan. Vallan och klistret som gör att du får fäste på vinter är vattenavstötande vilket gör att de också är svåra att få bort från belaget. Belaget är materialet som är under dina skidor. För att få skidorna helt rena behövs därför vallaväck. Då undviker du att fästvallan torkar in i belaget och glidzonen. Skidan kommer att må bättre och dessutom vara mycket enklare att göra i ordning när första snön kommer och du längtar ut i spåren.  

Detta behöver du

  • Vallaställ att fästa skidan i.
  • Vallastrykjärn, inte det du använder till dina kläder förstås, men har du ett gammalt avlagt så fungerar det! Du behöver inte köpa ett dyrt vallastrykjärn. 
  • Mjukt paraffin.
  • Sickel att dra av paraffinet med.
  • Vallaväck.
  • Nylonslipduk som exempevis Scotch bright eller liknande förenklar rengörning av fästzonen.

Några enkla steg

  1. Rengör fästzonen ordentligt från gammal valla eller tejp. Enklast är att använda vallaväck för att lösgöra vallan/tejpen och skrapa bort den med en sickel. För att få bort den sista vallan/tejpen som sitter kvar är scotch bright enkelt att använda för att avlägsna det. Lämna fästzonen helt fri från valla/tejp. 

  2. Rengör även glidzonen. Under vinterns alla fina turer i naturen så samlas det smuts på belaget. Rengör då inte med vallaväck som på fästzonen, utan med rengöringsmedel anpassat för glidzonen eller ett mjukt paraffin. Du värmer in paraffinet och sicklar av medan det fortfarande är varmt – glöm inte skåran i mitten av skidan. Då får du med smuts och gammal utsmetad valla som sitter på belaget.

  3. När du har rengjort skidan stryker du ett lager av den mjuka paraffinen över glidzonerna på belaget och låter det sitta kvar under sommaren – sickla inte bort det. Detta gör att belaget på dina skidor bevaras och skyddas. När du ska förvara sidorna under sommaren är det bästa för dem om de kan står i ett svalt utrymme för att förhindra att skidans spann mjuknar av värmen. 

Nu har du gett dina längdskidor riktig kärlek och gett dig själv de bästa av förutsättningar att fånga den första turen nästa säsong!

Hitta längdäventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning