Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Inför vinterfjällturen

2017-01-19

Att vara ute på fjället vintertid är fullkomligt magiskt - men ska verkligen tas på allvar. Med noggranna förberedelser och rätt kunskap kan du få en mycket njutbar och trygg tur!

Några tips som vi brukar ta med oss:

  1. Ge dig ut ihop med någon – gärna någon med erfarenhet av fjället vintertid. Om vintern är färre människor ute och att ha någon med sig är en stor trygghet ifall du skulle behöva hjälp med stort som smått. En bra start är att följa med på någon av de turer som Friluftsfrämjandet arrangerar.

  2. Precis som på sommaren är det bra om du lämnar en färdplan till någon därhemma. Hur länge du planerar att vara ute, planerade stopp och när du förväntas vara tillbaka. Det kan du också göra i stugorna längs vägen.

  3. Gör en riskanalys och kolla väderleksrapporterna.

  4. Klä dig rätt, tänk lager-på-lager-principen och packa rätt ryggsäck! Om vintern är din grundpackning densamma vare sig du ska ut på en dagstur, stugtur längs Kungsleden likväl som en vecka i Sarek. Vädret kan skifta och kylan kräver att du är rätt rustad för att kunna slå läger om det behövs.

  5. Testa och öva med din utrustning hemma, så du känner dig säker på hur du ska handskas med den även i dåligt väder, samt reparera den om det behövs!

 

Några tips

Här är ett par saker som vi alltid har med oss när vi är ute vintertid, oavsett om vi är långt borta eller bara runt knuten:

Vindsäck – din räddare i nöden både för en varmare fikapaus och ifall du behöver stanna ute längre än du tänkt.

Första hjälpen-kit

Karta, kompass

Termos med varm dryck och extra energi

Oavsett vad du packar med dig, kom ihåg att kunskap och förberedelser alltid är det viktigaste för en säker och glädjefylld tur. Ha ett underbart äventyr på vinterfjället!

Utrustningsbehov

Kläder efter väder och den utrustning som behövs för en härlig och säker upplevelse i fjällen. Du får mer information om vad som gäller för just din fjälltur i samband med din bokning.

Hitta snöäventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning.