Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Så väljer du rätt hjälm och skridskor till barn

Att lära sig nya saker ska vara spännande och roligt. Med rätt förutsättningar blir det ju faktiskt ofta det också. Här ger vår skridskoledare Anna Nordlander sina tips om hur ni får en lyckad dag i skridskoskolan – med allt från skridsko-och hjälmval till klädråd och energi-knep!

Att välja skridskor

Skridskotyp

En skalskridsko är en bra skridsko för nybörjare. Den är stadig, varm och håller foten rak. Den är dessutom lätt att ta på och spänna! 

Slipning

Köp skridskorna i en sportaffär så är ni garanterade att skenan går att slipa många gånger. En del skridskor är fabriksslipade men det räcker inte. Skridskon behöver slipas i samband med köp – en så kallad skålslipning. 

Förse skridskorna med skydd så förstörs inte slipningen. Ni undviker också att skenan skadar barnet eller någon annan. 

Passform

Köp inte skridskor som är för stora – passformen måste passa barnet på en gång. Det finns däremot ställbara skridskor som går att ställa in på ungefär 3 storlekar. Det underlättar i alla fall något mellan  skridskoköpen med snabbväxande barnfötter. Efter några år brukar det dock vara dags att byta till vanliga skridskor för att utveckla skridskoåkningen ytterligare. Välj hockeyskridskor till både pojkar och flickor. Konståkningsskridskor med taggar är för de barn som ska åka konståkning.

Att välja rätt hjälm

  • Välj en hjälm som är avsedd för skridskoåkning. Den ska sitta bra och inte vara för stor och klumpig. 
  • Var noga med att ställa in hjälmen till lagom storlek med hjälp av skruvarna. En hjälm är skönast när den sitter stadigt på huvudet – sitter den för hårt är de lätt att få huvudvärk.
  • Önskas det mössa under hjälmen? Välj en mössa utan sömmar och som sitter ordentligt – annars åker den snart över ögonen. Var noga med att den inte är för tjock, det blir inte så skönt i längden. 
  • Hjälmen ska vara enkel att ta på och av – säkerhet får inte kännas jobbigt av varken barn eller vuxna.
  • Hjälmen ska sitta perfekt på barnet, den ska inte kunna trilla av eller skjutas bakåt så att pannan lämnas fri. Tips! Sätt hjälmen på huvudet utan att spänna fast hakbandet – böj kroppen nedåt så huvudet hänger ner mot golvet. Om hjälmen ramlar av sitter den för löst. Justera med skruvarna.

Några andra tips för en lyckad skridskoskola

  • Kom i god tid så att barnet hinner få på sig skridskorna i lugn och ro – det ger också tid för några hastigt påkomna toalettbesök.
  • Att åka skridskor blir man snabbt varm i kroppen av – det är ansträngande att lära sig nya saker, och de är i ständig rörelse. För att behålla det goda upptäckarhumöret, tänk på att inte klä barnen för varmt. Ull närmast kroppen är bra material för rörelse!
  • Stanna kvar under skridskoskolan och titta på vad ditt barn får lära sig. Det för det lätt att prata om det tillsammans efter lektionen. 
  • Ta med något som barnet kan dricka och äta, för att fylla på med energi efter skridskoskolan.  

Ha så roligt på isen!

Anna Nordlander, ledare skridsko

Vilken skillnad vill du göra med ditt ledarskap?

Jag vill sprida skridskoglädje och kunskap till barn och vuxna – på ett lekfullt sätt där alla får det stöd som de behöver för att bli kompis med sina skridskor och isen.

Ditt nästa steg som ledare, hur ser det ut?

Jag har precis utbildat mig till kursledare och hoppas få sprida skridskoskoleverksamheten till fler ställen runt om i landet.

Vilka 3 prylar kan du inte vara utan i naturen?

Skridskorna, hjälmen och vantar

Hitta skridskoäventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning