Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Vad gör djuren en vanlig vardag?

Har du någon gång undrat vad djuren pysslar med, medan du är på förskolan, skolan eller på jobbet? Har de några äventyr för sig, vilket godis tycker de är gott och hur nattar djurföräldrarna sina ungar?

Djurens liv är fulla av äventyr. Jakt på mat, ta hand om ungarna och förstås hålla utkik för rovdjur. Här får du reda på lite mer om hur några av skogens djur spenderar sina vardagar. Skiljer det sig mycket från hur din dag ser ut? 

Rådjur

Rådjuret har inget eget bo som den vaknar i, men på dagen ligger de ofta stilla i en daglega där den känner sig trygg. De kommer fram i skymning och gryning för att leta mat. Men det kan hända att du ser dem ute på ett fält även på dagen om det kurrat i magen. Om det är gott om mat i naturen letar rådjuret gärna upp sitt favorit-godis – svamp! Det är rådjursmamman som ser till att ungarna har det bra, och skyddar dem mot rävar! Rådjuret håller förstås alltid utkik efter rovdjur – om de så mycket som anar människor och lodjur så skuttar de snabbt iväg!

Älg

Älgen tycker till skillnad från de flesta hjortdjur om att promenera runt i naturen på dagen. Då letar den efter mat och kan röra sig över riktigt stora områden. Älgen har inget eget bo, utan väljer en bra plats att lägga sig på när den vill vila sig. Det är älghonan som tar hand om barnen. När skogen är full av mat så äter älgen gärna sitt favoritgodis – äpplen! Även om älgen kallas för skogens konung, så håller den ett vakande öga för att inte träffa på några rovdjur – som människor eller vargar. 

Hare

Det finns två hararter i Sverige. Skogsharen vilar mest hela dagen – i en jordhåla, en bergsskreva eller i snön på vintern. På vintern blir den vit. Skogsharen är supersnabb och kan springa 70km i timmen om den verkligen har bråttom. Skogsharen spenderar en hel del tid på toaletten – den bajsar nästan 475 små harpluttar om dagen!

Fältharen är lite större och håller sig också gömd på dagen. Den kan sitta med huvudet mot vinden för att känna doften av rovdjur – rävar, lodjur, mård eller kungsörn. Fältharen har en klurig plan för att inte bli upptäckt när den vilar. Innan den lägger sig i sin lega skuttar den stora skutt, runt där den tidigare har sprungit – fram och tillbaka – då har rovdjuren svårt att lukta sig till var haren ligger.

På sommarmenyn finns mycket Skogshare-godis – till exempel vide, maskros, blåbärsris och hallon. Fältharen tycke också det mesta som Skogsharen äter är gott, men älskar att knapra på barken på unga fruktträd!

Skogsmus

Det finns två arter i Sverige – Mindre och Större skogsmus, men de går knappt att skiljas åt på utseendet. De hoppar stora skutt och klättrar runt i naturen om natten – på dagen håller de till i sina bon som kan vara gångar i marken, andra djurs övergivna bon eller fågelholkar. Den mindre skogsmusen mumsar gärna på frön, men också insekter, sniglar och maskar om den är riktigt hungrig. Större Skogsmus tycker om exempelvis nötter, ekollon, gran- och tallkottar och frön. 

Talgoxe

Talgoxen letar mat på dagarna. Speciellt när den har ungar hemma i sitt bo. Det kan vara både frön och små insekter. Favoritgodiset är talg – det hörs ju på namnet ”Talgoxe” – fettet i talgen kommer från nötkreatur och ger massor av energi som Talgoxen behöver på vintern. På vintern kan det också bli en hel del bär. Talgoxen lever ofta med bara en partner i sitt liv, även om ungarna kan komma från olika hanar. Både mamman och pappan tar hand om ungarna, och så är det i de flesta fågelfamiljer. Det är inte så vanligt bland däggdjur. 

Daggmask

Under dagen kryper daggmasken omkring nere i jorden och äter förmultnade växtdelar. På dagen vill de inte komma upp till ytan eftersom solljus kan göra att de torkar ut – de andas genom huden och det är därför det är viktigt att huden är fuktig. När det regnar kommer de däremot upp ur jorden igen, för då är det för lite luft under marken. Daggmaskar är både hanar och honor samtidigt – vilket gör det lätt att hitta någon att få ungar med.

Dagslända

Dagsländans liv är kort, precis som namnet berättar. Några arter lever bara en timme och andra i 2–3 dagar. När den lever som larv i vattnet är den där ett hungrigt rovdjur. Men under hela sitt flyg-liv äter de absolut ingenting – för de har ingen mun! Deras uppgift är att para sig och lägga ägg, och har då levt livet komplett!

Nyckelpiga

Den vanligaste nyckelpigan, den som är sjuprickig, flyger runt och letar mat under dagen. Den älskar bladlöss! Nyckelpigan är ingen familjemänniska direkt, så när den har lagt sina ägg så lämnar den sina ungar och lever själv! På vintern träffar nyckelpigan ändå massor av andra nyckelpigor för att övervintra – men de känner nog inte igen varandra efter gång till gång. Nyckelpigan har en fiffig uppfinning för att undvika att bli mat i någon annans mage – den är giftig, smakar heller inte särskilt gott och varnar rovdjuren för det med sin starka färg. Det gör att många rovdjur faktiskt låter den leva i fred. 

 

Fakta: Biologerna, Bertil Borg och Ulf Lillängen

Hitta äventyr för barn

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning