Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Vad behövs för din cykeltur?

Att cykla i skogen kräver lite annan utrustning än att cykla i stan. Här får du tips för att utrusta dig på ett bra sätt.

Cykel

Gå runt och kika i flera cykelbutiker, prata med personalen och håll utkik efter fjolårets modeller som ibland är rejält rabatterade. Vet man redan vad man vill ha finns det flera seriösa webbhandlare som säljer cyklar till ett bra pris.

Köp inte en lågpriscykel som inte håller för påfrestningarna i skogen. En bra nybörjarcykel kostar mellan 10 000 och 15 000 kronor. Förutom själva cykeln behöver du också tillbehör som spd-pedaler, skor, kläder med mera. Det kan bli ganska dyrt i början, men man kan köpa lite i taget eller hitta en del begagnat.

Hjälm

Det viktigaste när du köper cykelhjälp är att den är CE-märkt och att den passar. Det ska vara enkelt att ställa in hjälmen. En MTB-hjälm har en skärm fram som skydd mot solen.

Kläder

Att klä sig för att cykla sommartid är enkelt. Då räcker det oftast med korta cykelbyxor och en kortärmad tröja. Gillar man inte åtsittande material finns också cykelbyxor med lös passform som vanliga shorts. Benvärmare är skön när det är kallt eller man vill hålla fästingar och andra insekter borta från benen. Armvärmare omvandlar den kortärmade tröjan till en långärmad. Handskar skyddar mot kvistar och grenar, och mot skrapsår när man ramlar.

Det är knepigare att klä sig när vädret är kallare. Prova dig fram för att hitta det som passar dig bäst. Vissa är frusna, andra jobbar sig varma och behöver inte så mycket på kroppen ens på vintern. När man cyklar till och från skogen exponeras man ofta mer för vind och kyla. Då kan en förstärkningsjacka vara skön att ta på.

Anteckna gärna vad du hade på dig på förra turen, hur vädret var då och om du frös eller inte. Det hjälper dig att klä dig ännu mer rätt nästa gång.

Klä dig rätt för cykelturen

Om du ska på en cykeltur som varar några timmar, se till att du har kläder som fungerar för såväl väntan som ansträngning. Det kan bli både svettigt och kallt. Vi rekommenderar en tajt ryggsäck med extra plagg, vatten och något energirikt så att även den sista backen blir en njutning.

Hitta äventyr på cykel

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning