Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Gör en utflykt i Stockholmsområdet!

Att ge sig iväg på roliga äventyr behöver inte alla gånger innebära långa resor till fjälls. Ibland räcker det med en dagsutflykt för att äventyrslusten ska vara tillfredsställd.

I denna guide ger vi våra bästa förslag på utflykter i Stockholm.

Tyresta Nationalpark 

En perfekt utflykt i Stockholm hittar du i Tyresta Nationalpark. Nationalparken inrättades år 1993 och ligger i Haninge och Tyresö kommuner, endast två mil utanför Stockholm. I Tyresta hittar du den största, och utan tvekan en av de vackraste, urskogarna söder om Dalälven. Här finns också gott om härliga vandringsleder och rastplatser där du kan avnjuta rofylld natur.

Utöver vandringsleder och härlig natur så finns det också gott om andra aktiviteter i Tyresta Nationalpark:

  • Här finns ett mysigt café där du kan ta en god fika eller lättare måltid
  • Det finns också en genuin lanthandel där du kan handla gammaldags godis, drycker, marmelad och närproducerade charkprodukter. Du kan exempelvis köpa goda korvar som dessutom kan grillas plats.
  • På söndagar finns det möjlighet till ponnyridning för barn.
  • Det finns också ett naturum med en utställning om Sveriges alla nationalparker. Något som är lika intressant för såväl barn som vuxna. 

Rösaring

En annan spännande plats att göra en utflykt till är Rösaring som du hittar i Upplands-Bro. Här hittar du ovanliga fornlämningar som använts för religiösa ceremonier under brons- och järnåldern. 

 Packa med en god matsäck, lite choklad eller kaffe och utforska Rösarings fornlämningar: 

  • Husgrund och processionsväg
  • Gravfält och labyrint
  • Boplatslämningar

Rösjön 

Under sommarmånaderna kan du med fördel göra en utflykt till Rösjön som ligger i Sollentuna. Här hittar du många fina stränder och badplatser som är perfekt för den badsugne. I Rösjön hittar du dock också en vacker och trivsam vandringsled och gott om grillplatser och vindskydd. 

En perfekt dagsutflykt för hela familjen helt enkelt. Ta med badbyxorna eller vandra längs den natursköna leden och grilla en korv.

Flemingsbergsskogens naturreservat

I Flemingsbergsskogens naturreservat hittar du en av Stockholms största skogsområden. Här kan du vandra bland mossar och barrskog och hittar också en sjö som möjliggör fiske, bad eller kanot under sommaren.

Naturreservatet är också en populär plats för fågelskådning, samt svamp- och bärplockning. Du kan bland annat hjortron och tranbär. 

Källan i Älta

I Nacka, inte långt ifrån Hellasgården och Sandasjön, hittar du källan i Älta. Här kan du hitta en riktig vattenkälla i skogen som du även kan hämta källvatten ifrån. Källan är väl värd ett besök och passar perfekt för en utflykt i Stockholm. När du väl är där så kan också passa på att bada i Sandasjön ifall vädret tillåter.

Sjön Largen

I Norrtälje kommun hittar du den vackra sjön Largen som tros vara en av Stockholms renaste sjöar. Vattnet är därför kristallklart, vilket passar perfekt för en dagsutflykt med bad. Glöm inte att ta med simglasögonen. 

Vi hoppas att du nu har gott med inspiration till din nästa utflykt i Stockholm. Missa inte heller att läsa om hur du kan laga mat med barnen utomhus, vilket är perfekt under utflykten.

Familj

Mer familjeinspiration