Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Skogsmulles höstpysseltips – med naturens material

Kastanjespindlar och lövkronor. På hösten ger naturen kanske världens finaste present till kreativa pysselhjärnor och pysselfingrar – fallet naturmaterial. Här är några tips på hur du kan pyssla in hösten och dekorera med den hemma!

På hösten finns det gott om pysselmaterial ute i naturen. Samla vackra höstlöv, kastanjer, ekollon (i år verkar det vara galet många ekollon!), bär och annat du kan hitta under promenaden. Låt kreativiteten flöda och pyssla fram mer höstkänsla även inomhus. Med lim och målarfärger som dina bästa tillbehör!

Vad sägs till exempel om halloweenpyssel med spindlar av kastanjer (beskrivning här nedanför) – eller se om det också går att pyssla fram kastanje-fladdermöss eller ekollon-möss? 

Kastanjespindlar

Barnens favoritpyssel genom tiderna! På hösten kryllar det av kastanjer ute, som är perfekta att pyssla med! Den klassiska kastanjespindeln gör du enkelt av kastanjer och tandpetare eller piprensare. Du börjar med att sticka hål i kastanjen med en syl. Tänk på att sticka genom den mörkbruna delen av kastanjen som är mjukare.

Detta behövs:

  • Kastanjer som är lite mjuka
  • En syl eller liten borr
  • Tandpetare, tändstickor och/eller piprensare
  • Garn
  • Färdiga plastögon alternativt häftstift och en svart penna.

Gör såhär:

  1. Spindlarna har 8 ben. Du kan antingen trycka sylen genom hela kastanjen och sedan trä igenom piprensarna. Du kan också göra 8 mindre hål och sticka ned piprensare eller tandpetare.
  2. Klipp av piprensarna till en lagom längd för ben, rita sedan en mun på kastanjen och stick två små hål snett underifrån på kastanjen med en tandpetare. Bryt av den yttersta biten på två tandpetare och stoppa i hålen med de spetsiga ändarna utåt.
  3. Har du inga piprensare går det lika bra att använda tandpetare som ben också. Bryt av dom försiktigt i mitten för att få till "knäveck". Klistra fast platsögon alternativt tryck fast två häftstift ovanför munnen och sätt varsin svart prick på dom.

 

Bli skogens kunglighet – gör egen lövkrona

Du kan göra en egen krona av höstens alla guldiga lönnlöv! Plocka de vackraste höstlöven på marken och sätt ihop dem till en krona, krans eller tiara.

Det finns flera sätt att sätta ihop din lövkrona; fläta ihop löven med hjälp av stjälkarna till en krans, eller gör en lövkrona genom att vika dem i varandra. Tips finns här.

 

Medan du samlar in allt ditt pysselmaterial – här Skogsmulles bästa upplevelsetips 

Skogsmulle-TV

Skogsmulle tittar såklart inte på TV, men han älskar att lägga sig ned på marken och titta på himlen eller trädkronorna. Det brukar också barn tycka är roligt. Hitta en skön och mjuk plats där ni kan ligga på rygg. Berätta för barnen att Skogsmulle brukar lyssna efter ljud i skogen, därför är det viktigt att alla är tysta. Ligg stilla och tysta en stund, kanske ser ni mönster i trädkronorna eller figurer bland molnen? Prova också att lyssna efter det ljud som hörs allra svagast eller längst bort. Då måste man lyssna riktigt noga!

 

Höstbingo