Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-09-22)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Långfärdsskridskor – en verksamhet byggd på längtan, tålamod och gemenskap

Långa, nästan ljudlösa skär. Få upplevelser slår en lyckad tur på långfärdsskridskor – och i Sverige har vi verkligen perfekta förutsättningar.

En blek vintersol som får det stilla snöfallet att glimma. En känsla av fullständig frid. I Sverige har vi verkligen perfekta förutsättningar. Här finns många små sjöar som fryser innan snön kommer, och ibland snöfattiga men kalla vintrar som ger underbara isar även på havet och de stora sjöarna. Så häng med oss ut och åk tryggt på världens bästa skridskoisar. Friluftsfrämjandets verksamhet för långfärdsskridskor har funnits länge och vi hittar till de riktigt bra isarna.

Längtan och tålamod

Långfärdsskridsko är en verksamhet med mycket längtan och tålamod. Du åker skridskor när det finns is, inte när du har tid. Det gäller att vara på tå och att ha ryggsäcken packad så att du är beredd när lokalavdelningens ledare hittar bra isar för turerna.

Så här börjar du

Ingången till denna underbara värld börjar med att du går en introduktionskurs i hur man åker skridsko i grupp och hur man ska tolka den information som finns på www.skridsko.net, hela Skridskosveriges gemensamma is-informationscentral.

När du väl har gått kursen är det lämpligt att träna upp tekniken på plogad bana eller isbana, för att få ut det mesta av kommande turer. Många lokalavdelningar har försäsongsträning både för nybörjare och mer erfarna skridskoåkare.

Du kan också vässa din teknik genom att ta en titt på dessa tips:

 

Vi åker alltid i grupp

I Friluftsfrämjandet åker vi i grupp och ledaren avgör var turen går utifrån de is- och väderförhållanden som råder. För att du ska hamna med åkare som är jämnstarka med dig har vi ett graderingssystem. Det innebär att du kommer börja i en grupp där du kan känna dig säker och utvecklas vidare därifrån.

Sveriges skridskoaktiviteter

Många av Friluftsfrämjandets lokalavdelningar är med i Skridskonätet, ett samarbete mellan Sveriges skridskoklubbar. Här annonserar vi de flesta av våra skridskoaktiviteter.

Till skridskonätet

Hitta skridskoäventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning.