Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Så funkar Skridskonätet

Skridskonätet är en världsunik lösning som drivs i en egen ideell förening som ägs av Nordens långfärdsskridskoklubbar i samverkan.

Friluftsfrämjandet med alla dess lokalavdelningar som har långfärdsskridsko i programmet utgör ungefär hälften av skridskonätets klubbar. Skridskonätet är, till skillnad från t ex Isplanket eller mer eller mindre lösa facebookgrupper, en källa till aktuella israpporter och färdrapporter som i detalj beskriver isarnas kvalitet i realtid. Vem som helst kan gå in och titta på den här informationen men upptäcker snart att den senaste veckans uppgifter ligger skyddad bakom en inloggning. Detta beror på att information om isar och deras egenskaper kräver en viss kunskapsnivå för att bli tolkad på ett rimligt säkert sätt. Och naturligtvis vill man att den värdefulla informationen är exklusiv för medlemmar.

Du kan själv skaffa dig tillgång till skridskonätet genom att:

  • Vara medlem i en skridskoklubb, t ex en lokalavdelning i Friluftsfrämjandet
  • Kryssa i intresset "långfärdsskridsko" på mina sidor på Friluftsfrämjandets webb
  • Ha genomgått en säkerhetskurs eller välkommenprogram eller på annat sätt visat att du har de kunskaper och erfarenheter som krävs

Inbjudan till turer

Långfärdsskridskoåkning är en verksamhet som är unik på många olika sätt. Ett sätt som för samtidsmänniskan är lite extra frustrerande är att den inte går att planera in i kalendern några veckor fram i tiden. Många tänker sig att om tre veckor skulle det passa att åka långfärdsskridskor. Det funkar inte. Entusiasterna har lärt sig att under skridskosäsongen handlar det mycket om att uttrycka sig lite flummigt när familj och vänner vill boka in saker. Att hålla en bakdörr öppen, det kan ju bli is. När det blir is måste man passa på, vara beredd att lägga andra aktiviteter och förpliktelser åt sidan, annars blir det inte mycket åkt. Ofta kan den tillgängliga isen vara åkbar i bara några timmar, i bästa fall en hel helg. En av de stora bovarna i dramat är snöfall som gör isen oåkbar för en tid framöver. Men i ett bälte från norra Götaland till mellersta Svealand finns det nästan alltid åkbara fina isar från november till och med mars och ofta en bit in i april. Isarna spolas om av blidväder och regn och blir ofta bara bättre och stabilare ju längre säsongen fortskrider. Exakt var de finaste isarna finns, framgår hela tiden på skridskonätet.

Den typiska skridskoveckan under säsongen brukar kännetecknas av att ett gäng daglediga är ute och undersöker isarna inför den kommande helgen. Ofta kommer det ut kontinuerliga rapporter i de kanaler som är aktuella i ditt närområde. De kan handla om väderleksprognoser såväl som faktiska resultat av undersökta isar. Och när helgen närmar sig kommer det för det mesta en skarp inbjudan. I bästa fall kommer denna på torsdagar, men att de dyker upp först fredag kväll är ingen ovanlighet.

De flesta klubbar erbjuder då turer av olika slag anpassade efter deltagarnas önskemål och erfarenhet. Det brukar finnas turer för alla om isarna bara tillåter det.

Exakt hur inbjudan till turerna går till varierar över landet men det blir allt vanligare att du hittar dem på Friluftsfrämjandets webb, bland äventyren. Information om att turerna är på gång har då ofta synts på sociala medier under veckan. Vissa föreningar sköter helt turutlysningen via skridskonätet, även om det är en metod som är mer exklusiv för rena skridskoklubbar som inte är med i Friluftsfrämjandet.

Ta det säkra före det osäkra

Om du själv inte är en erfaren skridskoåkare med mycket goda kunskaper att bedöma is, så ska du aldrig ge dig ut på hörsägen om att det finns is, eller ännu värre, att det fanns is förra helgen. Du ska heller aldrig åka i spåren efter en ledarledd tur i tron att det är säker is. Den kan vara helt förändrad bara en halvtimme efter att de åkte där.

Inled därför din karriär som ny långfärdsskridskoåkare med att följa med på turer och bedöma is innan du ger dig ut på egna turer. I föreningarnas välkommenprogram och säkerhetskurser får du också lära dig hur du använder din säkerhetsutrustning. Långfärdsskridsko är en säker och trygg aktivitet om man har kunskaper, rätt utrustning och sällskap. Åk aldrig ensam. Läs mer om säkra turer här.

 

Hitta skridskoäventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning.