Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Bli ledare för längdskidor

Längdskidåkning är rörelseglädje, och intresset för längdskidåkning ökar. På tio platser runt om i Sverige skapar Friluftsfrämjandets ledare för längdskidor roliga, trygga och lärorika äventyr, för alla åldrar. Våra ledare för längdskidåkning utbildas med fokus på ledarskap, rörelseanalys, teknik, pedagogik och metodik, säkerhet och utrustning.

Som motionsform och upplevelse av vinterlandskapet är längdskidor en fantastisk aktivitet. Tillsammans med våra ledare kan barn och nybörjare lära sig åka längdskidor. För de mer erfarna erbjuder vi möjligheten att fortsätta utveckla sin åkning, exempelvis med fokus på olika åkstilar och hur du bäst åker uppför och utför. All verksamhet inom Friluftsfrämjandet sker utan tävling och prestationskrav.

Som ledare inom Friluftsfrämjandet utbildas du inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin. Målet med ledarutbildningen är att du ska få kunskaper och färdigheter för att tryggt och tydligt kunna leda grupper. I fokus står ditt ledarskap – förmågan att utifrån dina erfarenheter och egenskaper kunna reflektera över och utveckla dig själv som ledare.

Friluftsfrämjandets utbildningsmetodik kännetecknas av friluftsupplevelser, dialog och reflektion. I det enskilda utbildningspasset tillämpar vi en mängd olika metoder och arbetssätt. Genom att stimulera dialog, reflektion och erfarenhetsutbyte skapas en djupare insikt om det egna ledarskapet, deltagarnas olikheter och gruppens upplevelse. Som ledare behöver du ha god social förmåga och trivas med samarbete i grupp.

Det du ger, får du mångfalt tillbaka

Som ledare hos oss bidrar du med tid, kunskap och engagemang. Tillsammans med tusentals andra ideellt aktiva ledare skapar du små som stora äventyr för gammal som ung. Tillsammans gör vi friluftslivet tryggt och tillgängligt, samtidigt som vi verkar för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen.

I gengäld erbjuder Friluftsfrämjandet dig utbildning, personlig utveckling, gemenskap, ett nätverk av likasinnade och chansen att leda äventyr. Som ledare får du utöver medlemsrabatter ytterligare rabatter och erbjudanden.

Så funkar ledarutbildningen för längdskidor

Utbildningen för att leda längdskidskola med barn är normalt tre dagar: fredag morgon till söndag eftermiddag, från tidig morgon till sen kväll. Samtliga delar är obligatoriska.

Ledarutbildningen för att leda grupper med vuxna är indelad i två nivåer. Nivå 1 omfattar 3 heldagar och är för ledare som ska leda grupper som består av nybörjare till och med motionsåkare. Nivå 2 är ytterligare 3 dagar och är för ledare som ska leda grupper med fokus på utveckling av skidtekniken, upp till och med avancerad åkare, klassisk stil. Deltagande i nivå 2 förutsätter godkänd nivå 1. Samtliga delar är obligatoriska.

Förkunskapskraven är att ska du vara medlem, vara en god företrädare för Friluftsfrämjandet, ha stöd av din lokalavdelning, ha god vana av längdskidor, samt att du har genomfört e-utbildningen Friluftsfrämjandets värdegrundsutbildning. Vi rekommenderar att du har genomgått minst en första hjälpen-utbildning under de senaste två åren.

Om du vill bli ledare för längdskidor men ännu inte har tillräckliga kunskaper kan du skaffa dig mer erfarenhet genom att först delta i vår verksamhet.

Att bli skidlärare (inom alpin-, telemark- och snowboardåkning) är en annan utbildning, som du kan läsa om här.

Är du redo att bli en av våra ledare för längdskidor?

Om du vill utbilda dig till ledare för längdskidor inom Friluftsfrämjandet ber vi dig fylla i intresseanmälan nedan.

Kanske har din lokalavdelning ingen verksamhet inom längdskidor. I så fall kan du byta lokalavdelning genom att kontakta medlemsservice. Eller, hjälpa din lokalavdelning börja med längdskidor. Du kommer inte att känna dig ensam – vi är många ledare för längdskidor i hela landet som stöttar varandra.

Om du har frågor om ledarutbildningen för längdskidor kontakta din lokalavdelning.

Vill du bli ledare för längdskidor i Friluftsfrämjandet?

Skicka in en intresseanmälan här nedanför, så ser vi till att du kommer i kontakt med din lokalavdelning, och hittar en ledarutbildning som passar dig. Kanske tar det ett par dagar innan någon kontaktar dig, eftersom lokalavdelningarna jobbar ideellt.

Är du medlem i Friluftsfrämjandet?

Eva Hennevelt

Ledare, längdskidor

Vilken skillnad vill du göra med ditt ledarskap?

Naturen är min plats för återhämtning och fina upplevelser som skapar balans i ett annars ganska stressat och digitaliserat samhälle. Möjligheten att varva ner och tanka energi i naturen ger mig ett hållbart livstempo och bidrar till mitt välmående. Kan jag genom mitt ledarskap på något sätt bidra till att andra får uppleva det och hitta nya aktiviteter som gör att de utvecklas och mår bra i närhet till naturen gör det mig glad.

Vilken är din favoritplats i naturen?

Jag hittar nya favoritplatser hela tiden, men som deltidsboende i Lofsdalen, Härjedalen, måste jag nog ändå säga mitt hemmafjäll, Hovärken, där finns allt från fina promenadstigar och vackra skidleder till utmanande cykelleder. Att ta sig fram längs Brunnsviken på grusvägarna i Hagaparken till fots eller på cykel är också fantastiskt, att titta ut över vattnet eller lyssna på fåglarna, det behöver inte vara krångligare än så.

Vilka 3 prylar kan du inte vara utan i naturen?

Jag har många olika saker som är bra att ha i olika friluftssammanhang, men som skidledare får det väl bli mina längdskidor med skins som inte behöver vallas, mina tjocka cykel- och numera skidvantar med uttagbara innervantar i ull – perfekta att ha när det är kallt och man står mycket still vid längdskidkurserna – och min randiga Friluftsfrämjandetmössa som syns på långt håll och med färger som gör en glad!