Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2022-01-10)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Minskad psykisk ohälsa, genom friluftsliv – projekt "Häng med oss ut"

Kan friluftsaktiviteter användas för att hjälpa människor som lider av psykisk ohälsa? Projekt ”Häng med oss ut” är ett samarbete mellan socialpsykiatrin och Friluftsfrämjandet, där deltagare i socialpsykiatrin erbjuds prova på enkla friluftsaktiviteter, som en del i deras återhämtningsresa.

Baserat på forskning kring naturens betydelse för hälsan, kamratstöd, meningsfull aktivitet och återhämtning från psykisk ohälsa startades ”Häng med oss ut” – ett samarbete mellan socialpsykiatrin och Friluftsfrämjandet i Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner. Där får deltagare inom socialpsykiatrin prova på friluftsliv som en del av deras väg till återhämtning. Projektet har utvärderats av brukarrevisorer och samtliga deltagare upplever förbättrat mående.

Det är anställda inom socialpsykiatrin som arbetar i projektet, efter att de genomgått Friluftsfrämjandets ledarutbildning. I utbildningen får de kunskap i friluftsteknik, ledarskap och säkerhet, för att tryggt kunna leda människor ut i naturen.

"Den lycka jag får känna i mitt hjärta varje gång vi är ute, och få se hur människor får växa, det är otroligt. Få se dem må så himla mycket bättre, av något som egentligen är så enkelt"
— Therese Rosenkvist, ledare Friluftsfrämjandet och leg. arbetsterapeut


Socialpsykiatrin samarbetar med en lokal Friluftsfrämjandet-förening, där deltagarna blir medlemmar. På så sätt finns en möjlighet för deltagarna att vara med på Friluftsfrämjandets övriga aktiviteter, i takt med att de vill, kan och känner sig redo att ha aktiviteter utanför socialpsykiatrisk verksamhet. Ledarna blir en del av Friluftsfrämjandet ledarkår och ett sammanhang för fortsatt erfarenhetsutbyte.

Gruppen träffas ungefär var tredje vecka, och utför enkla friluftsaktiviteter tillsammans. Deltagarna behöver inte ha med egen utrustning, utan får allt de behöver för att kunna delta på träffarna oavsett grundkunskaper och befintlig utrustning.

Vill du veta mer, eller är nyfiken på hur metoden kan användas i din kommun. Hör av dig till karolina.perngarden@friluftsframjandet.se