Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-09-22)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Paddelpasset och olika turers nivåer

Trygghet, njutning, utveckling. Vi vill att alla ska kunna njuta av sin tur.

Därför genomför vi olika turer med olika längd och utmaningar. Vi färdas alltid på ett tryggt sätt och anpassar turen efter gruppens förutsättningar.

Vi kan erbjuda den som vill möjligheten att bli examinerad på paddelpassets gula och gröna nivå. På den gula nivån kan det ske efter en nybörjarkurs och på vissa av våra dagsturer. Om du är intresserad? Hör av dig till Kersti eller Bertil, telnr nedan.

Grön nivå kräver lite mer träning på de olika paddeltagen. Inför säsongen 2021 finns ingen planerad kurs på den nivån. Men har du paddlat med oss en tid så diskutera med Kersti eller Bertil så kan vi göra en bedömning om du är redo för enexamination.

Våra kvällspadlingar är lätta paddlingar som passar för dig som vill pröva kajakandet eller som vill ha en härlig stund på vattnet efter jobbet. Blir vi många delar vi oss i mindre grupper som rör sig med lite olika tempo. Däremot fikar vi och avslutar kvällen tillsammans. Ibland har vi ett tema för kvällen.

Nybörjarkursen genomför vi på våren och fokuserar då på Gult paddelpass. Efter det kan man med lätthet följa med på turer som är på lätt nivå.

De flesta dagsturerna är på mellannivå men det brukar förekomma någon som är lätt under säsongen. Längden på paddlingen ligger oftast runt 15-20 km men genomförs i ett trivsamt tempo. Ibland blir det lite vågor som busar till det med oss men ofta kan man välja väg efter gruppens kompetens. Turerna har olika teman och vi utgår från olika platser. Tid finns för att laga lunch ute och för en fikarast. På vårvintern och senhösten förekommer det dagsturer som räknas som krävande då vattnet är kallt och det krävs både torrdräkt och kunnande om kamraträddning för att få följa med oss ut.

Trygghetskurserna kommer att vara på två nivåer 2021.

Dels vår populära Våta övningar i juni där vi tränar kamraträddning, balans, och självrädning under trygga förhållanden den är i Olshammar i Vättern En kamraträddningskurs planeras också till Nora.

I november erjuds  Bus och bad som tar kamraträddningen till mer realistiska nivåer. Tanken är att träna räddning i lite vågor och blåst samt att öva på bogsering. Kamraträddning, vattenvana och självräddning ingår i grönt paddelpass och det kan vara ett sätt att träna på det genom att delta på dessa kurskvällar.