Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Luften är fri – Friluftslivets År 2021

2021-02-12

År 2021 är, enligt beslut av regeringen och riksdagen, Friluftslivets år i Sverige. Friluftslivets år finansieras av regeringen/riksdagen genom Naturvårdsverket, och samordnas av Svenskt Friluftsliv. ”Luften är fri – Friluftslivets År 2021” handlar om att lyfta friluftslivet, att få många nya människor att vara ute i naturen, visa upp och uppleva de värden som friluftslivet har.

Samtidigt är ”Luften Är fri - Friluftslivets År 2021” ett stort samarbetsprojekt mellan organisationer och personer som vill delta i arrangemanget. Friluftsfrämjandet ska erbjuda Friluftslivets år sitt fulla engagemang, eftersom projektet har stora synergieffekter med Friluftsfrämjandets uppdrag: ”Folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen, genom friluftsliv”.  

För att nå maximal effekt ska Friluftsfrämjandet i engagemanget inkludera organisationens samtliga nivåer (lokalavdelningar, regioner och riksorganisationen), vara engagerat under hela året, samt bygga på organisationens befintliga strukturer.

Friluftsfrämjandet Region Öst har kontakt och samverkar kring “Luften är fri – Friluftslivets År 2021” med lokalavdelningar, samtliga länsstyrelser och regioner inom Region Östs geografiska område men också gentemot Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. 

”Luften är fri – Friluftslivets År 2021” är nu officiellt invigt, och det är dags för leverans!

Under februari månad är temat eller leveransen, Inspiratör Friluftsliv! Alla som är vana att vara ute kan bli Inspiratörer för Friluftslivets År 2021. Detta stimuleras via sociala nätverk, webb och partnernätverk.

Vi är många inom friluftslivet som kan inspirera och stolt lyfta fram vårt eget friluftsliv. Alla ledare och medlemmar i Friluftsfrämjandet kan ta kontakt med alla de som vill testa på friluftsliv. Forskning visa att en av orsakerna till att människor inte är ute i naturen är att de saknar någon att vara med!

Under leverans Friluftskompis i mars månad ligger fokus på målgrupperna nya svenskar och barn i åk 4-6. Vi vill skapa #friluftskompis där inspiratörerna kan hjälpa och stödja, som tar med en kompis ut i friluftslivet. Vi vill också jobba tillsammans med skolan och invandrarföreningar för att stimulera nya svenskar att anmäla sitt intresse för #friluftskompis.

En idé är att ge bort en friluftsupplevelse i födelsedagspresent eller vid annat lämpligt tillfälle, en ”Luften Är Fri-Biljett” som berättigar till en ”Prova-på-aktivitet”. En annan idé är att bjuda in grupper t.ex skolklasser eller föräldragrupper att prova på olika aktiviteter.

Under april planeras för ”Hela Sveriges Friluftsdag”. Sveriges arbetsplatser, skolor m.fl behöver en friluftsdag lite extra. Arbetsplatserna kan få hjälp av friluftsorganisationer och natururistföretag. Tanken är att genomföra friluftsdagen den 29 april, dagen före Valborgsmässoafton.

Ni hittar mer information på luftenarfri.nu eller på svensktfriluftsliv.se/friluftslivets år. Gå in på webbplatsen luftenarfri.nu och genom att klicka på menyn längst upp till vänster på skärmen så öppnas undermenyerna med en hel del information och filer för nedladdning som projektplan ”Luften är fri - Friluftslivets år 2021”, kunskapssammanställningar, grafisk manual, logotyper, powerpointpresentation m.m.

Det finns en aktivitetskalender under luftenarfri.nu där ni kan marknadsföra olika aktiviteter under året. Kalendern är sökbar för aktivitetsort, datum och typ av aktivitet.

Använd gärna logotypen för Luften är fri i samband med era aktiviteter (finns för nedladdning på luftenarfri.nu) och hashtag #luftenarfri i sociala kanaler för att marknadsföra era äventyr gärna med bilder eller en kort film.

Hör av er om ni vill ha mer information eller bolla idéer så hjälper vi gärna till!