Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Nya vindar i Kinda

2017-08-25

Det går att vända motvind till medvind! Från att ha varit en tynande förening har lokalavdelningen Kinda nuförtiden mer än 200 medlemmar, ett tjog engagerade ledare och en dedikerad styrelse. Karin Gustafsson, ordförande sedan 2011 är en av dem som bidragit till blås i förändringsarbetet.

I den natursköna Kindabygden bor Karin Gustafsson, 41 år, med make och två barn. Karin är barn- och kursledare samt styrelseledamot i regionstyrelsen sedan i våras. Till Rimforsa flyttade Gustafssons i början av 2000-talet och här har familjen sedan dess med engagemang varit med och byggt en ny version av lokalavdelning Kinda.

Karins friluftshistoria började dock många år tidigare.
- Jag är uppväxt i Trånghalla, utanför Jönköping, och har fått med mig utomhusliv och båtliv sedan späd ålder. Jag blev som sjuåring Mullebarn i min mammas Mullegrupp, sedan följde Strövarna och Lufsarna. TVM fanns inte på min tid, istället gick jag in som hjälpledare. När mamma släppte huvudledarskapet tog jag över, det var år 1992. Som ung var jag även tävlingskanotist och aktiv i Jönköpings kanotklubb.

Det var i Jönköping som Karin träffade sin blivande make Tommy.
- Vi möttes tack vare Friluftsfrämjandet. Jag satt med i styrelsen i Jönköping som ungdomsledamot, jag tyckte att det hände för lite och kallade därför till ett ungdomsmöte på kansliet. Tommy var också medlem, han hade precis börjat plugga i Jönköping och kom på träffen. Ja, på den vägen är det!

Efter att ha bott en tid i Mjölby letade paret ny bostad och i idyllen Rimforsa hittade de det de sökte. Ett bra hus med fin natur runt knuten.
- När vårt äldsta barn skulle börja i Knytte fanns det ingen sådan verksamhet. Då förnyade jag min utbildning och blev Knytteledare. Totalt fanns det tolv medlemmar i föreningen 2011, och det hade saknats ordförande i flera år så nu axlade jag rollen. Även Tommy klev in i styrelsen.

Vad är drivkraften bakom ditt och familjens engagemang?
- När man väl är ute i naturen så finns det inget bättre, det ger energi. Jag tycker att det också är en positiv upplevelse att göra saker som andra uppskattar. Friluftslivet är dessutom själva grunden i min och makens relation. Vi engagerar oss som en familj, tillsammans. Vi står bakom och driver på för att vi tycker att det är roligt. Det är härligt att märka att vårt engagemang inspirerar andra som också vill hänga på. I ideell verksamhet behövs pådrivande krafter för att saker ska funka. Nu har vi hållit på i några år, föreningen är frisk och fungerar och vi kan släppa taget lite granna. Kindas ledare och medlemmar tar mer och mer ansvar i takt med att de känner sig varma i kläderna och kommer in i det hela. Det är jättekul!

Vad var nyckeln till föreningens nystart?
- Vi var väldigt engagerade och hade ett stort kontaktnät. När jag tog över ställdes krav på att alla som deltar ska vara medlemmar och att alla ledare ska ha en giltig utbildning. 

Berätta om din personliga resa under dessa år.
- Att vara ordförande har varit tufft men roligt. I början gällde det att hålla koll på allt! Fortfarande är jag som spindeln i nätet men det är inte en enmansshow längre utan vi är många som hjälps åt. 2013 blev jag kursledare och sedan 2016 är jag ansvarig för regionens utbildningsteam Barn efter Mikael Björk. Det är på pappret som jag har en sammankallande roll, i övrigt kör vi teamet ihop. Det är ett självgående och väl sammansatt gäng som trivs och har kul. 

Vad bidrar du med till regionstyrelsen och vad ser du rent allmänt för utmaningar framöver?
- Förhoppningsvis bidrar jag till ett fokus på barn i alla åldrar och kan vara med och se till så att barnfrågorna drivs framåt. Jag är på nationell nivå med i samordningsgrupp Barn och arbetet för ETT Friluftsfrämjandet fortskrider. Vi vill ha en så bra organisation som möjligt som säkerställer att de utbildningar som behövs finns. Från lokalavdelningens grupper till högsta ort är det viktigt att hitta glädjen och generellt är den största utmaningen är att få behålla ledare utan att köra slut på dem. Ja, det är samma utmaning i hela föreningen. En liten klick människor gör väldigt, väldigt mycket. Vi måste försöka att bredda gruppen. 

Vad händer i höst? Gissningsvis blir det inte stiltje...
- I lokalavdelningen släpper jag taget om Skogsmulle och tar istället en Strövargrupp samt en Knopp-Knytte-grupp. I många år har jag arbetat som elmontör fastighetsskötare och montör av elkablach men jag skulle vilja studera för att bli förskole- eller lågstadielärare. I våras läste jag in engelskan och nu tar jag tag i matten för att förhoppningsvis komma in vid årsskiftet.

Här finns kontaktuppgifter till styrelsen och fler intervjer med styrelsemedlemmar.