Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Utpost 7, Kallaktjåkkå/Gállaktåhkkå

Besök Gällivare kommuns högsta punkt på 1810möh via skidor i maj eller till fots sommartid. Detta är vår svåraste utpost, god fjällvana, vad över bäck,  samt övernattning i tält krävs, tur med ledare planeras under 2023. En minnesvärd tur.

Bra att veta: Beläget i Stora Sjöfallets nationalpark och Gällivare kommuns högsta punkt på 1810 möh med en utsikt som inte skyms åt något håll. En tur som kan avnjutas på skidor under maj månad såväl som vandring sommartid.

Koordinater (SWEREF 99 TM): N 7514519, E 618024
Höjd: 1810 möh
Sträcka: ca 20 km ToR. Beroende på vägval. Höjdskillnad ca 1300 m.
Terräng sommar: Led och uppenbar vägval saknas. Ett vad behöver göras över Rajvojåhkå. Branta snöfält förekommer även långt in mot hösten.
Svårighetsgrad: SVÅR
Vägval: Kör från Gällivare mot Porjus längst E45, efter ca.4mil sväng höger i korsningen längst vägen västerut och följ den i ca. 13 mil. Efter några hundra meter efter att du har passerat bron över Rajvojåhkkå finns en parkering.Koordinater parkering (SWEREF 99 TM): N 7506326, E 617024

Vägen till kalfjället genom fjällbjörkskogen är bitvis snårig, brant och fylld med stora stenblock, och det finns inget uppenbart vägval som är bra - men håll en generell riktning norr eller mot Rajvotjåhkkå. På kalfjället kommer först en brant och därefter en platå som är lättgånget med många fina tältplatser. Vada över Rajvojåhkkå där det är som bredast, på kartan där renstängslet slutar.

Därefter är rekommenderad väg upp mot 1810 genom u-dalen norr om renvaktarstugan på kartan. Efter en stigning som tar dig in i dalen finns ett längre parti med stenskravel. Längst in i dalen så blir det väldigt brant och det ligger oftast ett snötäcke sent in på hösten. Sista stället för att ta vatten (beroende på säsong) är innan snöfältet så fyll på flaskan där. Skråa på snöfältet och håll generell riktning nord tills du är uppe på nästa platå. Där kan man med fördel hålla sig nära den östra kanten som är förhållandevis lättgånget och har en fin exponering ned mot Riehppetjåhkkås glaciär. Gå upp på topp 1810 via kammen mellan topp 1719 och 1810, den är bitvis stenig men inte svår att gå.

Under barmarksförhållanden är det rekommenderat att ta ungefär samma väg tillbaka och undvika att ta sig hem över glaciären: Utöver sprickor är terrängen nedanför glaciärkanten i syd lös, brant och blöt. Kom ihåg att ta dig ned kontrollerat för branta snöfält och inte rutscha.

Karta: 

Främjartipset: Planera turen och räkna med att det kommer att vara en lång dag, åk inte ensam - och lämna färdmedelande. Ha gärna vandringsstavar som stöd vid vadet över jokken och för att göra färden över snöfält säkrare. Glöm inte kikare! Platån vid fjällets fot har många vackra tältplatser. Även nära belägna topparna Slädotjåhkkå och Rajvotjåhkkå, eller Svaloåives gröna glaciärsjö är värd ett besök.

 

Hur du genomför 7 utposter:

  1. Anta utmaningen
  2. Planera för en säker tur genom att läsa vägbeskrivning, tips och karta för respektive utpost
  3. Vandra eller åk skidor till utpost
  4. Ta spårlogg på vägen eller selfie på plats
  5. Fyll i enkäten 7 utposter (formogr.am)
  6. Mejla oss beviset på att du tagit dig till 3, 5 och 7 utposter aktivitet.gallivare@friluftsframjandet.se

Aktiviteten är öppen för alla!

Följ oss gärna på instagram och Facebook.

Frågor kring denna aktivitet? Kontakta Magnus 0708132230 eller mejla
aktivitet.gallivare@friluftsframjandet.se