Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Utpost 6, Fjällstugan Teusajaure

Fjällstugan vid Teussajaure ligger vackert alldeles vid stranden av sjön och i anslutning till kungsleden mellan Kebnekaise och Saltoluokta. Vid fjällstugan har du ingen mobiltäckning men det finns en liten butik med proviant. Från ledens högsta punkt kan du vid goda förhållanden identifiera klassiska toppar som Sárektjåkkå och Áhkká.

BRA ATT VETA
Koordinater: N67.694756°, E18.155433°
Sträcka: 15km
Terräng sommar: Leden går över gräs- och rishedar men är bitvis stenig. Förutom tuffa höjdskillnader ät sträckan relativt lättvandrad.
Svårighetsgrad: Svår
Vägval: Åk buss till Vakkatovaare/Ritsem och startavandringen efter kungsleden. Den första stigningen från vägen och vakkotavare är brant och slingrar sig upp genomfjällbjörkskog de första 1,5km. Stigningen fortsätter upp på kalfjället men efter det planar det ut och leden går över stora hedmarker. Vandringen avslutas utför kalfjället och sedan brant genom fjällbjörkskog, ner mot sjön. Över Teusajaure (1km) kan du köpa motorbåtskjuts under säsong och efter tidtabell, men det finns även roddbåtar att låna för de som är van att ro.
Främjartipset: Hitta en fin tältplats eller sov i STF-stugan och avsluta dagen med en vedeldad bastu och ett dopp in sjön. Läs mer på STF:s hemsida gällande bokning av sängplats, båt, öppettider och gällande restriktioner. 
Karta: Se bild nedan. 

Hur du genomför 7 utposter:

  1. Anta utmaningen
  2. Planera för en säker tur genom att läsa vägbeskrivning, tips och karta för respektive utpost
  3. Vandra eller åk skidor till utpost
  4. Ta spårlogg på vägen eller selfie på plats
  5. Fyll i enkäten 7 utposter (formogr.am)
  6. Mejla oss beviset på att du tagit dig till 3, 5 och 7 utposter aktivitet.gallivare@friluftsframjandet.se


Aktiviteten är öppen för alla!

Följ oss gärna på instagram och Facebook.

Frågor kring denna aktivitet? Kontakta Magnus 0708132230 eller mejla
aktivitet.gallivare@friluftsframjandet.se