Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Öppna Skogsgläntan

Barn 0-2 år

Öppna skogsgläntan är en aktivitet för föräldralediga eller annan vuxen som är hemma dagtid med små barn. Vi sjunger, leker och kommer ut i alla väder! Det är ungefär som öppna förskolan fast utomhus. Föräldern och barnet får tillsammans en naturupplevelse och en mysig stund med andra barn och föräldrar. De upptäcker en ny värld i närområdet och får nya vänner.

Målen för Öppna skogsgläntan är

• Att barn och föräldrar har roligt tillsammans i naturen
• Att barn och föräldrar tillsammans utforskar naturen med hela kroppen och alla sinnen
• Att föräldrarna utvidgar sitt nätverk
• Att barnen och föräldrarna får vana att vara ute året runt

Så här går det till:

Öppna skogsgläntan är en enkel verksamhet där vi träffas vid samma plats varje vecka och sjunger och ramsar tillsammans och går en äventyrsbana i skogen och hälsar på tygdjur (handdockor) som vi hittar. Vi avslutar med att äta gemensamt vid vår samlingsplats. Det behövs ingen särskild utrustning mer än lämpliga kläder och kanske ett sittunderlag och lite fika. Det går också bra att ta med äldre syskon. De brukar också uppskatta verksamheten även om den i första hand riktar in sig på barn upp till ungefär två år.

Värt att tänka på:

Du och ditt barn bör ha kläder som passar för väderleken. Vi är ute året runt, även när det regnar eller snöar. Ta gärna med lite extra kläder till ditt barn, som reserv om det plaskas mycket i pölar eller geggas i lera.

Din roll som förälder:

I Friluftsfrämjandet låter vi barnen upptäcka i sin egen takt, utan att få förmaningar och förhållningsorder. Din roll är att vara barnets medhjälpare och ledsagare in i naturen. Med dig som stöd får ditt barn i lugn och ro utforska och upptäcka sin omgivning. Du har ansvar för ditt eget barn under passet, men alla medlemmar i Friluftsfrämjandet täcks av våra försäkringar under aktiviteten.

Vill du få information om hur du kan göra för att dra igång en egen grupp? Kontakta vår grenledare.