Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Skidskolan

Välkommen till skidskolan i Järfälla för barn från 4 år

Här lär vi oss vad skidglädje innebär, känslan som infinner sig när vinden sveper kinden när vi tar oss ner för pisten. Med mycket skidglädje kan man bli en riktigt duktig skidåkare. Målen som är beskrivna nedan i varje nivå uppnås genom trygghet och lek.

Anmälan till skidskolan 2025 öppnar i oktober.

Våra grupper för 2024 är fulltecknade.

Grupperna hittar ni på första sidan där alla våra aktiviteter som är öppna finns. Nivå beskrivning lite längre ned i texten.

 

Förtur till skidskola 2025

För de som hjälper lokalavdelningen att stå som cafévärd i Rocksta får som tack för hjälpen välja en förtursplats till skidskolan eller 20 min tidigare insläpp till vår bytesmarknad. 

Anmäl er till att bli värd för Rockstacaféet för en söndag här. Man kan välja vilken söndag som helst under hela året men för att kunna utnyttja förturen behöver barnen anmälas innan 30 september 2024. Ni kan stå som cafévärd resterande månader av året.

 

 

 Titta gärna på fotoalbumet från Romme på vår Järfällas Facebook sida

 

Omfattning

Alpint

Barnskidskolan 4 år omfattar 6 lektioner à 45 min bereonde på grupp.Orkar alla deltagare kan lektionen fortsäta upp till max 60 min. Aktiviteten genomförs tre av helgerna vecka 4-6 (reservtillfällen beroende på snötillgång och tävlingar, dessa tillfällen kan variera mellan grupperna, helg i v. 7 är vanligast). 

Barnskidskolan 5-12 år omfattar 6 lektioner à 1 timme och genomförs tre av helgerna vecka 4-6 (reservtillfällen beroende på snötillgång och tävlingar, dessa tillfällen kan variera mellan grupperna, helg i v. 7 är vanligast). 
Lektioner mellan kl 10.00-11.00, 11.30-12.30 och 13.00-14.00.

Vuxen/Ungdom och Freeskiers omfattar 4 lektioner à 1,5 timme och genomförs vardagskvällar. Lektioner sker i Brukets och/eller Väsjöbacken. För mer information se respektive aktivitet.

Snowboard

7 år och uppåt och omfattar 4 lektioner á 1,5 timme och genomförs  i Vässjöbacken. Mer info kommer inom kort.

Observera att barnet måste fyllt minimiåldern för gruppen senast dagen då skidskolan börjar.

Skidskolan 2024 (2025 avgifter ej satta ännu)

Avgifter

Domherre, Lämmel, Räv och Lokatt (yngre; 5-6 år): 800 kr 
Lämmel, Räv, Lokatt och Varg (Äldre; 7-12 år): 950 kr inkl. liftkort
Freeskiers (12-16 år): 1000 kr inkl. liftkort (sker i Väsjöbacken)
Vuxna: 1500 kr inkl. liftkort (sker i Bruket och Väsjöbacken)

Snowboard   

Priser uppdateras inom kort

Lämmel, Räv och Lokatt (yngre; 5-6 år): xx kr
Lämmel, Räv, Lokatt och Varg (Äldre; 7-12 år): xx kr inkl. liftkort

Skidskoleavgiften betalas isamband med anmälan på nätet.

Om skidskolan inte kan fullföljas på grund av snöbrist, eller om gruppen inte startar p.g.a. för få deltagare, återbetas deltagarvgift, dock betalas ej medlemsavgift i Friluftsfrämjandet tillbaks. Friluftsfrämjandet återbetalar inte avgift på grund av deltagarens frånvaro.

 

Avbokning

Vid avbokning innan den 31 december 2023 betalas hela avgiften (minus en administrativ avgift på 100 kronor) tillbaks. Efter 1 januari 2024 krävs läkarintyg för återbetalning, även då utgår en administrativ avgift på 100 kronor. 

Platsen är personlig och kan inte överlåtas.

 

Utrustning

Godkänd skidhjälm (CE-EN 1077) är obligatorisk. För elevens säkerhet kontrollera innan kursen att utrustningen är i gott skick och att bindningarna är rätt inställda. Vallade och slipade skidor gör skidåkningen roligare och lättare. Nybörjare/barn använder inte stavar i början. Anpassa klädsel efter väder och se till att det finns möjlighet att ventilera klädseln.
Det finns ingen möjlighet att hyra utrustning i Bruketbacken. 

 

MÅL

Vår viktigaste uppgift är att sprida och skapa skidglädje i alla nivåer på skidskolan. Målen som är beskrivna i varje nivå uppnås genom trygghet och lek.

 

Föräldramedverkan

För de grupper som ännu inte åker lift i Brukets ganska branta backe har vi knappliftar som ni föräldrar drar upp barnen på.

 

Nivåindelning

Domherre 4-5 år (Gul)

Skidlek. För de allra yngsta som vill prova skidor. Vi bekantar oss med snö och skidor, men framförallt har vi roligt och leker.Föräldrar deltar under lektionstillfället.

Lämmel yngre 5–6 år (Grön)

Förkunskapskrav: Inga.Nybörjarkurs där vi tränar på att hantera skidorna, bromsa och svänga i mycket lätta backar. 

Räv yngre 5–6 år (Blå)

Förkunskapskrav: Du kan bromsa, stanna och svänga i barnbacken själv. 
Lekfull fortsättningskurs för de minsta som redan kommit igång med sin skidåkning. Vi försöker bli ännu bättre på att svänga och bromsa i barnbacken för att sedan ge oss ut i skidområdets övriga nedfarter.

Lokatt yngre 5–6 år (Röd)

Förkunskapskrav: Du kan svänga, bromsa och stanna i de stora backarna. Du kan åka ankarlift själv. Avancerad kurs för de minsta som vill utnyttja hela skidområdet. Vi åker fartfyllt och lekfullt i hopp, gupp och alla typer av backar. Allt för att bli en ännu bättre och säkrare skidåkare.

Lämmel äldre 7–12 år (Grön)

Förkunskapskrav: Inga. Nybörjarkurs där vi tränar på att hantera skidorna, bromsa, stanna och svänga i mycket lätta backar.

Räv äldre 7–12 år (Blå)

Förkunskapskrav: Du kan bromsa, stanna och svänga i lättare backar. 
Fortsättningskurs där vi blir säkrare och modigare. Vi kommer lära oss att åka ankarlift och testar de lite längre och större backarna.

Lokatt  äldre 7–12 år (Röd)

Förkunskapskrav: Du kan på ett kontrollerat sätt ta dig nedför de flesta backarna och åka ankarlift själv. Vi tar oss ut på äventyr med varierad åkning i olika sorters backar och terräng. Vi försöker hitta säkerhet, fart och rytm i vår åkning.

Varg 7–12 år (Svart)

Förkunskapskrav: Du kan åka med parallella skidor och klarar av ankarliften själv. Du vågar mycket och åker med bra fart. Avancerad kurs med högt tempo. Vi åker i pucklar, hopp och alla typer av backar samtidigt som vi utvecklar vår skidfärdighet. Mycket fart under roliga och lekfulla förhållanden.

Freeskiers för ungdomar 13-16 år

Se under ungdomsverksamheten.

 

Skidglädjen ligger till grund för alla duktiga skidåkare.