Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

18 skäl att bli skidlärare

Ska inte du bli skidlärare? Du som älskar snön. Farten ner för backen. Och den härliga gemenskapen. Klart du ska! Våra skidlärare har listat 18 skäl att bli skidlärare – och varför du antagligen aldrig kommer vilja sluta när du väl börjat.

Du kanske själv säsongat? Lärt dina barn att åka skidor? Eller bara alltid, så länge du kan minnas, åkt skidor? Alla våra skidlärare kommer in i Friluftsfrämjandet med olika bakgrunder och erfarenheter.

Vår skid- och snowboardverksamhet består i huvudsak av 80 skidskolor runt om i Sverige. Skidskolorna hålls ofta i den lokala hemmabacken och på flera platser kan vi erbjuda skidåkning med hjälpmedel som biski, skicart och sitski till deltagare med funktionsnedsättning. För barn och ungdomar som vill träffas och åka med andra finns Freeskiers, en ledarledd verksamhet utan tävling eller prestationskrav. Friluftsfrämjandet driver även cirka 25 lokala skidanläggningar.

Vi frågade sju av våra ledare vad det är som gör att just de engagerar sig i alpin skidåkning inom Friluftsfrämjandet. Bad om ett skäl, fick 18.  

1. Du får en fantastisk gemenskap 

Nervöst att gå in i en ny förening? Inte så konstigt ju. Men så fort du kommer ut i backen märker du att alla är där för samma sak. För att de också älskar skidåkningen. I vår verksamhet finns hundratals skidlärare och vi kan därför nästan garantera dig en härlig gemenskap från norr till söder.  

2. Du skapar dina egna äventyr 

Ska äventyret vara för nybörjare eller mer erfarna? Varje kväll eller någon gång ibland? I takt med att du går igenom de olika utbildningsstegen blir du behörig att leda olika typer av grupper. Det är ditt äventyr – du bestämmer.  

3. Du får en bra merit 

Kanske är skidlärarutbildningen början på en karriär inom skidåkningen? Oavsett var du vill ta dig är ”ledare inom Friluftsfrämjandet” en mycket merit att ha i ditt CV.   

4. Du kan åka på skidresor med andra ledare 

Du + ett stort gäng skidfantaster + clinics + skidort. Nyp dig i armen. Kan det bli bättre?   

5. Du gör att andra utvecklas 

Att se sina elever gå från stapplande nybörjare till att kunna åka ner på parallella skidor med sus i öronen menar våra skidlärare är något helt fantastiskt. Känn stoltheten när ett barn vågar ta sig ner för backen för första gången själv. Barnets glädje kommer vara oslagbar!   

Och, det är din kunskap som gjort det där. Kom ihåg det.  

6. Du kan lära ut i hemmabacken  

Skidåkning behöver inte alltid vara långt bort, eller bara när du kan ta ledigt i flera dagar. Att vara skidlärare i hemmabacken ger inte bara möjlighet för fler att lära sig åka, utan gör det också lättare för dig att få in mer skidåkning i vardagen. Ju mer skidåkning i livet desto bättre liksom. 

7. Du blir en bättre skidåkare 

Under skidlärarutbildningarna ligger mycket fokus på att bli medveten om sin egen skidåkning för att kunna hjälpa andra att lära sig åka skidor. För att inte tala om alla ledar-clinics du kan åka på.  Som skidlärare utvecklar du alltså hela tiden din egen teknik.

8. Du kommer ha jättekul 

Älska endorfiner. Dessutom, delad glädje är ju som du vet dubbel glädje, och i skidbacken får du verkligen dela din glädje med andra. Räknas den där fördubblade glädjen per deltagare tror du?  

9. Du bidrar till att andra mår bra 

Skidåkning är både en bra träningsform och en social naturupplevelse. Genom att vara skidlärare får du både barn och vuxna att komma ut och röra på sig. Och dig själv.  

10. Du får träffa människor utanför din bubbla 

Det spelar ingen roll hur gammal du är, varifrån du kommer eller vad du gjort tidigare i livet. Skidåkningen överbryggar allt, och i backen bildar ni ett särskilt band.  

11. Du är en del av ett starkt varumärke 

Visste du att Friluftsfrämjandet placerats överst i Kantar Sifos anseendeindex bland intresseorganisationer? Det innebär att många tycker om oss och det vi står för. Våra skidlärares ledarskap är en del i att vi toppar den listan – och du blir en del av det. Tack. 

12. Du får ge tillbaka 

Tänk alla magiska stunder du själv haft i skidbacken, som tagit dig dit du är idag. Andra skidlärare? Din familj? Vänner? Fritidsledare? Du kan vara den bidragande faktorn till att någon annan får uppleva samma sak.  

13. Du kan testa något nytt 

Kanske hittar du något helt nytt i skidbacken som fångar ditt intresse? Parkåkning? Jobba i liften? Snösprutning? Telemark? Entreprenörskap? Ta skidlärarexamen? Vissa engagerar sig några säsonger, andra vill vara kvar i många år framöver.   

14. Du inspirerar andra 

Bara genom att vara dig själv, dela med dig av vad du kan, bli en del av ett skidlärarteam och visa upp skidåkningen inspirerar du andra till att ta sig ut i backen. Till de som kanske inte kunnat eller vågat. Det hade faktiskt inte hänt utan dig. Hur häftigt?  

15. Du gör både dina elever och skidbacken tryggare 

Det kan vara riktigt läskigt första gången upp i en lift eller nedför en backe. Vissa har haft föräldrar att åka med sedan barnsben, andra har ingen de känner som kan åka skidor. De bara vet att de vill prova. Om de törs. Du kan få fler att känna sig tillräckligt trygga för att våga prova nya saker. Och med ökad kunskap blir också skidbacken tryggare för alla. Så häftigt.  

16. Du får fler timmar i skidbacken 

Genom att boka in skidåkning i din kalender, och dessutom ha ansvar för ett gäng som räknar med att du är där, kommer det också bli av. Som att hacka sin egen kalender för det goda! Du kommer tacka dig själv.   

17. Du får ytterligare en anledning att längta till vintern 

Våra skidlärare berättar om pirret de har i magen när vintern närmar sig och det börjar bli dags att sätta igång med skidskolan. Vissa vittnar om att det blivit skidsäsongens höjdpunkt. Hur blir det för dig?  

18. Vi behöver dig 

Intresset för friluftsliv och skidåkning är större än någonsin. För att kunna bedriva vår skidskola behöver vi fler engagerade ledare. Du kommer göra stor skillnad för oss. Tveka inte utan skicka iväg en intresseanmälan redan idag. Vi ses i backen.   

Agnes, skidlärare

Andreas, skidlärare

Felix, freeskiers

Johan, skidlärare

Lars, skidlärare inom paraskidåkning

Linnéa, skidlärare

Malin, ledare skidor