Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Bli skidlärare i Friluftsfrämjandet

Som skidlärare i Friluftsfrämjandet utvecklar du din och andras skidåkning med några av de bästa skidlärarna i Sverige. Du ger barn och unga möjligheten att lära sig åka skidor och ha roligt i hemmabacken, utan prestationskrav.

Friluftsfrämjandets skid- och snowboardverksamhet består i huvudsak av 80 skidskolor runt om i Sverige. Skidskolorna hålls ofta i den lokala hemmabacken, där vi lär ut alpin skidåkning, snowboard och telemark. På flera platser kan vi också erbjuda skidåkning med hjälpmedel som biski, skicart och sitski. För barn och ungdomar som vill träffas och åka med andra finns Freeskiers, en ledarledd verksamhet utan tävling eller prestationskrav. Friluftsfrämjandet driver också ca 25 lokala skidanläggningar.

Det du ger, får du mångfalt tillbaka

Som ideell skidledare, som är det vi kallar skidlärare i Friluftsfrämjandet, bidrar du med tid, kunskap och engagemang. Tillsammans med tusentals andra ledare verkar du för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen.

I gengäld får du:

 1. Utbildning och en kontinuerlig utveckling
 2. Härlig gemenskap med likasinnade
 3. Möjligheten att leda egna äventyr i skidbacken

Friluftsfrämjandets skidledarutbildning kan också vara en början på en karriär inom skidåkning och en bra merit i ditt CV. 

Vill du bli ledare i Friluftsfrämjandet?

Kontakta din lokalavdelning och berätta att du är intresserad av att bli ledare, så hjälper de dig vidare.

Min lokalavdelning

Så funkar utbildningen till skidlärare

Friluftsfrämjandets skidledare utbildas inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin.

 • Vi blandar teori och praktik och använder en metodik som kännetecknas av friluftsupplevelser, dialog och reflektion.
 • Utbildningen fokuserar på ledarskap, teknik, analys, säkerhet, fysiologi, pedagogik, metodik och utrustning.
 • Du börjar med en introduktionsutbildning som under två dagar ger dig inblick i hur det är att vara ledare inom skidverksamheten. Du får sedan hjälpa till i skidskolan.
 • Nästa utbildningsnivå, Steg 1 förbereder dig för att självständigt som skidlärare leda skidgrupper med inriktning mot nybörjare och framförallt barn.
 • Vill du därefter fortsätta bygga på din utbildning kan du gå ytterligare utbildningsnivåer. Går du alla så får du möjlighet att avlägga Svensk skidlärarexamen. Utbildningarna är kompatibla med övriga organisationer och skolor i Sverige som utbildar skid- och snowboardlärare. 

Utbildningsnivåer

Efter respektive utbildningsnivå har du möjlighet att:

 • Introutbildningen (2 dagar): Vara hjälpledare i skid- och snowboardskola i någon av Friluftsfrämjandets lokalavdelningar.
 • Utbildning 1 (7 dagar): Leda och undervisa nybörjare som ännu inte åker med parallella skidor.
 • Utbildning 2 (7 dagar): Leda och utveckla deltagare som åker parallellsväng och själv organisera skidskola inom Friluftsfrämjandet.
 • Utbildning 3 (7 dagar): Leda och utveckla åkare upp till svart nivå och leda utvecklingsprocesser för skidledare i lokalavdelningen.
 • Utbildning 4 (7 dagar): Utveckla avancerade åkare i alla typer terräng, verka som kursledare i ett utbildningsteam och avlägga Svensk Skidlärarexamen

Förkunskaper

Som skidledare behöver du trivas med samarbete i grupp. När du börjar din ledarutbildning ska du kunna åka med parallella skidor i alla backar. Rekommenderad ålder för utbildningen är 16 år eller äldre.

Friluftsliv för alla

Friluftsfrämjandet skapar roliga, trygga och lärorika äventyr – på fjället, vattnet, snön, isen och i skogen. Vi strävar efter att spegla samhällets mångfald och erbjuda verksamhet som är välkomnande, anpassad och trygg för alla.

Möt våra ledare

Linnéa, ledare skidor

Att inspirera tjejer till att fortsätta åka skidor och vågar utmana sig själva mer i skidbacken är något jag brinner för. Jag vill kunna vara den som öppnar upp ett nytt intresse, dela med mig av det jag själv älskar att göra och förhoppningsvis inspirera någon annan. Det var därför jag blev skidlärare.

Carl, ledare skidor

1986 gick jag min första ledarkurs – intro skidor. Idag är jag ledare i skidskolan, men utbildar även nya ledare och kursledare. Men jag är lika mycket deltagare. Det är ofta man träffar mig på skridskoturer, på paddlingar, längdturer, klättringar eller på cykeln...