Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Så väljer du rätt tält - vi testar tälttyper

Stort eller lätt? Absid eller inte? Fyrmans- eller singel variant? Billigt eller dyrt? Valen för den som ska köpa tält är många. Det gäller att tänka efter innan man shoppar. Här ger vi några tips på vägen, och resultatet av våra tester.

Innan du köper ett nytt tält, fundera ordentligt på vad du kommer att använda tältet till. Det bestämmer vilken kvalitet och konstruktion på tältet som du behöver, vilka funktioner det måste ha och hur stort det bör vara. Om du till exempel tänkt dig ta dig upp på fjället, där det kan blåsa riktigt hårt och snöa mitt i sommaren, behöver du ett mycket rejälare tält en den som slår upp sitt nattläger i en stilla glänta i skogen.

Ett fyrmannatält är mest användbart som basläger. Är man så många och vill bära med sig tältet är det bättre att välja två mindre tält. Det gör dig mer flexibel när du ska hitta en plats att slå upp ditt tält på, och ett mindre går också att använda till fler sorters turer.

Förutom storleken är modellen på tält ett viktigt val. Ett tunneltält fungerar bäst i miljöer där vindriktningen är mer eller mindre stabil. De går snabbt att sätta upp och är också den lättaste varianten av tält. De finns i alla storlekar.

Om du tänkt dig ta dig upp på fjället, där det kan blåsa riktigt hårt och snöa mitt i sommaren, behöver du ett mycket rejälare tält en den som slår upp sitt nattläger i en stilla glänta i skogen.

Ett självstagande tält, eller kupoltält som det också kallas, som alltså kan stå av sig själv står emot riktigt hård vind bra och tål plötsliga vindändringar, särskilt om de förses med en extra uppsättning tältstänger. Ett sådant tält är perfekt om det ska användas där det kan behövas lyftas på plats och "måttas in" på små ytor, eller på skärgårdsklippor där det är svårt att hitta mjuk mark att sätta ner tältpinnar i.

Ett riktigt litet tält, avsett för en person eller möjligtvis en och en hund eller en vuxen och ett barn, är underbart för den som vandrar på egen hand eller i alla fall vill sova ensam. De har inte alltid sitthöjd inuti utan är i första hand konstruerade för att bara krypa in och sova i.

Den som sover ute mycket och ofta har sällan bara ett tält. Det är en rejäl investering att köpa ett tält, men tar man hand om det väl håller det å andra sidan i många år. Flera aktörer hyr också ut tält, perfekt för den som vill prova på, eller för den som får nya tältbehov längs vägen.

Bra tälttips:

a a a

Var inte rädd för vind när du letar tältplats. Vind är bättre än fukt. Leta dig upp ur svackan där vatten och snö kan samlas. Lite vind håller dessutom mygg och knott borta!

Vänd absiden mot vinden. Lägg dig med huvudet så långt från vinden som möjligt så blir det tyst och lugnt runt huvudet när du ska sova.

Knyt inte linorna i snygga nystan med krångliga tjusiga knutar. Du blir tokig när du ska försöka pilla upp dem med kalla händer, det kan rent av bidra till att situationen blir farlig.

Träna hemma innan du ger dig ut. Se till att du vet att alla delar till tältet är nedpackade och att du kan resa och ta ner tältet med handskar på. Väl ute kan du vara både kall, trött och hungrig när du ska resa tältet och att då ha lite vana med väl inövade rutiner är en bra investering för välbefinnandet och säkerheten.

Hilleberg Allak 3

a a a

Fantastisk kvalitet

Pris: 11 900 kr
Vikt: 3 700 g

Tälttypen: Ett självstagande tält är perfekt där ytan är liten eller marken hård och svår att få ner tältpinnarna i. När bågarna är på plats står tältet av sig själv och behöver bara förankras i marken. Det är också bra på att ta riktigt hård vind från alla håll. Ett bra tält för utsatta förhållanden alltså. Däremot är det generellt lite tyngre än motsvarande storlek på ett tunneltält.

Det här tältet: Allak har länge funnits i en tvåmansmodell. Nu kommer Hilleberg med en lika genomtänkt men lite större variant. Man skulle kunna räkna upp detaljer hur länge som helst, men det är först när man provar tältet som man förstår hur mycket alla de där finesserna faktiskt påverkar helhetsupplevelsen av turen. Tältet är smidigt att sätta upp, trots att det är ett kupotält, och andas kvalitet i varje del.

Plus:
+ Enormt genomtänkta lösningar i allt från hur öppningarna är placerade och var sömmarna sitter till förvaringsfickor och packpåsar.

Minus:
– Priset. Ett Hillebergtält är en rejäl investering, men som kan vara värt det om man tältar ofta eller under många år.
- Yttertältet knäpps fast runt bågarna. Kan vara pilligt med kalla fingrar i hårt väder.

Bergans Wiglo 4

a a a

Bekvämt campingtält

Pris: 7 900 kr
Vikt: 6 150 g

Tälttypen: Det är ju inte alltid man behöver bära sitt tält så långt. Då kan man lyxa till det med ett stort och bekvämt tält med plats för hela familjen eller kompisskaran. Ett kupoltält är då ofta det man vill ha med sig, det är lite tyngre men har härlig rymd inuti.

Det här tältet: Wiglo är ett robust tält som passar året om. Här ryms fyra personer med packning, en familj med tre mindre barn kan också få plats. Tältet har en mittstång, som en tältkåta, vilket ger nästan ståhöjd och är utrustat med en stor öppning och två mindre. Det här är ett riktigt bra tält för campingen eller baslägret. Det kan upplevas lite knepigt att sätta upp första gången, så prova hemma först.

Plus:
+ Stort och rymligt.
+ Funkar i alla väder

Minus:
- Tungt och lite krångligt att sätta upp.

Ta hand om ditt tält

a a a

HÄNG UPP och torka tältet när du kommer hem, även om det inte regnat på turen. Tältduken och golvet är ändå fuktiga och kan mögla i påsen.

SOPA UR TÄLTET med en liten borste så inte gräs, sand eller smuts fastnar i dragkedjan.

LÅT INTE TÄLTET STÅ UPPE i solen i onödan. UV-strålningen sliter på tältduken.

Fjällräven Abisko View 2

a a a

Outstanding utsikt

Pris: 6 900 kr
Vikt: 2 700 g

Tälttypen: I varma klimat eller på turer när man är rätt säker på att vädret ska vara vackert kan ett riktigt luftigt tält bidra till upplevelsen. Öppnas absiderna helt känns det nästan som att sova under bar himmel, men med myggskydd och alla andra bekvämligheter ett tält ger.

Det här tältet: Abisko View är ett självstagande tresäsongstält där absiderna går att öppna upp helt och knäppa fast så att känslan inne i tältet blir helt öppen. Takhöjden är väl tilltagen så det är bekvämt att sitta upp i hela tältet. Även golvytan är rymlig för två personer.

Absiderna är små och inget för den stora packningen. Yttertältets kanter är uppdragna för ännu bättre ventilation, men det kan bidra till att det regnar in. Konstruktionen är vindtålig, så det funkar bra även i hårdare väder, men poängen är helt klart utsikten och rymden.

Plus:
+ Fantastisk utsikt. Med fullt öppen absid får man under-bar-himmel-känsla.

Minus:
– Inget för busväder med horisontellt regn.

Urberg 3-Person Tunnel Tent G5

a a a

Klassisk tunnel

Pris: 3 000 kr
Vikt: 3 440 g

Tälttypen: Ett tunneltält är enkelt att sätta upp, även i hård vind, och ger oftast bäst utrymme till lägst vikt. Eftersom ett tunneltält spänns upp med linor behövs mjuk mark att sticka ner tältpinnar i när du ska sätta upp det. Inget för den klippiga skärgårdsön alltså.

Tunneltält har ofta rymliga absider där packning, eller kanske den fyrfota vännen, får gott om plats. Passa på vindriktningen när du sätter upp det, vinden ska träffa kortsidan av tältet.

Det här tältet: 3-Person Tunnel Tent G5 är ett prisvärt tält som funkar hela barmarkssäsongen. Det är tack vare färgkodade tältstänger enkelt att sätta upp. Innertältet kan kopplas bort från yttertältet om man skulle vilja minimera vikten ytterligare eller dela på vikten vid vandring. Tätet har en stor absid där packningen får plats och helt myggnät för hela öppningen. Ett bra tält till en bra peng.

Plus:
+ Priset. Här får du mycket tält för pengarna.

Minus:
– Lite svårt att få tältduken sträckt.

Jack Wolfskin Gossamer 1

a a a

Enkelt på ensamtur

Pris: 1 300 kr
Vikt: 1 750 g

Tälttypen: Egentligen är även detta ett tunneltält, det är bara väldigt mycket mindre. De flesta tältmärken har numera små enmanstält, som är perfekt för den som vandrar ensam eller bara vill sova ensam. Det finns riktigt lätta varianter, vissa sätts upp med hjälp av vandringsstavar och har inga egna tältstänger. En del kan klassas som 1,5-personstält, jättebra för den som vandrar ensam med barn eller med hund som tar lite plats.

Det här tältet: Det här ett riktigt litet om än inte superlätt tält som med sitt låga pris ändå charmat oss en smula. Det är ett bra instegstält för att prova på det här med att tälta ensam. Tältet saknar i stort sett absid så packningen måste förvaras inne i tältet. Det går inte att sitta upp i tältet, så behöver man tillbinga en stormdag därinne kan det kännas lite instängt. Det finns dock gott om plats att sova gott.

Plus:
+ Bra tålighet mot regn och vind.
+ Prisvärt

Minus:
– Låg sitthöjd

Bli medlem - Få upp till 25 % rabatt hos Outnorth

Som medlem får du 25 % rabatt på Bergans sortiment och upp till 20 % rabatt på övriga produkter hos outnorth.se. Du får också en prenumeration på populära magasinet Friluftsliv, möjlighet till massor av aktiviteter, flera attraktiva medlemserbjudanden, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer! Bli medlem

Hitta vandringar

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning