Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Äta ute – några tips och recept för ett dygn på tur

Att laga mat över öppen låga eller stormkök är en av friluftslivets bästa stunder. Naturen gör att det nästan alltid smakar gott! Vår ledare Eric bjuder på några matlagningsknep och recept som är enkla att tillaga både på stormkök och över öppen eld.

Det kan låta krångligt att laga mat ute. Sanningen är att det inte behöver vara jobbigare än att göra det hemma, men upplevelsen blir så mycket större. Eric Tornblad utbildar sig till fjälledare i Friluftsfrämjandet och är också friluftskock.

–Grunden är ett gas- eller spritkök, om du inte vill laga din mat över öppen eld. Självklart behöver inte det ena utesluta det andra. Elden ger trivsel och mys medan det kan vara lättare att koka och steka på ett kök, säger Eric.

Lär känna ditt stormkök innan du ger dig ut, och anpassa storleken på grytorna till hur många du ska laga mat till.

–Ett knep för att spara på bränslet är att koka med reducerad låga när det har kokat upp. Stek hellre lite mindre åt gången än mycket – det ger bättre stekyta och går snabbare. Du kan också laga exempelvis köttfärssåsen först och låta den stå ovanpå pastavatten för att den ska hålla värmen under tiden som pastan kokar, säger Eric.

Förbered hemma

Hacka och skiva så mycket som möjligt hemma och lägg i burkar eller påsar. Glöm inte kryddorna! Även om det mesta smakar bättre utomhus kan lite örter eller någon annan favoritkrydda sätta pricken över i:et.

Packa med ett kök med sprit eller gas, torr ved om du vill tända en eld, kniv, skärbräda och stekspade. Våtservetter är bra om din lunchplats inte har tillgång till vatten, ta också med vatten till matlagning och att dricka. Ta med sittunderlag, kåsa/tallrik, bestick och mugg att dricka ur. Glöm inte tändstickorna, även om köket har en inbyggd tändare. Den kan gå sönder.

Kanelris med äpple

Supersnabbt mellanmål som tillagas direkt i matkåsan! Enklare kan det inte bli. Förbered riset på lunchen eller till frukost, förvara då riset svalt. Du kan även laga rätten med snabbris. Som variant kan du riva i ett äpple istället för äppelmoset.

Ingredienser

2 portioner

1 dl kokt ris (kallt) alt
1,5 dl snabbris + 1 dl vatten (häll av överblivet vatten efter fem minuter)
1 msk äppelmos
1 krm kanel

Tillagning

1. Blanda riset med kanelen.
2. Rör därefter ner äpplemoset.

Stekt potatisbulle med morot

En potatisbulle är ett utmärkt mellanmål som mättar en bra stund. Stek dem tunna och krispiga för extra mycket smak. Potatisbullarna kan även ätas som burgare med sallad och rostad lök.

Ingredienser

2 portioner

1 portion pulvermos, läs på paketet (finns laktosfritt)

1–2 msk maizena (då håller den ihop bättre)

1 riven morot (ca 100 g)

2 msk olja att steka i

Tillagning

1. Vispa ihop moset enligt anvisning på paketet.

2. Riv morötter grovt och blanda i.

3. Dela moset i två delar.

4. Stek i olja tills potatisbullen har fått färg.

Tacogryta med potatis

Köttfärs är en känslig råvara, men du kan ta med färsen fryst och låta den tina i ryggsäcken. Färsen blandar du sedan med tacokryddor och lägger ner i grytan.

Rätten är enkel att lyckas med och de som inte gillar chili och vitlök kan enkelt utesluta dessa ingredienser.

Ingredienser

EGENGJORD TACOKRYDDA

Då tacokrydda kan innehålla allergener är det bäst att göra den själv!

3 tsk salt

2 tsk lökpulver

2 tsk vitlökspulver

2 tsk paprikapulver

2 tsk paprikapulver

4 tsk spiskummin

4-6 tsk chilipulver

(välj hur starkt du vill ha den)

1–2 krm cayennepeppar

(välj hur starkt du vill ha den)

GRYTA

150 gram nöt- eller blandfärs

2 msk egengjord tacokrydda

1 liten lök (ca 1 dl hackat)

1 vitlöksklyfta

2 cm röd chili

200 g potatis

2 morötter (ca 200 g)

½ förpackning krossade tomater (200 g)

3 dl vatten

2 krm salt

2 msk olja att steka i

Tillagning

1. Blanda tacokryddor med färsen i en kastrull och ställ åt sidan.

2. Hacka lök, vitlök och chili, fräs i olja i ett par minuter i kastrull.

3. Skala, skölj och dela potatisarna samt morötter i 0,5–1 cm bitar. Lägg i grytan.

4. Häll på en halv förpackning krossade tomater och vatten.

5. Låt koka upp och koka tills potatisen nästan är mjuk

6. Lägg i köttbullsstora bitar av färsen, de behöver inte vara runda

7. Låt koka i fem minuter.

Hitta friluftskunskap

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning