Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Några tips och recept för ett dygn på tur

Att laga mat över öppen låga eller stormkök är en av friluftslivets bästa stunder. Naturen gör att det nästan alltid smakar gott! Vår ledare Eric bjuder på några matlagningsknep och recept som är enkla att tillaga både på stormkök och över öppen eld.

Det kan låta krångligt att laga mat ute. Sanningen är att det inte behöver vara jobbigare än att göra det hemma, men upplevelsen blir så mycket större. Eric Tornblad utbildar sig till fjälledare i Friluftsfrämjandet och är också friluftskock.

–Grunden är ett gas- eller spritkök, om du inte vill laga din mat över öppen eld. Självklart behöver inte det ena utesluta det andra. Elden ger trivsel och mys medan det kan vara lättare att koka och steka på ett kök, säger Eric.

Lär känna ditt stormkök innan du ger dig ut, och anpassa storleken på grytorna till hur många du ska laga mat till.

–Ett knep för att spara på bränslet är att koka med reducerad låga när det har kokat upp. Stek hellre lite mindre åt gången än mycket – det ger bättre stekyta och går snabbare. Du kan också laga exempelvis köttfärssåsen först och låta den stå ovanpå pastavatten för att den ska hålla värmen under tiden som pastan kokar, säger Eric.

 

Förbered hemma

Hacka och skiva så mycket som möjligt hemma och lägg i burkar eller påsar. Glöm inte kryddorna! Även om det mesta smakar bättre utomhus kan lite örter eller någon annan favoritkrydda sätta pricken över i:et.

Packa med ett kök med sprit eller gas, torr ved om du vill tända en eld, kniv, skärbräda och stekspade. Våtservetter är bra om din lunchplats inte har tillgång till vatten, ta också med vatten till matlagning och att dricka. Ta med sittunderlag, kåsa/tallrik, bestick och mugg att dricka ur. Glöm inte tändstickorna, även om köket har en inbyggd tändare. Den kan gå sönder.

Kanelris med äpple

Supersnabbt mellanmål som tillagas direkt i matkåsan! Enklare kan det inte bli. Förbered riset på lunchen eller till frukost, förvara då riset svalt. Du kan även laga rätten med snabbris. Som variant kan du riva i ett äpple istället för äppelmoset.

Ingredienser

2 portioner

1 dl kokt ris (kallt) alt
1,5 dl snabbris + 1 dl vatten (häll av överblivet vatten efter fem minuter)
1 msk äppelmos
1 krm kanel

Tillagning

1. Blanda riset med kanelen.
2. Rör därefter ner äpplemoset.

Stekt potatisbulle med morot

En potatisbulle är ett utmärkt mellanmål som mättar en bra stund. Stek dem tunna och krispiga för extra mycket smak. Potatisbullarna kan även ätas som burgare med sallad och rostad lök.

Ingredienser

2 portioner

1 portion pulvermos, läs på paketet (finns laktosfritt)
1–2 msk maizena (då håller den ihop bättre)
1 riven morot (ca 100 g)
2 msk olja att steka i

Tillagning

1. Vispa ihop moset enligt anvisning på paketet.
2. Riv morötter grovt och blanda i.
3. Dela moset i två delar.
4. Stek i olja tills potatisbullen har fått färg.

Receptsamling

Hämta hem nio smarriga recept som mättar magen i stort och smått. Alla recepten är fria från de 8 vanligaste allergenerna och laktos och gluten. I samlingen hittar du även information om vanliga allergiska reaktioner och hur du ska agera ifall de uppstår. Smaklig måltid! Ladda ned här