Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Skidlärarens 7 bästa tips för en lyckad skidskola

Varje vinter går 10 000 barn i skidskola med Friluftsfrämjandet – nybörjare som experter, stora som små, får möta skidglädje på hemmaplan. Vår skidlärare Marina ger sina bästa tips för en lyckad skidskola – från utrustning till förberedelser och inställning.

–När vi möter barnen för första gången ute i backen är ju det början på vad som vi hoppas blir en livslång kärlek till snö och skidåkning. Så spännande att tänka på, och ja, bara att de redan hittat till skidskolan är riktigt god start, säger Marina.

Marina är skidlärare i Friluftsfrämjandets skidverksamhet, som i huvudsak består av skidskolor i 80 olika ”hemmabackar” runt om i Sverige. 25 av dessa driftar vi själva.

–Utöver skidskola finns på flera orter funktionell skidåkning för medlemmar med funktionsvariation, samt ”Freeskiers” för ungdomar som vill träffas och åka hemmabacken i organiserad form. Verksamheten sker alltid utan tävling och prestationskrav, berättar Marina.

Så hur gör man för att göra tiden i skidskolan riktigt lyckad? Marina går igenom sju saker.

1. Säkerhet 

–Hjälm, ha alltid hjälm! Se till att hjälmen är CE-märkt och att den täcker panna, bakhuvud och hjässa. Det är viktigt att hjälmen sitter stadigt. Den får inte glida ner i nacken. Undvik mössa under hjälmen, eftersom det är viktigt att passformen blir bra, säger Marina.

2. Välj rätt utrustning

Med växande barn är det lätt att tänka att de kan ”växa i” den, men att det är precis rätt storlek från början är viktigt för att det ska bli roligt att åka.

–Skidorna ska nå någonstans mellan hakan och nästippen, då är de i bra längd. Pjäxorna bör inte vara för stora, eftersom de blir det svårt att styra skidorna då.

Åker ni så mycket skidor att det inte är ett alternativ att hyra, kom ihåg att mycket alpin utrustning går bra att köpa begagnat.

3. Testa före

Prova utrustningen innan så att den verkligen sitter bra. Sätt fast och ta av pjäxan i bindningen, även om du hyr den. Kanske prova att bära dem också.

–Låt gärna barnet trampa runt med utrustningen innan för att vänja sig lite. Att ha riktigt bra strumpor i pjäxan är bra, men håll er till ett par så de inte blir knöligt.

4. Klä rätt

Att vara lagom varm och torr gör det både lättare och roligare att ta till sig ny kunskap. Ha kläder som värmer och andas även när kroppen svettas.

 –Flera olika lager av fleece, syntet eller ylle brukar vara bra. Undvik bomull på strumpor och underställ som drar åt sig fukt och blir kallt mot huden.

5. Rätt nivå

–Innan du anmäler ditt barn till skidskolan, tänk noga efter vad som är rätt grupp. Välj inte en för svår, utan fundera på vad ditt barn kan och är bekväm med, så att nivån stämmer överens med ditt barns förkunskaper. Det blir roligast för alla, säger Marina.

6. En bra start

Barn är glada och tycker att det är roligt att åka skidor när de är mätta, nykissade och är bra klädda, berättar Marina. 

–Det kan låta lite väl självklart, men att bara få tänka på att åka skidor istället för att det kurrar lite i magen gör enorm skillnad på hur kul skidåkning blir. Ge er själva de allra bästa förutsättningarna, och checka av detta innan ni ger er ut i backen. 

7. Våga lämna

Att kika på barnets träning tycker många är kul, men att låta bli kan vara klokt.

–Att våga lämna barnet i skidskolan själv, om du inte har barn med särskilda behov, är ofta mycket värdefullt. Det brukar göra det lättare för barnet att fokusera på vad skidläraren förmedlar, och stärker relationen dem emellan, förklarar Marina.

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning