Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Vinnande vindjacka – test av vindjackor

Vindjackan har tagit plats både i våra hjärtan och ryggsäckar. Lätt, packbar och vindtät finns den alltid med på uteäventyr. I blåst och rusk har jackorna tjänat oss på fjället, i skogen, på isarna. Liksom i sol, snö och regn. Här testar vi nio olika modeller.

Av: Erika Enequist 
Uppdaterad: 2023-08-29

Kärlek har uppstått i förhållandet till den nätta och finstämda vindjackan. Dess förmåga att verkligen stänga ute blåsten ger en imponerande värme för att vara så flortunn. Värmeeffekten och andningen är fantastiska när den i snålt väder träs över en underställströja eller t-shirt medan kroppen svettar sig fram över skog och mark.  

Vad är en vindjacka?

För friluftslivet ska den vara mångsidig, superlätt och kunna packas till storleken av ett äpple. Tyget ska stå emot de tuffaste fjäll- eller havsvindar, och en stunds duggregn. Det bästa är kanske andningen som är effektiv till skillnad mot ett skalplagg. När du ångar fram och temperaturen hastigt sjunker eller du stannar och fikar, är det bara att ta på en värmejacka utanpå, eller, om den ryms, under vindjackan. 

Det är befriande att vindjackan är mjukare och inte lika stel som en skaljacka. Den sköna känslan och det fina utseendet gör att man känner sig mer klädd.  

Tänk på detaljerna

Vissa modeller på vindjackor kan vara anpassade till en specifik aktivitet, exempelvis cykling, klättring eller löpning. Ändå är de flesta mångsidiga och funkar bra på fjällturer. Störst krav ställs på långa dagsetapper med varierande väder – då behövs en välsittande huva, långa ärmar som går ut över handryggen och gärna en förlängd ryggdel, de sistnämnda två egenskaperna är extra viktigt även vid cykling.   

Modeller för löpning och längdåkning är ofta kortare och kan sakna huva och större fickor. Även cykeljackor är ofta avskalade med tajta ärmslut. Tänk på att fickor ska vara smart placerade så de inte är i vägen för ryggsäcken eller klätterselen.  

Supertunt tyg 

Tyget i vindjackan är oftast av tunn och stretchig nylon- eller polyesterblandning, fördelen med stretch är att det ger rörelsefrihet vilket i sin tur gör att tyg och sömmar håller bättre. Vävarna är mycket snabbtorkande men också känsliga så var beredd på att en och annan reva kan uppstå i närkontakten med buskar.  

Bäst för miljön är återvunna syntetmaterial. Vindjackan är impregnerad för att stå emot lätt regn och vara smutsavvisande. Kolla gärna så att impregneringen, som ofta kallas DWR- behandling (durable water repellent), är fluorkarbonfri och därmed snäll mot miljön.  

I hård blåst och minusgrader blir vindjackan kanske för kall. Som vanligt gäller lager-på-lager-principen med ett funktionsunderställ underst och ett värmande mellanlager utanpå det och så vindjackan – dessa tre skikt ventilerar effektivt ut fukten. Prova dig fram till din optimala kombo av plagg. 

Trend med lättare material 

Dagens trend är lättare och oprassligare material liksom färre fickor. Kardborrejusteringen i ärmsluten har slopats, ärmsluten är smalare och vantar eller rymligare plagg ryms inte lika väl under dem.   

Många märken väljer en kroppsnära passform på sina vindjackor. Om du vill vara säker på att din tunna favoritdunjacka ska rymmas under vindjackan kan du möjligen gå upp en storlek eller om du är kvinna välja en modell för män i samma storlek. En nackdel med detta kan vara att jackan blir alltför fladdrig utan tjockare lager under. 

När du köper en vindjacka kan du tänka på och bedöma användningsområde, passform, rörelsefrihet, vindtäthet, andningsförmåga, packbarhet och detaljernas funktion. Viktigt är också etisk produktion liksom miljöhänsyn i tillverkning och materialval.

Ofta är ett tyngre tyg tåligare mot slitage än ett lättare, men inte alltid. Ytterligare en miljöaspekt är att vi bara köper de plagg vi verkligen använder, och tror ska hålla länge. 

Checklista före köp

 • Miljövänlighet i tillverkning, material och impregnering
 • Fairtrademärkning för goda arbetsförhållanden
 • Rätt passform, längd och storlek för dig 
 • Rörelsefrihet – kanske ska värmeplagg rymmas under 
 • Rätt detaljer: krage, huva, fickor, ärmslut, jacköppning 
 • Förlängd rygg, särskilt för cykling 
 • Välplacerade fickor 
 • Långa ärmar – kanske önskar du vida ärmslut med justering 
 • Vikt och packbarhet 
 • Granska sömnad och detaljer – verkar det hållbart? 
 • Pris 
 • Utseende 

Haglöfs L.I.M Shield Comp Hood

Pris: 1 500 kronor  
Material: Nylon-polyesterblandning (76%-24%) med fluorkarbonfri impregnering 

Sammanfattning: Lättast i testet funkar bäst på dagsturer och vardagspendling. Väven fungerar som den ska och ger bra vindskydd men välj en större storlek då kragen och huvan är tajta. 

Kalla fakta: Passformen och storlekarna är normala, med ett mycket tajt jackslut. Ryggdelen är något förlängd med elastiska band i jackslutets sidor. Den tunna väven i blandmaterial har fluorkarbonfri impregnering och är bluesignmärkt. Envägs dragkedja i jacköppningen med invändig smal vindklaff och garage vid hakan. Huvan och kragen saknar justering och skärm, och är trånga. Normallånga ärmar med resår i ärmsluten. Finns i dam och herr, i flera färger.

Så tycker vi: Flortunn vindjacka - här har Haglöfs inte kompromissat med vikten. Materialet är genomskinligt och något sladdrigt. Dock fyller det sin funktion och stoppar vinden lika bra som tjockare vävar, det står också emot lätt regn och andas väl.

Passformen är normal förutom i jackslutet och över stussen där det är trångt. Kragen är snålt tilltagen och huvan är också lite liten. Ett tunnare mellanlager ryms under förutom i halsen när dragkedjeöppningen dras upp. Det tycks bortkastat att förse en i övrigt välfungerande jacka med en undermålig krage och huva, en bättre lösning är att skippa dem och lämna jackan med en låg krage och ännu lägre vikt. 

Plus: Miljötänk / Bra material / Lättast i testet / Bäst packbarhet
Minus: För trång krage / Snål huva

Patagonia Houdini  

Pris: 1 000 kronor 
Material: Återvunnen nylon med fluorkarbonfri impregnering 

Sammanfattning: Prisvärd, miljövänlig och lätt funkar jackan utmärkt för allsidigt friluftsliv, vardag och resor. Tunn väv som upplevs pålitlig och stoppar en hel del regn.

Kalla fakta: Miljövänlig och stretchig väv har denna jacka som packas i en enda bröstfickan med karbinhake. Passformen är normal till något smal. Jacköppning med envägs dragkedja och inre klaff plus tyg mot hakan. Huvan justeras baktill och har förstärkt skärm. Längst jacklängd i testet med dragskojustering nertill. Halv resår i ärmsluten som är vida nog att lufta något. Bröstficka med dragkedja. Finns i dam och herr, i många färger och storlekar. Fairtrade-certifierad.

Så tycker vi: Detta minimalistiska plagg är mångsidigt, prisvärt och snyggt – en jacka som alltid är med i ryggsäcken. Materialet är tunt och vindtätt, skyddar en stund mot lätt regn, och andas utmärkt. Den förlängda ryggdelen går långt ner över rumpan – så skönt! Den kan bäras både under och över värmande mellanlager.

Huvan är okej – så nära en riktigt bra modell – justeras med dragsko i nacken. Med en högre krage och ännu mer förstärkt skärm hade huvan nått perfektion. I övrigt får det vindstoppande materialet full pott eftersom det varken är blankt eller prassligt – stort plus för miljövänligheten. En klar favorit! 

Plus: Miljövänlig & fairtrade-märkt / Mycket lätt och packbar / Prisvärd / God passform / Okej huva 
Minus: Något låg krage

Houdini Come Along 

Pris: 1 800 kronor 
Material: 100 procent återvunnen nylon med fluorkarbonfri impregnering 

Sammanfattning:Eminent funktion för allsidiga aktiviteter både i friluftslivet och till vardags. Funkar på fjällturer under barmarkssäsongerna och vårvintern, liksom cykling, löpning och paddling.  

Kalla fakta: Passformen och storlekarna är normala. Ganska lång jackmodell elastisk dragskojustering i jackslutet. Den blanka och tunna väven är återvunnen, har fluorkarbonfri impregnering och är bluesignmärkt. Huvan med hög krage justeras baktill och har förstärkt skärm. Tvåvägs dragkedja i jacköppningen med invändig vindklaff och garage vid hakan. Långa ärmar med resår och tumhål i ärmsluten. Finns i dam och herr, i flera färger.

Så tycker vi: Det är uppenbart att Houdini i detta plagg inte kompromissat med vikten. Materialet är supertunt, blankt, och lite sladdrigt. Dock fyller det sin funktion och stoppar vinden lika bra som tjockare vävar. Den står också emot lätt regn och andas väl, precis som det ska.

Passformen är normal, till och med något lång, och det finns plats för ett tunnare mellanlager under. Förträfflig funktion har denna jacka över ett långärmat plagg men lite väl sladdrig riskerar den att smeta sig mot bar hud. Stort plus för tvåvägs dragkedja i öppningen liksom för att dragkedjan inte alls tenderar att fastna i det flortunna tyget.

Plus: Miljötänk / Välsittande huva / Bra funktion / Lättast och packbar / Tvåvägs dragkedja 
Minus: Dyr

7mesh Northwoods Windshell 

Pris: 1 800 kronor 
Material: Impregnerad nylon

Sammanfattning: Snygg och kroppsnära jacka designad för cykling men fungerar för allsidigt friluftsliv, vardag och resa. Bra huva och väv skyddar under barmarkssäsongerna och vårvinter.

Kalla fakta: Längre, välskuren och ganska smal modell med dragskojustering i jackslutet. Stretchig nylonväv som är impregnerad. Huvan justeras med dragsko och har lätt förstärkt skärm. Envägs dragkedja i öppningen saknar tygklaff men har mikrofleece mot hakan. Kan packas i dragkedjefickan i sidan och fästas i cykel eller annat med fickans remmar. Smala och elastiska ärmslut. Finns i dam och herrmodell.

Så tycker vi: En trevlig jacka i en välskuren ganska slimmad modell, rymmer knappast en tunn dunjacka, men välskräddad och med god rörlighet. Materialet är stretchigt och står väl emot tuff vind, lite regn och andas bra. Huvan har en förstärkt skärm och justeras med dragskor i sidorna. Kragen och huvans innerkant är fodrade med mjuk mikrofleece.

Mest tilltalande är kombinationen av funktion, god passform, bra huva och skönt material. Till och med utseendet är bra och du kan känna dig snygg i den på fjällstationen eller jobbet om du cykelpendlar. Enda smolket i bägaren är att miljötänk saknas.

Plus: Snygg / Bra funktion och huva / God passform och andning
Minus: Inget miljötänk / Högt pris

Bli medlem - Få upp till 25 % rabatt hos Outnorth

Som medlem får du 25 % rabatt på Bergans sortiment och upp till 20 % rabatt på övrigt sortiment hos outnorth.se. Här hittar du allt från barnkläder till vandringsbyxor, tält och mycket mer. Bli medlem

Arc’teryx Squamish Hoodie 

Pris: 1 600 kronor 
Material: Impregnerad nylonväv 

Sammanfattning: En snygg och välsittande vindjacka med bra funktion för varierande friluftsliv, till vardags och på resa. Bra skärm och huva gör den särskilt lämplig för fjäll och kust.

Kalla fakta: Normal passform och normala storlekar har denna modell. Dragkedjeöppningen är envägs med en liten invändig stormklaff. Vid hakan finns en liten remsa mikrofleece. Jackslutet justeras med dragsko. Ryggdelen är förlängd och även ärmarna är långa med elastiska ärmslut. Huvan har god passform och vidden kan justeras – den rymmer hjälm. Finns i dam- och herrmodell i flera färger.

Så tycker vi: En favorit i testet tack vare oklanderlig funktion – vinden hålls obönhörligen på utsidan och du behåller ditt mikroklimat innanför jackan tills du väljer att öppna upp och ventilera. Detaljerna är bra, särskilt den justerbara huvan och att ryggdelen är förlängd vilket är skönt vid skidåkning och cykling.

Materialet står emot ett lättare regn även efter några tvättar, och är ”tyst” och behagligt stretchigt vilket ger rörelsefrihet. Praktiskt att jackan packas i bröstfickan och kan fästas utanpå en sele eller rygga. Hyfsat prisvärd men vi saknar miljötänk.

Plus: Bra funktion och huva / Snygg / God passform och andning / Behagligt material
Minus: Inget miljötänk 

Declaton Kalenji Wind  

Pris: 179 kronor 
Material: Polyester 

Sammanfattning: Enklare vindjacka med nätpanel för extra ventilation i ryggen. Designad för löpning och fungerar även på enklare friluftsliv, på resa och till vardags. 

Kalla fakta: Generös rymd över bysten (i dammodell), rakt skuren, normallång jacka. Envägs dragkedja i öppningen utan tygklaff, med tygskydd vid hakan. En lågt placerad ryggficka med öppning i sidan och dragkedja.

Längs ryggen finns lodrät ventil med nättyg. Långa ärmar, låg krage och enkel huva som saknar skärm och justering. Halvblank och stum väv. Stretchiga kantband runt huvan, jackslutet och ärmsluten. Packas i sidfickan. Finns i dam- och herrmodell i många storlekar och färger

Så tycker vi: Smått fantastiskt billig vindjacka även om nättyget i ryggen är motsägelsefullt i en vindjacka. Vindtät och andande-funktionen är godkänd särskilt när man bär ryggsäck som täpper till ryggventilen. Värre är att passformen är bylsig upptill på grund av skärningen.

Huvan är i enklaste laget då den lämnar pannan bar och kragen är så låg att den släpper in vind och rusk. Detta är ett träningsplagg, med tanke på det och priset kan den enklare funktionen accepteras. Men det är inget för hav och fjäll. Finns i stora storlekar. 

Plus: Lägst pris / Många storlekar och färger / Står emot vind och lite regn väl

Minus: Dålig passform, krage och huva. 

Fjällräven High Coast Lite  

Pris: 2 000 kronor 
Material: Återvunnen polyester med fluorkarbonfri impregnering

Sammanfattning: Bekvämt material, snygg och mångsidig funktion för friluftsliv, resa och pendling. Bra skydd både på fjäll, i skog och på sjön under barmarkssäsongerna och vårvintern. 

Kalla fakta: Mjuk återvunnen väv. Kroppsnära passform med förlängd rygg och dragskojustering i jackslutet. Dragkedjeöppning med tvåvägs dragkedja, skyddsklaff och tyg mot hakan. Två handfickor med dragkedjor och invändigt nättyg. Anatomisk huva justeras med dragsko i båda sidorna - kan vikas in i kragen och döljas med en dragkedja. Långa ärmar till hälften med resår i ärmsluten. Jackan kan packas i en av handfickorna. Finns i dam- och hermodell i flera färger, liksom i en anorakvariant.

Så tycker vi: Skönaste tyget i testet, mjukt, tyst och matt stoppar det vinden effektivt liksom lite duggregn. Sidfickorna är inte i vägen för ryggsäckens höftbälte och kan öppnas för ventilation genom det invändiga nättyget. Bra rörelsefrihet och plats för värmande plagg under. Huvor som packas undan i kragen är i vanliga fall ingen favorit, men denna har bra passform och en liten skärm som skyddar. Priset är högt - i det här fallet känns det okej när både miljövänlighet liksom både snygg och mycket bra funktion ingår. 

Plus: Miljövänlig / Mjuk och funktionell väv / Snyggt utseende / Tvåvägs dragkedja / Bra huva!
Minus: Bland de tyngre / Högt pris  

Bergans Rabot Lt Windbreaker  

Pris: 1 700 kronor 
Material: Delvis återvunnen polyamid/elastan med fluorkarbonfri impregnering

Sammanfattning: Två olika tyger – ett för vindskydd där vi fryser mer – ett för andning där värme alstras på kroppen. Funktion för hög aktivitetsnivå, friluftsliv, resa och vardag. Vår, sommar, höst och vårvinter.

Kalla fakta: Kroppsnära passform med förlängd rygg och dragskojustering i jackslutet. Stretchiga vävar, bluesignmärkta, av två kvaliteter - en tunn och vindtät fram- och baktill, medan den i sidorna, längs ärmarna och i armhålorna är mer ventilerande.

Envägs dragkedjeöppning med vindklaff, hög krage med tyg mot hakan. Anatomisk huva med resår i nacken och liten förstärkt skärm. Två sidfickor och bröstficka med dragkedjor och två stora öppna innerfickor. Ärmslut med resår. Finns i dam- och herrmodell i flera färger.

Så tycker vi: Det här är jackan för dig som önskar detaljer som fickor, en bra huva liksom både vindskyddet och ventilation bra nog för hög aktivitetsnivå. Här finns god rörelsefrihet och plats för en tunn dunjacka.

Vi gillar sidfickorna och bröstfickor som kan nås under ryggsäcksremmar och sele. Snygg konstruktion och det visar sig smart med två material som kompletterar varandra och optimerar plaggets andningsförmåga.

Plus: Mycket miljötänk / Snygg / Många detaljer / Bra funktion / Smart med två vävar
Minus: Bland de tyngre

Rab Borealis 

Pris: 900 kronor 
Material: Nylon/elastanblandning 85/15% med impregnering

Sammanfattning: Tajt, rörlighet och andning gör detta plagg funktionellt på hög aktivitetsnivå kyliga utedagar. Kan vara i sommarfjäll, vinterlågland, på resa eller vid vardagspendling. 

Kalla fakta: Tajt och kroppsnära skärning med rejält förlängd ryggdel och dragskojustering i jackslutet. Envägs dragkedja i öppningen utan vindklaff under men med tygskydd mot hakan.

Enklare, hjälmkompatibel och fast huva med resår runt ansiktet och ganska hög krage. Långa ärmar har resårband i ärmsluten. Två välplacerade och långa dragkedjefickor i sidorna med nättyg invändigt som går långt upp över bröstet. Dam- och herrmodell. 

Så tycker vi: Tyngst i testet är jackan något av en katt bland hermelinerna. Den är mer av en softshelljacka som står emot en del vind. Helt klart är andningen mycket bra - upplevs som bäst i testet. Jackmodellen är mycket tajt och rymmer knappt en tjockare tröja, medan längden i ärmarna är mycket generös – andningsfunktionen är ju bäst i ett riktigt tajt plagg.

Bekvämt mjukt och mycket stretchigt material som är tjockast i testet, och därmed tåligt. Enklare men okej huva - sitter mycket tajt över en hjälm. Prisvärt softshell som ger lite högre vikt, mindre vindskydd och tar större plats i packningen än de renodlade vindjackorna.

Plus: Prisvärd / Mycket bra andning / Tajt och rörlig / Skönt tyg / Bra detaljer
Minus: Inget miljötänk / Tyngst.