Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Allemansrätten: En dag på stranden

Skinande vatten och strålande sol – vattnet bjuder in till friluftsliv. Kom ihåg att värna allemansrätten, och lämna naturen i bättre skick än du fann den. Men vad är det egentligen som gäller? Får du till exempel paddla vart du vill, och vilka djur behöver du ta extra hänsyn till just här?

Att paddla hemma hos medmänniskor och sälar 

I Sverige får du paddla, gå iland och bada nästan var du vill så länge du inte stör någon. Tänk till exempel på att respektera tomtgränser och privata bryggor så att du inte stör du dem som bor där. Det finns också vissa platser som är till för att skydda djurlivet – exempelvis där det finns sälar eller häckande fåglar. Dessa platser står utmärkta på kartor och där får man inte gå i land, eftersom det stör djuren.  

Livet med metspö

Fiske ingår inte i allemansrätten men alla har rätt att fiska med handredskap i havet, utmed kusterna och i de fem stora sjöarna Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön i Jämtland. Vill du fiska i andra vatten måste du ta reda på vilka regler som gäller, oftast behöver du köpa fiskekort.

Eldningsförbud

Vid stor brandrisk kan det bli eldningsförbud – då är all öppen eld och eldning i ordnade eldstäder förbjudet. Det är länsstyrelsen eller kommunens räddningstjänst som utfärdar eldningsförbud – det är var persons eget ansvar att ta reda på vad som gäller vid tidpunkten. Information om brandrisk kan du också ofta få från campingplatser och turistbyråer, men det går också att söka efter på nätet, hos exempelvis länsstyrelsen.

Nationalparker och naturreservat har egna regler för eldning. Det kan vara helt förbjudet, eller bara tillåtet på vissa ordnade eldplatser. Det står på anslagstavlorna i området vad som gäller.

Som alltid, kom ihåg att ta hem skräpet och ha tumregeln att ”Inte störa och inte förstöra” när du är ute i naturen.

När du blir hungrig mitt i badandet

Picknick och grillande hamnar i de flestas sommaralbum. Kom ihåg att när det varit mycket sol och värme blir marken mycket torr. Marken är då extra känslig och kan också lätt börja brinna.

Om ni ska grilla eller laga mat utomhus kom ihåg att välja en plats där det inte är risk att elden sprider sig eller skadar mark och växter. Grus och sandig mark brukar fungera bra! Undvik mossa, torvmark eller jordig skogsmark. Där kan elden lätt sprida sig, men också ligga och pyra under marken för att senare flamma upp. Visst är det härlig att sitta på berghällar och större stenblock, men du får inte elda på dem, då de kan spricka sönder.

Nedfallna kottar och löst liggande pinnar och grenar på marken kan fungera bra som ved. Men du får inte förstöra naturen, som till exempel att hugga eller såga ner träd eller buskar, ta ris, grenar eller näver från levande träd eller använda vindfällen som ved. Döda träd som står upp är ofta hem till både insekter och fåglar, så även dem bör du låta vara i fred.  

Hitta äventyr på vatten

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning