Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Vi testar mellanryggsäckar

För en stugtur över en helg eller för en dag full med äventyr. Mellanryggsäckarna på 30-50 liter har lika många användningsområden som det finns friluftsaktiviteter. Vi har testat några modeller som lämpar sig för både intensiva dagsturer och helgvandringar.

Att ha en bra ryggsäck som passar just dig kan vara något av det viktigaste för att din tur ska blir lyckad. Alla kroppar är olika och det finns en mängd bärsystem att välja mellan. Det bästa du kan göra är att testa dig fram i en butik. Pröva gärna ryggsäcken med en tyngd i, så får du en bättre uppfattning om hur ryggsäcken beter sig.

Vi har testat ryggsäckar mellan 30-50 liter. De kan passa till en uppsjö med aktiviteter. En skogstur på bara en dag kanske kräver 30 liter om du ska ta med dig mat och kök. Om du ska vandra mellan stugor en helg och inte kräver så mycket utrustning mer än kläder kanske en ryggsäck på 40 liter räcker. Du väljer!

Försök att packa tunga saker så nära ryggen som möjligt, helst högt upp vid skulderbladen. Lätta kläder kan du packa i fronten och sovsäck eller dylikt förvarar du i botten. Det finns många inställningar som du kan göra på ryggsäcken. Lär känna alla funktioner innan du ger dig ut.

Ställ in ryggan rätt!

Avbärarbältet ska sitta på höften och inte i midjan, det gör att ryggsäckens tyngd vilar på höften och benen.

Se till att axelremmarna har kroppskontakt hela vägen från fästet i ryggsäcken.

Spänn bröstremmen. Den hjälper axelremmarna att hamna på rätt plats.

Använd kompressionsremmarna för att strama åt packningen och hålla den så nära ryggen det går. Då känns balansen bättre.

Bli medlem - Få upp till 25 % rabatt hos Outnorth

Som medlem får du 25 % rabatt på Bergans sortiment och upp till 20 % rabatt på övriga produkter hos outnorth.se. Du får också en prenumeration på populära magasinet Friluftsliv, möjlighet till massor av aktiviteter, flera attraktiva medlemserbjudanden, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer! Bli medlem

Osprey Kyte 36

a a a

Pris: 1500 kr
Vikt: 1,45 kg

Sammanfattning: Lätt men ändå genomarbetad ryggsäck. Kyte är gjord för kvinnor, herrmodellen heter Kestrel.

Beskrivning: Osprey Kyte 36 är särskilt utformad för att passa kvinnor och har tagits fram för att klara alla typer av expeditioner alla säsonger. Välventilerad och stadig ryggpanel med ett höftbälte som ger god support. Rygglängden är justerbar, något som inte är självklart på ryggsäckar i den här storleken.

Vi tycker: En välgjord ryggsäck med gott om genomtänkta och välfungerande detaljer. Ett exempel är löstagbara remmar för att sätta fast liggunderlag på säckens utsida, som lätt går att ta bort om de inte används. Ett annat är öglor för extra remmar på topplocket. Däremot saknar vi att frontöppningen inte går ända upp. Känslan är också att den är ovanligt rymlig för att bara vara 36 liter.

Plus: Stow-on-the-Go™-fästet som gör att man kan fästa sina vandringsstavar genom två öglor utan att ta av sig ryggsäcken. Justerbar rygglängd.

Minus: Ett hiskeligt fult regnskydd.

Jack Wolfskin EDS Dynamic 38

a a a

Pris: 1900 kr
Vikt: 1,7 kg

Sammanfattning: Välutrustad vandringsryggsäck för både korta och långa turer. Unisexmodell.

Beskrivning: Jack Wolfskin är enormt stora i Tyskland, men inte särskilt framträdande på den svenska marknaden. Det är lite synd för här finns både funktion och kvalitet. På Eds Dynamic är både rygglängden och höftbältet är ställbart. Topplocket är höjbart för att rymma extra packning, det stora facket är avdelat nedtill och ryggsäcken går att öppna både i topp och botten. Den är förberedd för vätskesystem och har inbyggt regnskydd. Fästen för vandringsstavar och isyxa finns och är pedagogiskt utmärkta. Den svarta säcken är fodrad med gult innertyg för att gör det lättare att se packningen.

Vi tycker: Det här är en riktigt genomtänkt vandringsryggsäck, bara i lite mindre format. Här finns allt du behöver, och sitter den bara skönt på just din rygg har du här en riktigt bra vandringskompis. Det enda vi egentligen saknar är en frontöppning för att enkelt komma åt packningen även från det hållet.

Plus: Omsorg om detaljer. Höjbart topplock. Justerbar rygglängd och höftbälte.

Minus: Saknar frontöppning.

Thule Versant 50

a a a

Pris: 1899 kr
Vikt: 1,7 kg

Sammanfattning: Välutrustad ryggsäck som passar för såväl dagsutflykten som den lite längre turen. Finns i dam- och herrmodell.

Beskrivning: Versant är Thules nya, lättare vandringsryggsäck. Ändå är den full av detaljer och nytänkande finesser, som ett klicka-fast-system för valfri väska eller vattenflaska, en U-formad frontöppning och en steglös kardborrejustering av höftbältet. Mycket rejält och stadigt höftbälte men vekare axelremmar som tenderar att bli obekväma om packningen är riktigt tung.

Vi tycker: Thule gör ryggsäckar utan att snegla på någon annan och har lösningar som överraskar. Versant är så fullpackad med finesser att det nästan blir svårt att få överblick och lära sig använda dem alla. Men tar du dig tid att lära känna Versant misstänker vi att det blir svårt att gå tillbaka till en mer traditionell ryggsäck utan allt nytänkande Thule bidrar med.

Plus: Inbyggt regnskydd som dock inte är fastsytt utan monteras utanpå.

Minus: Hög vikt och ganska högt pris.

Lundhags Fjell Light Termik 42

a a a

Pris: 1800 kr
Vikt: 1,25 kg

Sammanfattning: En lätt och avskalad dagturssäck som också fungerar väl på enklare flerdagsturer. Unisexmodell.

Beskrivning: Lundhags Fjell Light Termik är en nyhet från Lundhags, en lättare och mer avskalad ryggsäck för kortare eller enklare turer. Välventilerat bärsystem och rejält höftbälte som även det är ventilerat. Välskräddade men något veka axelremmar som inte håller för riktigt tung packning. Expanderbart ytterfack som dock är svårt att komma åt när ryggsäcken är stängd. Öppna sidofickor och två stora meshfickor på höftremmen. Öppning endast uppifrån, ingen avdelare inuti säcken. Fast rygglängd. Väven sägs vara extra förstärkt mot väta, bottenplattan är också extraförstärkt. Inget regnskydd ingår.

Vi tycker: Lätt och enkel ryggsäck som, om man inte är alltför smalaxlad och tunn, sitter skönt på ryggen. Alla grundläggande funktioner, förutom regnskydd, finns här, även om vi tycker att det är snålt med bara en öppning, den i toppen. För en flerdagarstur kan det kännas onödigt krångligt.

Plus: Lätt och skön att bära. Justerbar rygglängd.

Minus: Regnskydd saknas. Endast öppning i toppen. Kan vara svår att spänna åt för en liten person i tunna kläder.

Quechua Forclaz 40 Air

a a a

Pris: 749 kr
Vikt: 1,3 kg

Sammanfattning: En enkel och lätt ryggsäck utan onödiga detaljer som passar bra för dagstur eller enklare stugtur. Finns i dam- och herrmodell.

Beskrivning: Quechua är sportkedjan Decathlons eget märke. Det är en enklare men ändå välfungerande ryggsäck med all grundläggande funktion på plats. Ryggsäcken har ett rejält höftbälte med fickor som är enkla att nå. Stadig ryggpanel med god ventilation och ställbar rygglängd. Integrerat regnskydd och styvt ytterfack. Inga sidofickor. Avdelare inuti ryggsäcken saknas.

Vi tycker: Allt du behöver för en kortare tur utan alltför tung eller skrymmande packning finns på Quenchua Forclaz. Känslan när man bär den på ryggen är dock lite hård och kantig. En nätt person kan ha svårt att spänna åt höft- och bröstrem ordentligt. Att det inte finns någon avdelare utan bara ett stort fack gör packning för den längre turen lite krånglig.

Plus: Mycket bra pris.

Minus: Skaver lätt i halsen. Inga sidofickor eller inre avdelare.

Haglöfs Vina 40

a a a

Pris: 1400 kr
Vikt: 1,2 kg

Sammanfattning: Lätt och avskalad ryggsäck för kortare turer.

Beskrivning: Haglöfs Vina 40 är gjord med korta och intensiva turer i åtanke. Välventilerad ryggplatta och enkel åtkomst till packningen, bland annat genom två lutande sidofickor som är lättåtkomliga även med ryggsäcken på ryggen. Vina finns i två fasta rygglängder. Regnskydd saknas.

Vi tycker: Vina är en stadig ryggsäck som passar jättebra för vandring en eller två dagar. Stort plus för det stora mittenfacket som gör att man kommer åt packningen även från det hållet. De lutade sidofickorna gör det lätt att nå dem i farten, men en nedstoppad vattenflaska ramlar också lätt ut. Inte en optimal lösning. Axelremmarna är något tunna och kan vara lite veka om packningen blir tung.

Plus: Enkel, snygg, lätt och rymlig.

Minus: Inget inbyggt regnskydd.

Bergans Skarstind 40

a a a

Pris: 1295 kr
Vikt: 1,0 kg

Sammanfattning: Lätt och enkel ryggsäck med rejält bärsystem. Finns i dam- och herrmodell.

Beskrivning: Bergans Skarstind är en ny ryggsäck avsedd för vandring. Den har ett stabilt men ändå välventilerat bärsystem, rejält höftbälte men lite vekare axelremmar som inte håller för riktigt tung packning. Basfunktioner som förberedelse för vätskesystem, fästen för isyxa och stavar och snölås i öppningen finns på plats och fungerar väl, men här finns inget extra. Sidofickor och regnskydd saknas men kan båda köpas till. Fast rygglängd.

Vi tycker: En lätt men ändå riktigt bra ryggsäck till ett bra pris. Sitter skönt på ryggen och är lätt att lära sig använda. Ett bra val för den kortare turen till användaren utan specialbehov.

Plus: Bra funktion till bra pris.

Minus: Regnskydd saknas. Ingen frontöppning utan bara öppning i topp och botten.

Fjällräven Kaipak 38

a a a

Pris: 1900 kr
Vikt: 1,6 kg

Sammanfattning: Avskalad men ändå rejäl ryggsäck i återvunnen polyester och ekologisk bomull. Finns i herr- och dammodell.

Beskrivning: Robust ryggsäck sydd i Fjällrävens G-1000 Heavy Duty Eco, förstärkt i botten med kraftig polyamidväv som är extra vattenavstötande. Toppmatad utan några övriga öppningar. Frontfack längs hela framsidan. Fast rygglängd. Höjbart topplock och två mindre, öppna sidofickor. Stabilt och rejält bärsystem som klarar rejäl packning. Förberedd för vätskesystem. Regnskydd ingår.

Vi tycker: En traditionell, stabil och rejäl ryggsäck som fungerar även på längre turer. Den sitter skönt på ryggen och är slitstark. Stort plus för ett höjbart topplock, ovanligt på ryggsäckar i denna storlek. Att bara ha toppmatning är dock begränsande och gör i- och urpackning onödigt krånglig.

Plus: Högt ekotänk. Skön att bära, få krångligheter.

Minus: Endast öppning i toppen. Ingen avdelare inuti utan bara ett stort fack.

Bli medlem - Få upp till 25 % rabatt hos Outnorth

Som medlem får du 25 % rabatt på Bergans sortiment och upp till 20 % rabatt på övriga produkter hos outnorth.se. Du får också en prenumeration på populära magasinet Friluftsliv, möjlighet till massor av aktiviteter, flera attraktiva medlemserbjudanden, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer! Bli medlem

Fjällturer

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning