Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Vi testar mellanryggsäckar

För en stugtur över en helg eller för en dag full med äventyr. Mellanryggsäckarna på 30-50 liter har lika många användningsområden som det finns friluftsaktiviteter. Vi har testat tre modeller som lämpar sig för både intensiva dagsturer och helgvandringar.

Uppdaterad: 2023-08-17

Att ha en bra ryggsäck som passar just dig kan vara något av det viktigaste för att din tur ska blir lyckad. Alla kroppar är olika och det finns en mängd bärsystem att välja mellan. Det bästa du kan göra är att testa dig fram i en butik. Pröva gärna ryggsäcken med en tyngd i, så får du en bättre uppfattning om hur ryggsäcken beter sig.

Vi har testat ryggsäckar mellan 30-40 liter. De kan passa till en uppsjö med aktiviteter. En skogstur på bara en dag kanske kräver 30 liter om du ska ta med dig mat och kök. Om du ska vandra mellan stugor en helg och inte kräver så mycket utrustning mer än kläder kanske en ryggsäck på 40 liter räcker. Du väljer!

Försök att packa tunga saker så nära ryggen som möjligt, helst högt upp vid skulderbladen. Lätta kläder kan du packa i fronten och sovsäck eller dylikt förvarar du i botten. Det finns många inställningar som du kan göra på ryggsäcken. Lär känna alla funktioner innan du ger dig ut.

Ställ in ryggan rätt!

Avbärarbältet ska sitta på höften och inte i midjan, det gör att ryggsäckens tyngd vilar på höften och benen.

Se till att axelremmarna har kroppskontakt hela vägen från fästet i ryggsäcken.

Spänn bröstremmen. Den hjälper axelremmarna att hamna på rätt plats.

Använd kompressionsremmarna för att strama åt packningen och hålla den så nära ryggen det går. Då känns balansen bättre.

Bli medlem - Få upp till 25 % rabatt hos Outnorth

Som medlem får du 25 % rabatt på Bergans sortiment och upp till 20 % rabatt på övrigt sortiment hos outnorth.se. Här hittar du allt från barnkläder till vandringsbyxor, tält och mycket mer. Bli medlem

Osprey Kyte 36

a a a

Pris: 1800 kr
Vikt: 1,45 kg

Sammanfattning: Lätt men ändå genomarbetad ryggsäck. Kyte är gjord för kvinnor, herrmodellen heter Kestrel.

Beskrivning: Osprey Kyte 36 är särskilt utformad för att passa kvinnor och har tagits fram för att klara alla typer av expeditioner alla säsonger. Välventilerad och stadig ryggpanel med ett höftbälte som ger god support. Rygglängden är justerbar, något som inte är självklart på ryggsäckar i den här storleken.

Vi tycker: En välgjord ryggsäck med gott om genomtänkta och välfungerande detaljer. Ett exempel är löstagbara remmar för att sätta fast liggunderlag på säckens utsida, som lätt går att ta bort om de inte används. Ett annat är öglor för extra remmar på topplocket. Däremot saknar vi att frontöppningen inte går ända upp. Känslan är också att den är ovanligt rymlig för att bara vara 36 liter.

Plus: Stow-on-the-Go™-fästet som gör att man kan fästa sina vandringsstavar genom två öglor utan att ta av sig ryggsäcken. Justerbar rygglängd.

Minus: Ett hiskeligt fult regnskydd.

Haglöfs Vina 40

a a a

Pris: 1300 kr
Vikt: 1,2 kg

Sammanfattning: Lätt och avskalad ryggsäck för kortare turer.

Beskrivning: Haglöfs Vina 40 är gjord med korta och intensiva turer i åtanke. Välventilerad ryggplatta och enkel åtkomst till packningen, bland annat genom två lutande sidofickor som är lättåtkomliga även med ryggsäcken på ryggen. Vina finns i två fasta rygglängder. Regnskydd saknas.

Vi tycker: Vina är en stadig ryggsäck som passar jättebra för vandring en eller två dagar. Stort plus för det stora mittenfacket som gör att man kommer åt packningen även från det hållet. De lutade sidofickorna gör det lätt att nå dem i farten, men en nedstoppad vattenflaska ramlar också lätt ut. Inte en optimal lösning. Axelremmarna är något tunna och kan vara lite veka om packningen blir tung.

Plus: Enkel, snygg, lätt och rymlig.

Minus: Inget inbyggt regnskydd.

Fjällräven Kaipak 38

a a a

Pris: 2100 kr
Vikt: 1,6 kg

Sammanfattning: Avskalad men ändå rejäl ryggsäck i återvunnen polyester och ekologisk bomull. Finns i herr- och dammodell.

Beskrivning: Robust ryggsäck sydd i Fjällrävens G-1000 Heavy Duty Eco, förstärkt i botten med kraftig polyamidväv som är extra vattenavstötande. Toppmatad utan några övriga öppningar. Frontfack längs hela framsidan. Fast rygglängd. Höjbart topplock och två mindre, öppna sidofickor. Stabilt och rejält bärsystem som klarar rejäl packning. Förberedd för vätskesystem. Regnskydd ingår.

Vi tycker: En traditionell, stabil och rejäl ryggsäck som fungerar även på längre turer. Den sitter skönt på ryggen och är slitstark. Stort plus för ett höjbart topplock, ovanligt på ryggsäckar i denna storlek. Att bara ha toppmatning är dock begränsande och gör i- och urpackning onödigt krånglig.

Plus: Högt ekotänk. Skön att bära, få krångligheter.

Minus: Endast öppning i toppen. Ingen avdelare inuti utan bara ett stort fack.

Bli medlem - Få upp till 25 % rabatt hos Outnorth

Som medlem får du 25 % rabatt på Bergans sortiment och upp till 20 % rabatt på övrigt sortiment hos outnorth.se. Här hittar du allt från barnkläder till vandringsbyxor, tält och mycket mer. Bli medlem

Fjällturer

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning