Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Vårens bästa (?) recept: nässelsoppa på stormkök

Soppan är perfekt friluftsmat – ger lite värme medan man sitter still efter allt upptäckande, och dessutom lätt att ta med i en termos. Nässelsoppa är en historisk vårklassiker, fylld av vitaminer och järn – här är ett recept att inspireras av!

Brännässlor har använts av människor länge. Efter en lång vinter hade man många gånger hade man brist på mat framåt våren. Brännässlornas blad tar du om våren och tillbaka får du massor av extra vitaminer och järn.

Klipp av nässelbladen med sax. Använd en handske som skydd så slipper du bli bränd. Att hitta bladen blir som ett miniäventyr i sig som är mysig att göra tillsammans. Det är inte så ofta man går ut och hittar maten själv numera, för att sedan tillaga den på stormkök. Passa på att gå ut på en liten från jord-till-bord-middag. En enkel nässelsoppa för hela familjen kommer lastat! 

Självklart är det möjligt att förbereda soppan hemma och ta med i termos. Men kom ihåg, att det är de här små äventyren, som att bara laga mat tillsammans ute, som läggs på minnet och blir stora i hjärtat.

Nässelsoppa

a a a 

Recept för 4 personer

2 liter nyplockade (inte alltför grova) nässlor

1 hackad gul lök

1 matsked smör

1 liter vatten

2 buljongtärningar

2 matskedar vetemjöl

1 dl grädde

 

Skölj nässlorna och koka dem i vattnet tills de blir mjuka.

Häll av spadet. Fräs löken i smöret på botten av kastrullen och lägg i nässlor, vatten och buljongtärningar. Låt koka i fem minuter och red av med mjöl och häll i grädden. Servera i din bästa kåsa gärna med ägghalvor till och ett gott bröd.