Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Friluftsfrämjandet paddlar för barns rättigheter

Varje dag verkar Friluftsfrämjandet för att alla barn i Sverige ska få lära känna naturen. Ta del av all rekreation, kreativitet och glädje som den ger. Flera av våra ideella ledare engagerar sig i ”Paddla för Musikhjälpen”. Genom sitt friluftsliv kan de då hjälpa globalt på årets tema som berör oss alla: Barn är inte till salu.

Flera Friluftsfrämjare är med och paddlar på olika orter, däribland Anna Ahlström som är barnledare och naturparkourledare i Tyresö och Hans Skutberg som är strövarledare i Södra Roslagen.

De pengar som kommer in via Paddla för Musikhjälpen ska preventivt utbilda barn och unga i sina rättigheter, rehabilitera de barn som lyckats ta sig ur sexhandel och lära ut varningssignaler till föräldrar till barn i riskzonen. Paddla för Musikhjälpen är ett av många fantastiska inititativ för att hjälpa till. 

Paddlingen startade i ett riktigt Narnialikt Stockholm med stora snöflingor som singlade ned till vattenytan. Därefter går turerna i Uppsala, Bollnäs, Sundsvall, FriluftsByn, Örnsköldsvik och avslutas i Umeå – deltagare hoppar på och av vartefter och paddlar tillsammans i några timmar. Engagemanget glittrar verkligen och förutom det härliga sällskapet och det krispiga landskapet finns förhoppningar om säl och havsörn.

–  Jag är själv fyrabarnsförälder, säger Anna. Vi måste alla göra vad vi kan för barns säkerhet. Paddla för Musikhjälpen är friluftsveriges bidrag. 

Anna återberättar den stilla måndagsmorgonen längs Kungsholmens kajer. Där vinkade en förälder med barnvagn uppe på land. Någon enstaka hund skymtade förbi. Uppe på broarna skyndade rusningstrafiken och de blå pendeltågen syntes högt ovanför. Men på vattnet var det stilla och fridfullt.

–  I Stockholm paddlade vi Kungsholmen runt. Stundtals i magiskt snöfall med stora flingor, ibland i hagel som blivit mjukt av den nollgradiga luften – och sen i skinande sol. Det fanns en otrolig teamkänsla. Alla hjälptes åt med logistik, mat och pepp. Flera känner varandra sedan tidigare år, just genom Musikhjälpen. Andra känner jag igen från Friluftsfrämjandets Pridepaddlingar med Melker Kayaks.

Hans paddlar med i Uppsala, Bollnäs och Sundsvall.

– Jag har i flera år varit intresserad av att bidra i Paddla för Musikhjälpen. I år gavs möjligheten för mig att hänga på, säger Hans. Redan i Uppsala var det isigt, så de närmsta dagarna kommer nog bara bli ännu mer vinter på vattnet. Torrdräkten kommer värma gott och vi har troligtvis riktigt fin paddling framför oss.

Det vackra bilderna är från Bollnäs, tagna av Wilderness Stories som paddlar med.

Att använda just friluftslivet för att göra skillnad för andra människor, speciellt barn, ligger nära för hela Friluftsfrämjandet. Det är ofta ett av de stora incitamenten för att vara ledare, berättar Hans. Och det märks i stunder som dessa. Att få engagera sig med sin friluftskunskap i Musikhjälpen har legat väldigt nära till hands för många och engagemanget är varmt, sprudlande och fullt av hjärta för medmänniskan och naturen.

Om du vill stötta temat ”Barn är inte till salu” genom Paddla för Musikhjälpen hittar du den digitala insamlingsbössan här.

Alla partners för Paddla för Musikhjälpen hittar du här.  

 

LÅT ÄVENTYRET BÖRJA.

Foto: Wilderness Stories