Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Ljungskile fördubblar antalet barngrupper – men hur?

Med många nya passionerade ledare har Ljungskile kunnat fördubbla antalet barngrupper på bara ett år. Vad är receptet för en sådan fantastisk utveckling? Sara Eklöf,strövarledare och vice ordförande i styrelsen för Ljungskile lokalavdelning berättar.

På bara ett år har Ljungskile lokalavdelning lyckats fördubbla antalet barngrupper. Idag kommer 150 barn mellan 3 och 18 år ut på äventyr. Knopp, Knytte, Skogsmulle, Strövarna, Frilufsarna och TVM. Från och med den här terminen har 80 nya barn, i 6 grupper fått plats. 

– Det är så härligt att ha så många nya engagerade barnledare. Tack vare det kan vi visa fler barn naturens magiska värld, säger Sara Eklöf, strövarledare och vice ordförande i styrelsen för Ljungskile lokalavdelning

I Ljungskile har barnverksamheten fått ett väldigt fint rykte och många barn har satts i kö. För att möta efterfrågan har befintliga ledare och förtroendevalda gjort en aktiv insats för att hitta fler eldsjälar som kan bli utbilda sig till ledare och då öka antalet grupper. De har anordnat inspirationskvällar och marknadsfört sin verksamhet på sociala medier.

— Vi har fokuserat på att sänka tröskeln att bli ledare. Fortfarande med mycket höga krav på att de är vettiga, engagerade och motiverade, men mindre på att de ska kunna precis alla fåglar, blommor och träd. Man måste inte heller hålla 10 träffar per termin. Det räcker med 5. Eller 3! Det viktigaste är att vi får ut barn i naturen som annars inte kommer ut, säger Sara.

Sara poängterar också att det inte behöver vara så krångligt. Bara genom att stanna och lyssna sätts barnens fantasi igång – utan att alltid ha ett fullspäckat schema.

– Ledare ska känna att det är lustfyllt att vara ledare – då får vi behålla dem. Deras egen marknadsföring av sitt ideella jobb skapar ringar på vattnet som leder till ännu fler ledare. Det är så vi kan växa! 

De har fått fin respons från föräldrar som är otroligt tacksamma för att deras barn får ett lärorikt sammanhang ute i naturen.

–  För oss ledare känns det fantastiskt när vi möter föräldrar som, trots närheten till naturen vi har här i Ljungskile, säger vid en första Skogsmulleträff att det är första gången deras 4-årige son är i skogen. Eller att det är så härligt att se hur pigga och glada deras barn är i naturen. Ofta är det dessutom den enda gången dom själva tar sig tid att komma ut. De använder till och med ordet rogivande –  trots att deras närvaro i skogen då samsas med ca 15 barn i närheten, skrattar Sara.

Saras 3 tips för att få fler ledare

– Sänk tröskeln med lägre krav på exempelvis antal tillfällen per termin och spetskompetens – men lägg fortfarande stor vikt på vem människan är.

– Ha inspirationskvällar med befintliga och potentiella ledare där ni berättar om verksamheten och allt vad det innebär att vara ledare

– Marknadsför lokalavdelningen och grenen. Facebook gör det möjligt att med ganska små pengar göra stor skillnad.