Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Gemenskap, friluftsglädje och demokrati

2017-10-15

Fyrtio eldsjälar mellan tretton och tjugofem år, som kommer från helt olika delar av Sverige men har ännu mer gemensamt. Passion för friluftsliv, kreativitet, rättspatos, kunskap och gemenskap. På Ungdomsstämman samlades de den 13-15 oktober 2017 för att föra de ungas röst i Friluftsfrämjandet.

I lokalen på Kärsön i Stockholm står samordningsgrupp Ung och förbereder ett konferensrum som snart kommer fyllas av Friluftsfrämjandets yngsta beslutsfattare. En efter en anländer ombuden från Sveriges alla hörn och det tomma rummet fylls av kära återseenden, vänner som nästan bara träffas i sammanhang som dessa, några gånger om året.

Öppet tak

– Här möter jag några av de finaste och bästa vänner jag har. Vi syns så sällan nu för tiden och bor så långt ifrån varandra, men vi delar fortfarande samma eld och passion för Friluftsfrämjandet, säger Johan Andersson som sitter i samordningsgrupp Ung.

I år finns det också en stor grupp ombud som är på sin allra första stämma – men det tar inte lång tid innan de också landar i samtalen, samarbetsövningarna och motionsskrivandet tillsammans med de andra. Marina Larsson sitter också i samordningsgrupp Ung och berättar att de förberedde sig noga för att få alla att känna sig välkomna och trygga.

– När jag själv kommer till en ny plats får jag ofta känslan av att jag är den enda som inte har varit där och som är nervös. Det visade sig att långt över hälften av deltagarna i rummet var på sin allra första ungdomsstämma. Det kändes euforiskt att vi som arrangörer fick skapa deras allra första intryck och förhoppningsvis få dem att längta tillbaka. Denna känsla följde mig hela helgen, säger Marina Larsson.

Det finns ca 10 000 ungdomar i Friluftsfrämjandet. Varje höst arrangeras Ungdomsstämman där ombud från hela landet samlas för att besluta om frågor som rör unga i Friluftsfrämjandet. Besluten skickas sedan vidare till Friluftsfrämjandes års- och riksstämmor.

– Stämman spelar en viktig roll i att motivera och ge unga mod att engagera sig i sina lokalavdelningar och regioner – för att få ett ungdomsengagemang i hela landet, säger Kristina Måsbäck också i samordningsgrupp Ung tillika ordförande för årets stämma.

Under öppet tak, mitt i den färgstarka hösten används helgen också för att nätverka och prata visionärt om hur Friluftsfrämjandet kan utvecklas in i framtiden. 

– Det är jätteinspirerande att prata om frågor som utbildning, inflytande och verksamhet ur ett ungdomsperspektiv och hur de frågorna ska bidra till att få fler unga att bli medlemmar och engagera sig i Friluftsfrämjandet, fortsätter Kristina Måsbäck.

Samtidigt i byggnaden bredvid samlades också Friluftsfrämjandet regionsordföranden och på lördagskvällen bjöds dom, tillsammans med generalsekreterare Lars Lundström in att samtala med ungdomsstämman.

– Att ta chansen att samordna Ungdomsstämman med Regionsordförandeträffen är egentligen en självklarhet som jag ser det. Nu gjorde vi det för andra året i rad. Återigen skapade det möjligheter till dialog, nya relationer och utbyte. Vi fick diskutera utbildning, demokrati och inte minst hur ung-verksamheten kan ta mer plats och bli än starkare inom Friluftsfrämjandet.

Mötet var också uppskattat från de ungas håll.

–  Att vi sätter ungdomar och regionsordföranden i direkt dialog med varandra skapar ett utmärkt tillfälle att hitta varandra och tillsammans se på hur man ska arbeta med ungdomsfrågorna i respektive region. Detta är en bra väg för att täppa igen en del av det glapp som kan uppstå mellan ungdomar och styrelsen i regionerna, säger Kristina Måsbäck

När stämman avslutats har de tagit sig igenom motioner, skrivelser, samtalat om Friluftsfrämjandets framtid, utbildningar och äventyr, vandrat i skogen, paddlat kanadensare och pratat in på småtimmarna. De har skrattats, gråtits, kompromissats och tänkts nytt. När de tillsammans med regionsordförandena ställer sig framför de orange-röda träden klädda i Friluftsfrämjandets regnsbågsmössor skiner bara leenden tillbaka in i kameralinsen. Stolthet, lättnad, samhörighet och lite trötthet också.

– Det engagemang som finns bland Friluftsfrämjandets unga, för samarbete, utveckling och inte minst föreningsdemokrati, är mycket starkt och genuint. Det skapar en suverän plattform för Friluftsfrämjandets framtid. För mig är det en stark personlig övertygelse, och dessutom en oerhört viktig faktor för utvecklingen av Friluftsfrämjandet att alla våra unga kommer till tals och får ta plats, säger Lars Lundström.

Samordningsgrupp ung

Marina Larsson med samordningsgrupp Ung känner sig också glada och stolta över helgen.

– Min känsla är att alla har fått kommit till tals, känt att de kan bidra med idéer och påverka arbetet som sker inom organisationen. Jag hoppas, och är ändå rätt säker på att alla som deltog den här helgen längtar till nästa ungdomsstämma redan nu. Det gör jag, helt klart! Till dess ser jag fram emot allt få börja arbeta med allt det som önskades av alla unga ute i landet, säger Marina Larsson.

Är du mellan 13 och 25 och vill veta mer om Friluftsfrämjandet? Hör av dig till samordningsgrupp.ung@friluftsframjandet.se